#MeToo-beweging speelt nu ook bij cheerleaders

12 april 2018 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
#MeToo-beweging speelt nu ook bij cheerleaders
In het Britse darten zijn de walk-on-girls verdwenen, terwijl het Formule 1-seizoen deze maand begon zonder de pitspoezen en de gridgirls. Deels onder invloed van #Metoo. In de Amerikaanse sportmedia is de discussie geopend over de cheerleaders. Cheerleading is een officiële sport op de universiteiten, waarvoor deze beurzen aan studentes konden uitdeelden. 

De toppers verdienen een baan bij de professionele sportfranchises, waar zij echter regelmatig het slachtoffer zijn van seksuele intimidatie. "Ik heb nooit last gehad van medewerkers binnen de organisatie, maar wel van dronken supporters", vertelt een voormalig danseres uit de NHL. De cheerleaders behoren zich onder het publiek te mengen, ook op de parkeerplaatsen tijdens de BBQ-uren voor een wedstrijd (tailgating). Daar horen ze niet de meest fijnzinnige opmerkingen. "We hebben geleerd om te zeggen: 'Dat is niet netjes'. Blijf vriendelijk en nooit gemeen."
De boodschap van de clubs is om onder alle omstandigheden fatsoenlijk te blijven, aangezien de fans de reden zijn van het bestaan van de cheerleaders. Het billenknijpen en de vervelende opmerkingen horen daarom bij het werk, anders krijgen ze ontslag. Het huidige #Metoo-klimaat biedt vrouwen de kans om wantoestanden aan te kaarten.


IOC ontdekt duurzame sporttoekomst

De samenwerking tussen het IOC en de International Union for Conservation of Nature (IUCN) heeft voorlopig geleid tot een gids over Sport en Biodiversiteit, waarmee de sport en de sportindustrie gezamenlijk kunnen bijdragen aan het bereiken van de UN Agenda 2030. Dat noemt sport als een belangrijk medium in het duurzaamheidsproces. 
Tot nu toe is de rol van sport in de klimaatverandering bij het grote publiek onderbelicht gebleven, maar het rapport wil dat veranderen. Ook kan de sport een motivator zijn om de liefhebbers bewust te maken van de problematiek, constateerde het IOC. De gids noemt nog een aantal kerngebieden: milieuaanpassingen bij de bouw van stadions, uitwisselen van biodiversiteitsdata en het stimuleren van CO2-compensatie. 
Volgens Christophe de Kepper, directeur-generaal van het IOC, heeft iedere sporter de taak om rekening te houden met de natuurlijke omgeving en haar bescherming. "De gids richt zich tot architecten, gemeenteambtenaren, sportbonden en stadionbeheerders." Geen nieuwe boodschap, maar voor de duurzaamheid in de sport is het goed dat het IOC zich zo stellig uitspreekt. Diverse sportinstellingen hebben deze boodschap overgenomen op hun website.

Duits dopingverleden blijft duister

De ontdekking van systematisch staatsgestuurd dopinggebruik is vooral te danken aan de Duitse documentairemaker Hajo Seppelt, die een undercoveroperatie aanstuurde en diverse klokkenluiders opspoorde. Zuivere sport is in Duitsland een belangrijke thema wat onder meer bleek in de Tour de France van 2007. De Duitse televisie staakte haar reportages vanuit Frankrijk onmiddellijk nadat een T-Mobilerenner positief bleek tijdens de ronde.
Een echt diepgaand onderzoek naar doping in eigen land is echter nooit van de grond gekomen, constateert Andreas Strepenick in een artikel op playthegame.org. Een onafhankelijke commissie staakte haar research twee jaar geleden, omdat de Universiteit van Freiburg onvoldoende toegang gaf tot haar dossiers. Haar laboratorium werkte jarenlang samen met Telekom/T-Mobile. Verder zwijgen diverse artsen, terwijl diverse overheidsinstanties hun bevoegdheden tot historisch onderzoek ongebruikt laten. De media kijken intussen liever naar de actuele dopinggevallen of over de grens. Strepenick suggereert een speciaal onderzoeksbureau naar het Duitse dopingverleden, ook uit gezondheidsoverwegingen voor de gebruikende sporters uit het verleden.


Britse scholen profiteren van suikertax 

Afgelopen jaar beloofden frisdrankproducenten in ons land om te stoppen met het leveren van suikerhoudende producten aan scholen, mede als resultaat van het conventantenbeleid van de politiek. De Nederlandse overheid neemt liever geen maatregelen in de keuzevrijheid van de consument, die zelf over zijn gezondheid moet beslissen.
Het Verenigd Koninkrijk is daar minder bang voor. Vorige week ging de Soft Drinks Industry Levy in werking, die een heffing legt op het suikerpercentage in een fles frisdrank. "Onze jeugd consumeert jaarlijks een ligbad vol suikerhoudende dranken, waardoor obesitas een groeiend gevaar oplevert", aldus Steve Brine, minister van Gezondheid. Volgens de huidige schattingen was in 2015 meer dan vijfendertig procent van de jongens en twintig procent van de meisjes te dik. De ziektekosten kunnen daardoor oplopen tot zes miljard pond.
Bijzonder in de maatregel is de besteding van de sugar tax. De overheid gebruikt de inkomsten om sport en lichamelijke oefeningen op school te stimuleren. Daarnaast investeert zij in gebalanceerder voeding bij de lunches. Doordat de industrie het suikergehalte in de drank inmiddels zelf heeft gehalveerd, loopt de overheid honderden miljoenen mis. Zij heeft echter beloofd dat tekort aan te vullen tot een schoolsportbudget van één miljard pond.


Evenement van de Week: Amstel Gold Race (15 april)

Als enige Limburger staat Wout Poels komende zondag aan de start van de Amstel Gold Race. Tot teleurstelling van organisator Leo van Vliet. "Je zou denken dat renners uit Limburg niets liever dan hun thuiskoers zouden rijden, maar blijkbaar werkt het niet meer zo. Bij Dumoulin raak ik eraan gewend, die was er vorig jaar ook al niet", zei hij vorige week in Dagblad De Limburger over de afwezigheid van de Giro-winnaar en zijn teamgenoten Roy Curvers en Mike Theunissen. "Blijkbaar bekijkt Sunweb het louter van een zakelijke kant. Toch is het apart dat ze de Limburgse renners thuislaten, want volgens mij wordt die ploeg gesponsord door de provincie Limburg."
Inderdaad heeft de provincie afgelopen najaar een partnership met Team Sunweb afgesloten. Voor 750.000 euro werkt de wielerploeg de komende drie jaar onder meer mee in het programma Jongeren op Gezond Gewicht. Renners bezoeken scholen op gezond leven te promoten en stimuleren jeugd en volwassenen om op de fiets te stappen. 

Foto: Wikimedia

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

19 september 2018
Pijl
In het hele land zijn initiatieven om ouderen meer aan ...
19 september 2018 // Overheid
18 september 2018
Ode aan de Sportvereniging door Pieter Winsemius:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
18 september 2018 // Bonden
17 september 2018
Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'
Pijl
De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een ...
17 september 2018 // Voetbal

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?