NOC*NSF zet met meldplicht sportbesturen concrete stappen in strijd tegen seksuele intimidatie

16 mei 2018 // NOC*NSF // Door: Redactie
NOC*NSF zet met meldplicht sportbesturen concrete stappen in strijd tegen seksuele intimidatie
Tijdens de Algemene Vergadering van NOC*NSF werd het besluit voor een plan van aanpak om seksuele intimidatie tegen te gaan aangenomen. Foto: Twitter.
NOC*NSF stelt een meldplicht in voor sportbesturen op het gebied van seksuele intimidatie en misbruik in de sport. Dit is een onderdeel van een plan van aanpak om seksuele intimidatie en misbruik in de sport zo veel mogelijk terug te dringen, waartoe tijdens de Algemene Vergadering van NOC*NSF met algemene stemmen werd besloten. De KNWU kwam daarnaast gisteren met de resultaten van onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de wielersport.   

Met het plan van aanpak handelt de Nederlandse sport op basis van de uitkomsten van onderzoek van de commissie Seksuele Intimidatie en Misbruik in de sport onder leiding van voormalig minister Klaas de Vries, op 15 mei 2017 ingesteld door NOC*NSF. De commissie maakte in haar rapport onder meer inzichtelijk hoe groot en langdurig het leed van slachtoffers van seksuele intimidatie en misbruik in de sport is en deed vooral aanbevelingen om dergelijke misstanden in de toekomst zo veel mogelijk te voorkomen.   

Budget verdubbeld

Tijdens deze vergadering is ook besloten het jaarlijkse budget voor het tegengaan van seksuele intimidatie en misbruik vanuit de sport wordt verdubbeld van € 310.000 tot € 610.000.  Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF gaf aan tevreden te zijn met het besluit voor de maatregelen. "Gezien de toenemende aandacht in de samenleving voor seksuele intimidatie en misbruik, en de maatschappelijke reactie daarop, is het hoog tijd dat de sport één helder signaal gaat afgegeven: seksuele intimidatie en seksueel misbruik worden niet getolereerd! Vandaar de verdubbeling van onze eigen inzet van 310.00 naar 610.000 euro per jaar, vandaar de meldplicht en vandaar ook de maatregelen van vandaag om zaken snel en zorgvuldig af te handelen."    

Onderzoek KNWU

De KNWU presenteerde een dag later het eigen onderzoek 'Opschakelen', naar grensoverschrijdend gedrag binnen de wielersport. De KNWU is hiermee de eerste sportbond die een eigen onderzoek naar intimidatie in de sport is gestart. Dit onafhankelijke onderzoek werd in opdracht van de KNWU uitgevoerd door Bureau Beke in samenwerking met Prof. Marjan Olfers van de Vrije Universiteit om de wielersport in brede zin door te lichten. "Uit dit onderzoek blijkt dat seksuele intimidatie slechts een klein onderdeel is van een breder maatschappelijke uitdaging die intimidatie vormt", aldus de wielerbond in een statement. 

Harde cultuur

In het onderzoek wordt gesproken over een harde cultuur in de wielersport waar chantage, pesterijen en fysiek geweld een onderdeel van zijn. Uit het onderzoek onder profwielrenners en amateurrenners komt naar voren dat een vijfde van de sporters door die cultuur minder plezier in de sport heeft. Daar wil de KNWU mee aan de slag: "Wij zijn voornemens om op korte termijn een campagne te starten om intimidatie bespreekbaar te maken. De norm is een veilige en prettige sportomgeving, niet één van schelden en kleineren."   

Een ander belangrijk aandachtspunt in het onderzoek ligt in intimiderend gedrag rond voeding en gewicht en de negatieve effecten die dat kan hebben op renners. Jongeren en vrouwen vormen daarbij een extra kwetsbare groep, stelt het onderzoek.   

Meer over het onderzoek op knwu.nl/opschakelen 

Foto: Twitter / Frances van Kooten
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

25 mei 2018
UEFA stelt in toekomst hogere eisen aan organisator Champions League-finale
Pijl
Dit is het laatste jaar dat de UEFA de locatie voor de Europese finales onderhands heeft u...
25 mei 2018 // Voetbal
24 mei 2018
Thialf voor Winterspelen afhankelijk van referenda in Zwitserland
Pijl
Bij een opiniepeiling in het kanton Valais sprak een meerderheid van de deelnemers zich de...
24 mei 2018 // Buitenland
22 mei 2018
FIFA verloot twee WK-finalekaartjes voor klimaatcompensatie
Pijl
Volgens berekeningen leidt het WK in Rusland tot meer dan twee miljoen ton CO2-uitstoot. D...
22 mei 2018 // Voetbal

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: Rotterdam Topsport, KNSB en NBB
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English Step up your English game