IAAF wil luchtkwaliteit langdurig meten om gezondste trainingsuren te bepalen

31 mei 2018 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
IAAF wil luchtkwaliteit langdurig meten om gezondste trainingsuren te bepalen
Het meten van luchtkwaliteit op atletiekbanen door de IAAF kan een rol gaan spelen bij het bepalen van agenda's van atleten. Foto: Shutterstock

Naast de windsnelheid bij atletiekwedstrijden wil de IAAF, de internationale atletiekbond, ook de luchtkwaliteit op de baan meten. Dat zal nieuwe records niet uit de boeken houden, zoals bij te veel rugwind, maar kan wel een rol krijgen als atleten hun agenda voor het seizoen samenstellen. Het IAAF wil daarnaast in de grote steden helpen bij het vaststellen van de gezondste trainingsuren. 

Afgelopen week sloot de atletiekbond een samenwerkingsovereenkomst met CCAC, de Climate and Clean Air Coalition, en UN Environment om bijna duizend atletiekbanen te voorzien van luchtkwaliteitsmeters. Deze maand maakte de WHO bekend dat meer dan negentig procent van de wereldbevolking zuurstof inademt die niet voldoet aan de kwaliteitseisen die de organisatie stelt. 

Verder wil de IAAF het gebruik van plastic bij haar atletiekevenementen zoveel mogelijk terugdringen. Voorzitter Sebastian Coe hoopt dat deze actie niet alleen aanslaat bij de aangesloten bonden en toernooien, maar dat ook meer dan een miljard joggers over de hele wereld hun verantwoordelijkheid nemen tegen plasticmisbruik.  

Bron: IAAF.org

Franse steden krijgen sporttoestellen in de openbare ruimte

Industrieel ontwerper Philipp Starck is na een grote omweg terug in de sportbranche waar hij ooit begon. Als medewerker van Adidas startte hij in de jaren tachtig een eigen studio voor industrieel ontwerp, waarna hij bekendheid verwierf met keukenapparatuur, hotelkamers, restaurants, plezierjachten, fietsen en tegenwoordig ook mobieltjes. Een groot aantal gebruiksvoorwerpen bereikte een museale status. 
In het Heritage Plan 2024 werkt Starck sinds kort samen met de Franse rugbylegende Sebastian Chabal voor het ontwerpen van een serie sporttoestellen, die in gemeentes overal in Frankrijk in de publieke ruimte komen te staan. De eerste Stadion Sport Libí-installatie opende afgelopen week in Clichy. Iedereen kan op zijn eigen manier trainen en bewegen op deze sportmeubels, die wel een kunstwerkachtige uitstraling hebben. Starck ontwierp de toestellen, die Concept Sport van Chabal in de aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs over zes jaar in het hele land wil neerzetten. 


IWG wil een veiligere omgeving rond sportende vrouwen

Vorige week eindigde de zevende International Working Group conferentie (IWG) over Vrouwen en Sport in Botswana. De organisatie probeert al bijna 25 jaar de vele verschillen tussen mannen- en vrouwensport te slechten door internationale samenwerking. Na afloop van de bijeenkomst in Gaborone verscheen een samenvattingsuitgave van de presentaties, waarin een groot aantal onderwerpen rond vrouwen in de sport voorbij komen. Dat kan variŽren van de menstruatiecyclus, zadelproblemen bij keirinrijdsters en de meest geschikte voeding tot het verwerken van oorlogstraumaís door sportbeoefening in Nigeria, de stad als sportpromotor en de kansen voor vrouwen in internationale sportbonden.
Als nalatenschap heeft IWG een 'Big Five' samengesteld met actiepunten voor de komende vier jaar:
  • samenwerking met de media voor een betere presentatie van vrouwen in de sport zonder stereotypen.
  • meer transparantie in de financiering van mannen- en vrouwensporten
  • een betere representatie van vrouwen op alle terreinen in de sport
  • een betrouwbare omgeving rond sportende vrouwen tot stand brengen
  • Maak meer gebruik van het digitale communicatieplatform van IWG om samen te werken.
Slechts twee Nederlandse sportorganisaties staan genoemd in de ledenlijst van IWG.


Cheerleaders gaan naar de rechter

In april opende  New York Times een serie verhalen rond de cheerleaders in de Amerikaanse sporten, die weinig bescherming van hun werkgevers bleken te krijgen tegen opdringerige sportfans. Inmiddels blijkt dat teams uit de NFL een deel van hun dames buiten hun eigenlijke functie inzetten om bijvoorbeeld de verkoop van skyboxen te bevorderen. Zo belooft een filmpje de koper van dure plaatsen een speciale behandeling bij de foto van vrouw in een bikini. Diverse cheerleaders hebben inmiddels een aanklacht ingediend.
Een deel van de vrouwen kan niet dansen, maar is puur aangenomen op hun uiterlijk. Hun werk is om op te treden 'als het gezicht van het team' tijdens promotieactiviteiten. Ook moeten zij schaars gekleed de tribunes op en de skyboxen in, waarmee ze gemiddeld zes euro per uur verdienen. Uiteindelijk hopen deze vrouwen bij de groep cheerleaders op het veld te komen. De rechter mag binnenkort bepalen wat precies nog onderdeel van de show in het Amerikaanse sportstadion is.


Evenement van de Week: Roland Garros (Parijs, 25 mei-9 juni)

Vijftien jaar geleden stond Martin Verkerk als laatste Nederlander in een Grand Slamfinale. Parijs lijkt ook de meest logische plek voor de volgende, aangezien Kiki Bertens als een uitstekende gravelspeelster geldt. Voor vaderlandse tennisliefhebbers is Roland Garros de meest toegankelijke van de vier toptoernooien. 
De afgelopen dertig jaar is Peugeot uitgegroeid tot één van de grootste sponsors in tennis, sinds de autofabrikant in 1989 de officiŽle wagens leverde voor Roland Garros. Sinds twee jaar verzorgt Peugeot deze dienst voor zoín dertig grote toernooien in de wereld als partner van ATP. Intussen sponsort zij ook diverse topspelers, waarvan een aantal regelmatig optreedt in commercials. Daarnaast beginnen de filmpjes rond Roland Garros uit te groeien tot een traditie, waarbij de campagne #Drivetotennis op Twitter de eerste dagen van het toernooi al een bereik van bijna 20 miljoen haalde. 
Peugeot kiest niet alleen voor gearriveerde sterren. In april nam zij vier Nederlandse talenten op in haar 'Next-Gen'-generatie. De jongens krijgen naast financiŽle steun ieder een eigen auto ter beschikking. Het programma richt zich op de ontwikkeling van 18- tot 22-jarige talenten, die kans maken op deelname aan de ATP NextGen Finals in het najaar en hopelijk in de toekomst als Nederlandse kanshebbers op Roland Garros.
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

15 juni 2018
Anti-doping wetsvoorstel in VS vernoemd naar klokkenluider Rodchenkov
Pijl
Twee Congressleden hebben deze week een ambitieus wetsvoorstel ingediend om dopingfabricag...
15 juni 2018 // Buitenland
14 juni 2018
KNVB start opleiding om bestuurders bij amateurclubs te versterken
Pijl
De KNVB zet een volgende stap in het versterken Nederlandse amateurclubs. Met de KNVB Ass...
14 juni 2018 // KNVB
13 juni 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij NOC*NSF, Atletiekunie en Badminton Nederland
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
13 juni 2018 // Bonden

Partnernieuws

Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij NOC*NSF, Atletiekunie en Badminton Nederla...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English Zo overtuig je bij het onderhandelen in het Engels