Michael van Praag: "Echt elk ministerie heeft een haakje met sport"

7 juni 2018 // Overheid // Door: Redactie
Michael van Praag:
Michael van Praag bij de aanbieding van het startadvies sportakkoord aan Minister Bruno Bruins. Foto: Twitter / NLSportraad
De Nederlandse Sportraad (NLsportraad) is in de tweede fase van zijn vierjarige periode beland. In het nieuwste nummer van het vakblad Sport & Strategie (editie 2-2018) vertelt Michael van Praag, voorzitter van NLsportraad, in interview met Frans Oosterwijk over de ambities van het adviesorgaan. Het is duidelijk dat Van Praag het tijd voor actie vindt. "Wij willen niet enkel een rapportje aanbieden, maar zien ook graag dat er iets met onze bevindingen gebeurt. Dus zitten we kort op het vervolgtraject."  

In Stip op de horizon, het werkprogramma voor de periode 2018-2020, maakte de raad niet alleen bekend welke adviezen ze van plan was te publiceren. Ook riep ze alle betrokkenen in de Nederlandse sport – overheden, bedrijfsleven, NOC*NSF, bonden, onderwijs, maatschappelijke organisaties et cetera – op om een landelijk sportakkoord te sluiten en een gezamenlijke stip op de horizon te formuleren. "We hebben die stip bewust niet benoemd. Dat is aan de minister. Als NLsportraad hebben we slechts gezegd: 'Nederland, stel een ambitie.' Dat kan de kandidatuur voor de Olympische Spelen zijn, maar ook het streven naar één uur per dag sport en bewegen voor alle kinderen. Maar je moet een concrete stip op de horizon hebben om met zijn allen ergens naartoe te kunnen werken. Of je die stip haalt, is niet van belang. Als je de weg ernaartoe maar goed invult."   

Je moet een concrete stip op de horizon hebben om met zijn allen ergens naartoe te kunnen werken. Of je die stip haalt, is niet van belang. Als je de weg ernaartoe maar goed invult. - Michael van Praag (voorzitter NLsportraad).

Het sportakkoord moet als strategisch doel hebben de sport duurzaam te in Nederland verankeren, aldus Van Praag. "Dan moet allereerst, adviseren wij, rol en verantwoordelijkheid van alle partijen in de sport worden vastgelegd. Een sportakkoord van die strekking is, na enig lobbywerk onder andere ook van onze kant, vorig jaar meteen door het nieuwe kabinet opgenomen in het regeerakkoord en wordt waarschijnlijk eind juni al gepubliceerd."

Andere ministeries

De NLsportraad adviseerde Bruins in het startadvies sportakkoord eerst en vooral een akkoord te sluiten met andere ministeries. Van Praag ziet namelijk behalve bij VWS ook bij andere departementen raakvlakken met sport. De NLSportraad heeft met een tabel inzichtelijk gemaakt welke dossiers dat zijn (zie het vakblad). "Daaruit blijkt zonneklaar dat echt elk ministerie een haakje naar of een belang heeft in sport. Met die tabel in de hand kan minister Bruins met zijn collega’s overleggen welke onderwerpen in het sportakkoord moeten komen en wie waar, ook financieel, voor gaat zorgen. Het sportakkoord staat of valt bij deze interdepartementale samenhang. Mocht Nederland zich ooit nog eens kandidaat willen stellen voor het WK voetbal of de Olympische Spelen, maar ook als we ons voornemen wereldkampioen sport en bewegen te worden, dan is het van belang dat iedereen – naast de ministeries ook gemeenten, provincies, clubs, bonden, sponsors, NOC*NSF – weet wie waarvoor verantwoordelijk is en wat iedereen moet doen."

Onderzoek naar financiering en organisatie van de sport

In het interview gaat Michael van Praag verder in het grootste project van de NLsportraad: het onderzoek naar de financiering en organisatie van de Nederlandse sport. Hij benoemt daarbij ook de positie en het functioneren van NOC*NSF en in het bijzonder de dubbelfunctie van de sportkoepel als verdeler en loket voor de sport. Lees het hele interview met Michael van Praag in Sport & Strategie editie 2-2018


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

18 september 2018
Ode aan de Sportvereniging door Pieter Winsemius:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
18 september 2018 // Bonden
17 september 2018
Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'
Pijl
De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een ...
17 september 2018 // Voetbal
15 september 2018
Pijl
Ruim twintig jaar geleden behoorde het Nederlands volleybalteam tot de wereldtop met zilv...
15 september 2018 // Bonden

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?