Noord-Holland investeert nog één keer in topsport

11 april 2018 // Overheid // Door: Leon Janssen Lok
Noord-Holland investeert nog één keer in topsport
Wielervereniging HSC De Bataaf in Zwanenburg ontvangt 65.000 euro om de nieuwe BMX-baan geschikt te maken voor internationale wedstrijden
Met het toekennen van ruim 2 miljoen euro subsidie aan acht topsportaccommodaties investeert de provincie Noord-Holland voor een laatste keer in sport. Het nieuwe Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen profiteert met bijna een kwart van het totaalbedrag flink van de regeling die wel het definitieve einde van het provinciale actieve beleid op topsport en sportaccommodaties betekent.

De verschillen tussen hoeveel provincies uitgeven aan sport zijn groot. Gelderland, Limburg en Noord-Brabant zijn over het algemeen de provincies die het meest investeren, maar er zijn er ook die nauwelijks iets of zelfs helemaal niets meer aan sport uitgeven. 

Afbouw van provinciale taken

Sinds het coalitieakkoord 2015-2019 heeft de provincie Noord-Holland geen actief beleid meer op het gebied van topsport en sportaccommodaties. Met de vaststelling van de regeling topsportaccommodaties in juli 2017 gaf de provincie uitvoering aan het besluit uit 2014 van Provinciale Staten om te zorgen voor een goede afbouw van de provinciale taken op het gebied van zorg en welzijn, waaronder ook sport viel. Provinciale Staten besloten om niet uitgegeven of teruggekomen subsidiegelden door middel van een uitvoeringsregeling beschikbaar te stellen aan maatregelen die er toe leidden dat sportaccommodaties (beter) geschikt werden gemaakt als topsportaccommodaties. Met de nu toegekende subsidies wordt Noord-Holland nog  aantrekkelijker voor topsport, zo laat gedeputeerde Jaap Bond in een persbericht weten: "We hebben ook voor topsport een uitstekend vestigingsklimaat. Noord-Hollandse topsporters doen het internationaal heel goed. Voorzieningen waar zij op hoog niveau kunnen trainen en die geschikt zijn voor grote sportevenementen dragen bij aan economische ontwikkelingen".

Drie keer een half miljoen

Voor de toptennisbanen van het nieuwe Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen, waar de nationale selecties voor tennis en rolstoeltennis komen trainen, stelt de provincie 500.000 euro subsidie beschikbaar. Het geld is onder andere bestemd voor ruimtes voor onder meer de bondsarts, fysiotherapie en conditietraining. Ook voor een nieuwe indoorhal op sportpark de Omzoom in Assendelft trekt de provincie een half miljoen euro uit, en dat geldt eveneens voor een nieuwe sporthal in sportpark De Kogge in Hollands Kroon. Daarmee kunnen de handballers van VZV mogelijk beter de aansluiting vinden bij de internationale top en wordt de sporthal beter toegankelijk voor minder validen die rolstoelhandbal spelen. Ook Rugby Club Waterland kreeg een grote bijdrage. Met 450.000 euro extra kan de club uit Purmerend – waarvan zowel de dames als de heren op het hoogste niveau van Nederland spelen – twee officiële rugbyvelden aanleggen, een nieuw clubgebouw met moderne faciliteiten en zes kleedkamers bouwen én een apart parcours aanleggen voor de training van specifieke technische elementen in de rugbysport.

Investeren in BMX-banen

Daarnaast wordt de inline-skatebaan van St. Omnium Sport De Westrand in Wervershoof geschikt gemaakt voor wedstrijden op internationaal niveau met een bijdrage van ruim 36.000 euro voor een nieuwe coating. Om met beeldprojecties trainingen te analyseren en bezoekers topwedstrijden te kunnen tonen, ontvangt Sportbedrijf Zaanstad ruim 16.000 euro voor topsportcentrum De Koog én er wordt geïnvesteerd in BMX. Er wordt 65.000 euro beschikbaar gesteld aan wielervereniging HSC De Bataaf in Zwanenburg om de nieuwe BMX-baan geschikt te maken voor internationale wedstrijden en BMX-vereniging UWTC van de paralympiërs Jetze Plat en Tim de Vries krijgt bijna 49.000 euro van de provincie voor het inrichten van de instructieruimte, het krachthonk, het buitenveld en lussen voor tijdmetingen bij de nieuwe locatie van de vereniging uit Uithoorn, waar op 7 en 8 juli het NK plaatsvindt.


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

25 mei 2018
UEFA stelt in toekomst hogere eisen aan organisator Champions League-finale
Pijl
Dit is het laatste jaar dat de UEFA de locatie voor de Europese finales onderhands heeft u...
25 mei 2018 // Voetbal
24 mei 2018
Thialf voor Winterspelen afhankelijk van referenda in Zwitserland
Pijl
Bij een opiniepeiling in het kanton Valais sprak een meerderheid van de deelnemers zich de...
24 mei 2018 // Buitenland
22 mei 2018
FIFA verloot twee WK-finalekaartjes voor klimaatcompensatie
Pijl
Volgens berekeningen leidt het WK in Rusland tot meer dan twee miljoen ton CO2-uitstoot. D...
22 mei 2018 // Voetbal

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: Rotterdam Topsport, KNSB en NBB
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English Step up your English game