Totstandkoming nieuw Zwemcentrum Rotterdam past prima in visie KNZB

2 maart 2018 // Bonden // Door: Leon Janssen Lok
Totstandkoming nieuw Zwemcentrum Rotterdam past prima in visie KNZB
Heel veel 50 meterbaden kent Nederland niet, veertien om precies te zijn. Het vorige week geopende Zwemcentrum Rotterdam is de nieuwste aanwinst in ons land. Maar er gebeurt meer: het 50 meter lange openluchtbad in Hengelo – het Twentebad – werd onlangs volledig overkapt en is dus voortaan een binnenbad. En in Amersfoort is afscheid genomen van het tachtig jaar oude Sportfondsenbad en wordt binnenkort Sportcomplex Amerena geopend, met een bad van olympische omvang en een springtoren van tien meter hoog. De Koninklijke Nederlandse Zwembond is blij met de nieuwe 50 meterbaden en beschouwt de totstandkoming van het bad in de Maasstad als een good practice voor toekomstige zwembadontwikkelingen.

Het Zwemcentrum Rotterdam is de vervanger van het historische zwembad Charlois en is een architectonisch hoogstandje: de baden (een van 25 meter en een van 50 meter) hebben een plek gekregen in een voormalig deelgemeentekantoor. Couleur locale versus internationale ambitie, zo is te lezen op de website van Kraaijvanger Architects, dat bij de realisatie van het zwemcentrum nauw samenwerkte met de gemeente Rotterdam en een consortium van Ballast Nedam en Heijmans. Het gebouw is een eyecatcher in Hart van Zuid, het gebied rondom het Winkelcentrum Zuidplein en Ahoy, dat een ware metamorfose ondergaat. 

Een bad voor de buurt

De opening van het bad ging gepaard met een flink aantal ludieke recordpogingen. Zo zwom een groot aantal mensen van verschillende leeftijden (van 0 tot 100) tegelijkertijd, hielden leden van Rotterdamse verenigingen een 48 uur durende zwemmarathon en maakten 343 kinderen tegelijkertijd een bommetje alvorens met z’n allen te gaan watertrappelen. Het past in het profiel van het zwembad dat vooral een bad voor de buurt moet zijn. De KNZB is zeer te spreken over de manier waarop de gemeente Rotterdam en het Sportbedrijf Rotterdam de realisatie van het bad hebben aangepakt. "De gemeente heeft geen ad-hocbeslissingen genomen, maar op basis van argumenten een weloverwogen keuze gemaakt", zegt Christel Morawek, accountmanager regio Zuid & West. "Men heeft niet gekozen voor een echt zwemstadion zoals in Eindhoven, maar voor een bad voor de recreatieve baantjestrekkers en de wedstrijdzwemmers. Maar wél een 50 meterbad met tien banen, want Rotterdam wil als topsportstad ook graag grote zwemevenementen in huis halen."

Goede voorbereiding

In 2016 liet Rotterdam de zwembadwaterbehoefte tot 2030 in kaart brengen. De KNZB en het Mulier Instituut ontwikkelden een methode waarbij gegevens over onder andere demografische ontwikkelingen, zwembadbezoek en zwembadroosters werden gebruikt om te berekenen of de stad voor de toekomst over voldoende (overdekt) zwemwater beschikt. Dat bleek gedeeltelijk het geval. Zo werd geconstateerd dat in de gebieden ten noorden van de Maas – en met name in het centrum – er een oplopend tekort aan badwater voor zwemlessen gaat ontstaan. En voor de zwemverenigingen bleek er wel genoeg water te zijn (behalve ook weer in het centrumgebied), maar was er de kanttekening dat slechts 45 procent van het voor zwemsport in gebruik zijnde capaciteit voldoet aan sporttechnische criteria zoals diepte, watertemperatuur, lengte, breedte en oppervlakte. Bij de planning van vervangende zwembaden zou de gemeente daar dus rekening mee moeten houden. "Zo’n gedegen aanpak en voorbereiding juichen wij als bond uiteraard toe", geeft Morawek aan. "We proberen gemeenten, zwembadbouwers en natuurlijk ook onze verenigingen daarbij te helpen en hebben daar een aantal specifieke producten voor ontwikkeld."

Update Masterplan Accommodaties

Die producten zijn het Handboek Zwembaden, waarin tot op detailniveau is beschreven waar een zwembad aan moet voldoen en het Masterplan Accommodaties, waar de bond volgende week met een geüpdatete versie op de Dag van de Sportaccommodaties in Houten aanwezig is. "Dat Masterplan is bedoeld voor exploitanten, beleidsmedewerkers en bestuurders van  gemeenten die keuzes moeten maken. Anderzijds willen we er zwemverenigingen en ook andere ‘natte’ verenigingen mee inspireren en voorzien van kennis. Want hoe vaak bouw je nou een nieuw zwembad? Waar let je op? We hebben dit geprobeerd te doen door vier scenario’s te bespreken en deze te verduidelijken door de toevoeging van aansprekende praktijkvoorbeelden van onze verenigingen op het gebied van exploitatie en beheer van een zwembad." 

Van klant naar medebepaler

Morawek vervolgt: "Sinds dat meer dan 30 jaar geleden commerciële exploitanten massaal in de zwembadwereld zijn gestapt en de passieve recreatie in baden een prominentere plek kreeg, zijn verenigingen steeds meer klanten geworden en niet meer medebepalend. Nu zien we dat dat langzaam weer wat begint te veranderen en het is voor ons als bond belangrijk om onze verenigingen daarbij te ondersteunen. Benut je eigen krachten, ken de andere gebruikers en probeer bijvoorbeeld zelf een rol te spelen in het beheer. Wij kunnen wel jaar na jaar zeggen dat ons ledental moet stijgen, maar groei kan alleen gerealiseerd worden als er voldoende badwater is. En dat is er niet, in ieder geval niet in de piekuren. Daarom proberen wij als bond nauw betrokken te zijn bij de realisatie en renovatie van zwembaden. We denken graag vooraf mee over de inrichting, maar zeker ook over de exploitatie en het beheer. Zodat er meer van dit soort mooie baden als in Rotterdam kunnen gaan komen."

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

18 september 2018
Ode aan de Sportvereniging door Pieter Winsemius:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
18 september 2018 // Bonden
17 september 2018
Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'
Pijl
De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een ...
17 september 2018 // Voetbal
15 september 2018
Pijl
Ruim twintig jaar geleden behoorde het Nederlands volleybalteam tot de wereldtop met zilv...
15 september 2018 // Bonden

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?