NOC*NSF zet met meldplicht sportbesturen concrete stappen in strijd tegen seksuele intimidatie

16 mei 2018 // NOC*NSF // Door: Redactie
NOC*NSF zet met meldplicht sportbesturen concrete stappen in strijd tegen seksuele intimidatie
Tijdens de Algemene Vergadering van NOC*NSF werd het besluit voor een plan van aanpak om seksuele intimidatie tegen te gaan aangenomen. Foto: Twitter.
NOC*NSF stelt een meldplicht in voor sportbesturen op het gebied van seksuele intimidatie en misbruik in de sport. Dit is een onderdeel van een plan van aanpak om seksuele intimidatie en misbruik in de sport zo veel mogelijk terug te dringen, waartoe tijdens de Algemene Vergadering van NOC*NSF met algemene stemmen werd besloten. De KNWU kwam daarnaast gisteren met de resultaten van onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de wielersport.   

Met het plan van aanpak handelt de Nederlandse sport op basis van de uitkomsten van onderzoek van de commissie Seksuele Intimidatie en Misbruik in de sport onder leiding van voormalig minister Klaas de Vries, op 15 mei 2017 ingesteld door NOC*NSF. De commissie maakte in haar rapport onder meer inzichtelijk hoe groot en langdurig het leed van slachtoffers van seksuele intimidatie en misbruik in de sport is en deed vooral aanbevelingen om dergelijke misstanden in de toekomst zo veel mogelijk te voorkomen.   

Budget verdubbeld

Tijdens deze vergadering is ook besloten het jaarlijkse budget voor het tegengaan van seksuele intimidatie en misbruik vanuit de sport wordt verdubbeld van € 310.000 tot € 610.000.  Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF gaf aan tevreden te zijn met het besluit voor de maatregelen. "Gezien de toenemende aandacht in de samenleving voor seksuele intimidatie en misbruik, en de maatschappelijke reactie daarop, is het hoog tijd dat de sport één helder signaal gaat afgegeven: seksuele intimidatie en seksueel misbruik worden niet getolereerd! Vandaar de verdubbeling van onze eigen inzet van 310.00 naar 610.000 euro per jaar, vandaar de meldplicht en vandaar ook de maatregelen van vandaag om zaken snel en zorgvuldig af te handelen."    

Onderzoek KNWU

De KNWU presenteerde een dag later het eigen onderzoek 'Opschakelen', naar grensoverschrijdend gedrag binnen de wielersport. De KNWU is hiermee de eerste sportbond die een eigen onderzoek naar intimidatie in de sport is gestart. Dit onafhankelijke onderzoek werd in opdracht van de KNWU uitgevoerd door Bureau Beke in samenwerking met Prof. Marjan Olfers van de Vrije Universiteit om de wielersport in brede zin door te lichten. "Uit dit onderzoek blijkt dat seksuele intimidatie slechts een klein onderdeel is van een breder maatschappelijke uitdaging die intimidatie vormt", aldus de wielerbond in een statement. 

Harde cultuur

In het onderzoek wordt gesproken over een harde cultuur in de wielersport waar chantage, pesterijen en fysiek geweld een onderdeel van zijn. Uit het onderzoek onder profwielrenners en amateurrenners komt naar voren dat een vijfde van de sporters door die cultuur minder plezier in de sport heeft. Daar wil de KNWU mee aan de slag: "Wij zijn voornemens om op korte termijn een campagne te starten om intimidatie bespreekbaar te maken. De norm is een veilige en prettige sportomgeving, niet één van schelden en kleineren."   

Een ander belangrijk aandachtspunt in het onderzoek ligt in intimiderend gedrag rond voeding en gewicht en de negatieve effecten die dat kan hebben op renners. Jongeren en vrouwen vormen daarbij een extra kwetsbare groep, stelt het onderzoek.   

Meer over het onderzoek op knwu.nl/opschakelen 

Foto: Twitter / Frances van Kooten
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

17 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Rudmer Heerema:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
17 augustus 2018 // Bonden
15 augustus 2018
Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
Pijl
Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
15 augustus 2018 // Overheid
14 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Jacques Brinkman:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
14 augustus 2018 // Bonden

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?