Het aantal sportende Europeanen loopt terug

29 maart 2018 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
Het aantal sportende Europeanen loopt terug
Ondanks diverse initiatieven in de afgelopen jaren loopt het aantal sportbeoefenaars in Europa terug, toonden onderzoekers tijdens het jaarlijkse EU Sport Forum. In vier jaar tijd is het aantal niet-actieve Europeanen met vier procent toegenomen. 

Bijna de helft van de bevolking zegt zelden of nooit sportief in beweging te komen, van wie zelfs meer dan de helft van de vrouwen. Dat onderscheid is nog significanter bij de jongeren. Vijfentachtig procent van de jongens tot vierentwintig jaar doet aan sport, terwijl de meisjes in deze categorie maar tot zevenzestig procent komen.
De verschillen per land zijn groot, maar in het algemeen is de sportbeoefening in het noorden aanzienlijk groter dan in het zuiden, mogelijk als gevolg van betere accommodaties. Verder heeft iets meer dan één op de twintig Europeanen een vrijwilligersfunctie bij een club of een sportactiviteit. De EU concludeert zelf dat de boodschap over het nut van fysieke activiteit nog onvoldoende aan veel van haar burgers is overgebracht. EU-commissaris Tibor Navracsics roept de autoriteiten en sportbonden op nog meer aandacht te vragen voor sport en voor een gezonde levensstijl.


Golf maakt ouderen gezonder

Een Brits onwetenschappelijk onderzoek toont aan dat golf kan aanslaan bij ouderen, die vrijwel geen lichaamsbeweging meer krijgen. Voor de groep met minder dan honderdvijftig minuten aan activiteit per week bleek een bezoek aan de golfbaan stimulerend te werken, voornamelijk omdat ze de sport niet zien als een verplichte oefening. De combinatie van wandelen, frisse lucht en de rust werkte stimulerend op de gezondheid van de onderzoeksgroep. 
Volgens het onderzoek voelen beoefenaars van golf in het algemeen zich prettiger, wat nu al miljoenen aan zorgkosten bespaart. Hoe vaker de ondervraagden bovendien speelden, hoe beter ze zich voelden, aldus onderzoekers van England Golf en Mytime Active, die voorstellen om de kosten voor een bezoek aan de golfbaan onderdeel te maken van de ziektekostenverzekering. Ze preken voor eigen parochie, maar de mogelijkheden van golf voor het in beweging brengen van minderactieven lijken zeker aanwezig.

Australische cricket tuimelt van haar voetstuk

Al decennia proberen bowlers de cricketbal zo te behandelen dat deze een onhandelbare spin krijgt voor de batsman. Enkele Australische internationals kozen dit weekend voor een stukje schuurpapier en wat modder voor een omgekeerde swingbal tijdens de testmatch in Zuid-Afrika. De scheidsrechter doorzag de truc. Een vrij onschuldig vergrijp, dat echter tot een mediastorm rond aanvoerder Steve Smith leidde.
Smith was vorig jaar nog Australian of the Year en geldt in de media als de beste batsman sinds Don Bradman, een ster van voor de oorlog. Hij bedacht de truc samen met zijn vice-aanvoerder David Warner en liet deze vervolgens uitvoeren door het jongste lid van het team. Sindsdien staat Australië op zijn kop. De nationale cricketploeg is een symbool van rechtschapenheid voor de bevolking, die regelmatig andere landen terechtwijzen over het spelen van een 'fair game'. 
Smith en Warner zijn komend jaar geschorst voor alle Australische competities, maar verloren ook hun deelname aan de Indian Premier League. Alleen het Engelse county cricket is voor hen nog een optie. Beiden raakten inmiddels al diverse persoonlijke sponsors kwijt, terwijl investeringsfirma Magellan zich woensdag terugtrok uit een miljoenencontract met het nationale team.


Duurzame sporttop komt naar Amsterdam Arena

"In de bedrijfstak sport gaat globaal zeshonderd miljard dollar om. Het heeft de unieke kracht om te verbinden, te sturen en te inspireren", meent Patricia Espinosa, de klimaatchef van de VN. "Daarom zijn we bereid om activiteiten in de sport te ondersteunen in de richting van een duurzamer economie, zoals de wereldleiders hebben afgesproken in Parijs."
Op 2 en 3 mei komen zo’n tweehonderdvijftig sportbestuurders naar de Amsterdam Arena voor het derde Sustainable Innovation in Sport Forum om te spreken over de strategie voor een duurzame toekomst in de sport. Daarnaast bekijken zij hoe sport als inspiratiebron kan dienen om het publiek mee te nemen naar een milieuvriendelijker gedrag. 
In de tweedaagse agenda ontbreken op dit moment Nederlandse namen onder de deelnemers aan de diverse paneldiscussies. Een rondleiding in de innovatieve Amsterdam Arena lijkt de enige Nederlandse bijdrage aan één van de de grootste groene sportcongressen in de geschiedenis. 
Het evenement eindigt met een bijeenkomst van Sport and Sustainability International (SANDSI), het internationale netwerk, waarover Sportaccom vorig jaar schreef in haar duurzaamheidsnummer. 

Evenement van de Week: Ronde van Vlaanderen (1 april) 

De Ronde van Vlaanderen begint al zaterdag als zestienduizend liefhebbers de weg opgaan om één van de vier parkoersen, variërend van 74 tot 229 kilometer, te rijden. We Ride Flanders is ieder jaar weer volgeboekt en is alleen te rijden met een officieel kaderplaatje. Daarvoor biedt de organisatie afgezette wegen, seingevers en signalisatie, medische service en technische bijstand. Een pendeldienst met fietsopslag brengt deelnemers voor dertig euro terug bij zijn startplaats van die dag.  
Op Eerste Paasdag laat organisator Flanders Classics zien dat een wielerkoers zeker geld op kan leveren. Voor sponsors en toeschouwers heeft zij een brochure van vijftien pagina’s samengesteld, waaruit de wielerfan van vijfennegentig tot vierduizend euro kan uitgeven om de ronde van heel nabij te volgen. De cruciale passages op de Oude Kwaremont, de Ronde van Vlaanderenstraat en de finish zijn alleen toegankelijk voor de betalende bezoekers. Wie alles wil zien met deskundig commentaar van een ex-coureur kan na een luxueus ontbijt in de VIP-zone in een volgwagen achter het peloton aanrijden.


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

18 september 2018
Ode aan de Sportvereniging door Pieter Winsemius:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
18 september 2018 // Bonden
17 september 2018
Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'
Pijl
De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een ...
17 september 2018 // Voetbal
15 september 2018
Pijl
Ruim twintig jaar geleden behoorde het Nederlands volleybalteam tot de wereldtop met zilv...
15 september 2018 // Bonden

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?