Conservatieve NASCAR-fans zijn milieubewust

4 mei 2018 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
Conservatieve NASCAR-fans zijn milieubewust
Deze week publiceerde Sport Sustainability Journal de eerste artikelen. De website is volledig toegewijd aan duurzaamheid in de sport met nieuws, interviews, projecten en een dagelijkse nieuwsbrief. Dankzij diverse artikelen over SIS 2018 had oprichter Matthew Campelli weinig moeite om de eerste week te vullen met verhalen.

Daarnaast schreef hij een achtergrondartikel over NASCAR Green. Uit onderzoek onder de fans bleken deze conservatief ogende groep autoliefhebbers grotendeels overtuigd te zijn van de opwarming van de aarde, waarbij driekwart bereid bleek om zich persoonlijk in te zetten om het tij te keren.
"Onze fans geven om het milieu", constateert duurzaamheidsmanager Catherine Kummer. "Ze kamperen vaak dagenlang op het circuit en maken zich zorgen over de weersomstandigheden tijdens de races." Daarom is het voor Kummer niet zo moeilijk om bezoekers mee te krijgen in duurzaamheidscampagnes zoals afvalverzameling, terwijl NASCAR als organisatie ook diverse maatregelen nam zoals het gebruik van alternatieve brandstof, variatie in de catering en het recyclen van de racebanden. Daarnaast hebben diverse circuits grote parken met zonnepanelen op het terrein.


Nieuwe duurzaamheidscertificering van sportwedstrijden

Tijdens SIS 2018 deze week in de Johan Cruijff Arena lanceerde BASIS (de British Association for Sustainable Sport) plannen om een certificeringssysteem op te zetten voor sportevenementen en voor clubs. Voorzitter Russel Seymour, tevens duurzaamheidsmanager op de Lordís Cricket Ground, wil gebruik maken van de One Planet Living Principles, die tijdens de Spelen in London als maatstaf zijn gebruikt. Onderdelen van dit programma zijn onder meer een neutrale CO2-uitstoot, geen afval, duurzame catering en waterverbruik en aandacht voor transport en verkeer.
Op dit moment geldt ISO 20121 als de voornaamste standaard, maar volgens Seymour kijkt dat vooral naar management en organisatie, terwijl BASIS de nadruk wil leggen op de duurzame prestaties. "Bij de directie staan de financiŽn vaak voorop, terwijl sommige medewerkers op eigen initiatief juist een duurzame agenda willen aansturen. Via onze laagdrempelige certificering kunnen zij hun baas vervolgens de effecten tonen van hun inspanningen. In tegenstelling tot het meetmoment ISO 20121 wil BASIS een systeem opstellen, dat de data over een verloop van tijd bijhoudt."
Seymour hoopt zo spoedig mogelijk met de certificering te kunnen starten, maar zoekt nu nog ondersteuning van enkele organisaties. 


Noord- en Zuid-Korea nu al samen in tafeltennis-WK

We kunnen alleen maar gissen, maar wellicht hebben de Olympische Winterspelen in Pyeongchang een bijdrage aan de wereldvrede geleverd door de toenadering tussen de beide Korea's. Het overleg tussen de beide presidenten in april was daarna een zichtbare doorbraak, gevolgd deze week door de tafeltennissters op het WK voor landenteams in Zweden. 
Dinsdagavond behaalde Noord-Korea de kwartfinale door winst op Rusland. Daarin troffen zij de zuiderburen. Donderdag verschenen beide ploegen daadwerkelijk bij de wedstrijdtafel, maar tot verbazing van het publiek maakten ze een gezamenlijke foto en zwaaiden naar het publiek. In plaats van een wedstrijd te spelen voegden de teams zich officieel met toestemming van de internationale tafeltennisbond ITT samen om vrijdag in de halve finale onder de naam Korea tegen Japan uit te komen. 
Een gezamenlijk team was pas beoogd voor de Aziatische Spelen in augustus, maar door de loting van dit toernooi ontstond dit idee spontaan. De ITT hoefde geen seconde na te denken over deze historische stap. Bij de mannen was het team van Noord-Korea al vroegtijdig uitgeschakeld, waardoor dit scenario geen optie was.


Nog meer aandacht voor plastic afval bij sportevenementen

Eén van de belangrijkste onderwerpen tijdens SIS 2018 was het plastic afval. De Volvo Ocean Race heeft dit thema definitief op de sportagenda geplaatst, doordat de zeilers onderweg aandacht vragen voor de plastic soep in de oceanen. Daarnaast heeft de organisatie hierover in iedere haven een conferentie opgezet, gecombineerd met diverse publieksacties.
Michael Long bekijkt in zijn Long Read op SportsPro wat de sportindustrie kan doen aan het voorkomen van plastic afval tijdens evenementen. Hij verafschuwt de bergen plastic die in de vorm van bekers, bestek, zakken en andere rommel op tribunes achterblijven na de wedstrijden. Daarnaast is veel sportmateriaal zoals schoenen en kleding vervaardigd van plastics. Adidas fabriceerde hardloopschoenen en shirts van opgevist plastic en vissersnetten, maar Long merkt op dat het grote publiek nog vrij onbekend is met deze producten.
Begin deze week lanceerde Sky in Engeland een campagne tegen plastic in de Premier League. Het probleem is daar veel meer in de belangstelling gekomen sinds de Blue Planet-uitzendingen van de BBC.

Evenement van de Week: Start van de Ronde van ItaliŽ (Jeruzalem, 4 mei)

De Giro start dit weekend op een ongebruikelijke locatie, wat de aandacht afleidt van de ophef rond de doktersattesten in de sport. In zijn biografie Het Beest vertelt oud-coureur Lieuwe Westra over het gebruik van cortisonen dankzij vrijstellingen voor medicatie tegen blessures. Westra bevestigde daarmee de geruchten rond de briefjes, die sir Bradley Wiggins mogelijk zijn Tourzege in 2012 opleverde en op dit moment de reputatie van Chris Froome ondermijnen. 
Intussen onthulde velonews.com een schandaaltje rond de Giro. In oktober 2013 ontsloeg RCS Media Groep, organisator van de ronde, directeur Michele Acquarone, nadat zeventien miljoen dollar verdwenen bleek van de bankrekening. Als hoofd van de Giro verdubbelde hij aan het begin van dit decennium de omzet van de ronde tot bijna vijftig miljoen euro met een aantal innovatieve ideeŽn rond de verkoop van uitzendrechten, sponsordeals en de opzet van de Ronde van Dubai. Sinds zijn vertrek is Acquarone nooit aangeklaagd, waardoor hij zich niet heeft kunnen verdedigen. De diefstal is in de doofpot verdwenen. Velonews is het eerste medium dat moeite heeft gedaan om de waarheid naar boven te krijgen. Mogelijk is het bedrag in kleine delen door lager personeel verduisterd. RCS heeft de zaak laten rusten, terwijl de naam van Acquarone nooit officieel gezuiverd is. 


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

21 september 2018
FIFA wil exploderende en dubieuze transfermarkt aanpakken
Pijl
Afgelopen weekend publiceerde de New York Times een int...
21 september 2018 // Voetbal
20 september 2018
Sportimpulsregeling eindigt, maar resultaten projecten bieden perspectief
Pijl
Eind dit jaar stopt de Sportimpulsregeling. Als de dit ...
20 september 2018 // Overheid
19 september 2018
Pijl
In het hele land zijn initiatieven om ouderen meer aan ...
19 september 2018 // Overheid

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een Ďschoneí investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?