Gerard Dielessen: "Laat zien wat sport voor de samenleving betekent"

18 mei 2018 // NOC*NSF // Door: Pieter van der Meer
Gerard Dielessen:
Gerard Dielessen tijdens zijn openingstoespraak bij de Sportconventie.
NOC*NSF viert dit jaar het 25-jarig jubileum van de fusieorganisatie en dat sporters met een beperking sinds tien jaar zijn geļntegreerd in de reguliere sport. Tijdens de Sportconventie 2018, voorafgaand aan de Algemene Ledenvergadering, stond die mijlpaal ook centraal. Algemeen directeur Gerard Dielessen gelooft ook voor de toekomst in de combinatie van topsport en breedtesport onder dezelfde koepel. "Daar moet je wel wat voor blijven doen."   

De Sportconventie werd dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door NOC*NSF. Dat is niet zomaar op de dag van de Algemene Ledenvergadering volgens Dielessen. "Ik vind dat toch ook een bijzondere dag. Ik vind het ook ontzettend belangrijk om de sportwereld, dus bonden, verenigingen en gemeentes, bij elkaar te hebben om kennis te delen en te kijken: wat kunnen we voor elkaar betekenen?"    

Sportwereld bij elkaar

De tweede editie stond in het teken van het fundament dat in 1993 is gelegd met de fusie tussen NOC en NSF. "Dat is bijna nergens in de wereld zo en dat levert ook heel veel op. Dat werkt alleen als je blijft door ontwikkelen, zoals dat ook is gebeurd met de bestuurlijke integratie van bonden en verenigingen voor sporters met een beperking tien jaar geleden."

Dat topsport en breedtesport dreigen uit elkaar te groeien, zoals het SCP en RIVM constateerden in de Sport Toekomstverkenning, bestrijdt Dielessen dan ook. Het SCP en RIVM stellen het weliswaar niet zo scherp maar Dielessen ziet in die constatering geen bedreiging voor het voorbestaan van de fusieorganisatie. "Een splitsing tussen NOC en NSF gaat niet gebeuren zolang ik hier zit. Dat zou ook een verkeerde ontwikkeling zijn."  

"Een splitsing tussen NOC en NSF gaat niet gebeuren zolang ik hier zit. Dat zou ook een verkeerde ontwikkeling zijn." - Gerard Dielessen (Algemeen directeur NOC*NSF).

De genade van de lange lijn

In zijn openingstoespraak noemde Dielessen die combinatie als voorbeeld van 'de genade van de lange lijn': de jarenlange en succesvolle historie waar instituten als NOC*NSF op gebouwd zijn. "Het zou uit elkaar kunnen groeien als je verder niks doet. Als ik naar de afgelopen 25 jaar kijk dan zie je topsporters die aansprekende resultaten halen en dat bindt en enthousiasmeert de samenleving." Een Epke- of Dafne-effect is nooit de dag na een gouden plak merkbaar, weet Dielessen ook. "Het feit dat je laat zien aan de samenleving dat sport veel betekent, dat doet mensen wel denken: misschien moet ik ook maar eens gaan sporten of naar de sportschool."

Het Sportakkoord   

In het Sportakkoord dat voor deze zomer moet worden gesloten is veel ruimte voor die maatschappelijke waarde van sport. Dielessen vindt dat een positieve ontwikkeling. "Ik zeg altijd we winnen veel met sport, maar we kunnen nog veel meer winnen met sport. Wij hebben het geloof en de overtuiging dat sport goed is voor de Nederlandse samenleving. Dat gaat het Sportakkoord doen: meer mogelijkheden geven om met sport die samenleving een beetje beter te maken."

Drempelloos toegang tot sport

Als voorbeeld daarvan ziet Dielessen dat het Sportakkoord ervoor moet gaan zorgen dat iedereen drempelloos toegang tot sport krijgt. "Dan kun je denken aan voorzieningen voor kinderen met een beperking of sociale achterstand zodat ze kunnen sporten." De bestuurlijke ontwikkeling bij sportclubs is ook een belangrijk aandachtspunt. "De Nederlandse sport draait op een miljoen vrijwilligers, maar je merkt dat er druk staat op de mensen die f-jes naar een voetbalwedstrijd willen rijden. Dat moet 
aantrekkelijker gemaakt worden." 

"Ik denk dat VWS veel meer de regierol op zich kan nemen om de sport ook bij de andere departementen onder aandacht te brengen" - Gerard Dielessen.

Andere ministeries bij akkoord betrekken

Bij de totstandkoming van het Sportakkoord is NOC*NSF samen met VWS en de Vereniging Sportgemeenten een van de kartrekkers. Een veel gehoorde vraag bij discussie-sessies over het Sportakkoord is hoeveel andere ministeries meetekenen op het akkoord. Tijdens een sessie over het Sportakkoord bij de Sportconventie stelde Johan Wakkie dat het wat brutaler mag: "Je moet zorgen dat dit akkoord zo krachtig is dat andere ministeries jou gaan bellen dat ze mee willen doen."  

Dielessen vindt dat Wakkie daar een punt heeft. "Ik denk dat VWS veel meer de regierol op zich kan nemen om de sport ook bij de andere departementen onder aandacht te brengen om de sport relevant te maken. De optelsom kan meer opleveren voor de sport en dus voor de samenleving."Meer over (tags): Sportakkoord
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image

Laatste nieuws

18 september 2018
Ode aan de Sportvereniging door Pieter Winsemius:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
18 september 2018 // Bonden
17 september 2018
Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'
Pijl
De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een ...
17 september 2018 // Voetbal
15 september 2018
Pijl
Ruim twintig jaar geleden behoorde het Nederlands volleybalteam tot de wereldtop met zilv...
15 september 2018 // Bonden

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?