De internationale sportweek van S&S: Arena in top 5 duurzame stadions

11 januari 2018 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
De internationale sportweek van S&S: Arena in top 5 duurzame stadions
Beeld van de Arena na afronding van de ingrijpende verbouwing
Sportcomplexen zijn de pioniers in de promotie van duurzaamheid, constateert de website Climate Action, dat een stevige competitie ziet in de architecturale race naar het minimaliseren van de Carbon Footprint en een voorsprong in innovatie. De site noemt vervolgens een internationale top vijf, waarvan de stadions de duurzaamheidslat behoorlijk hoog hebben gelegd. 

Als eerste noemt de site onze eigen Amsterdam Arena, dat zich heeft gespecialiseerd in het opwekken van schone energie en haar opslag. Verder berekende het stadion in zijn jaarverslag van het afgelopen seizoen voor de tweede achtereenvolgende maal een neutrale CO2-uitstoot.
Opmerkelijk in het lijstje is de keuze voor de WK-stadions in Qatar, waarvoor de FIFA geen enkele CO2-uitstoot in haar eisenpakket had toegestaan. Voorlopig is alleen een klein voorbeeldstadion voor vijfhonderd toeschouwers klaar. De opgewekte stroom van de zonnepanelen is daar nodig om de temperatuur binnen via airconditioners naar 23 graden te brengen. De andere drie complexen staan in Atlanta (Falcons -NFL en United - MLS), San Francisco (49-ers - NFL) en Sacramento (Kings - NBA).


Winterspelen live in Virtual Reality

Niet alleen kunnen sportliefhebbers iedere sportminuut vanuit Pyeongchang op internet bekijken, maar op de Consumer Electronics Show in Las Vegas beloofde Intel-CEO Brian Krzanich ook beelden in Virtual Reality van skiën, kunstschaatsen en ijshockey. Het bedrijf belooft in samenwerking met rechtenhouder NBC vijftig uur op het Intel True VR Platform uit te zenden, waarvan de helft rechtstreeks. Kijkers kunnen dan switchen met drie tot zes camerastandpunten. 
"Als ik de half-pipe vanaf de onderkant of van rechts wil bekijken, dan heb ik de mogelijkheid om die hoek te kiezen", legt een Intel-medewerker uit. 
Intel heeft de techniek al toegepast in diverse Amerikaanse sporten, waarbij kijkers VR-brillen droegen. Op CES toonde Krzanich ook de 'Be the Player'-technologie, die beelden laat zien vanuit het gezichtspunt van Tom Brady, de quarterback van de Patriots. 

Bron: intel.com

Noord-Koreaanse ijshockeysters naar Pyeongchang?

Volgens Nick Butler van insidethegames.biz overlegt het IOC volgende week over de toevoeging van een aantal Noord-Koreaanse ijshockeysters aan de Zuid-Koreaanse selectie. Het kunstrijpaar Ryom Tae-Ok en Kim Ju-Sik kwalificeerde zich via het WK vorig jaar voor deelname aan het toernooi, maar meldde zich nog niet officieel aan. Ook daarover zal de sportbond overleggen met delegaties van Noord- en Zuid-Korea. 
De Noord-Koreanen willen toch wel graag in Pyeongchang verschijnen. In 1988 plaatsten Noord-Koreaanse geheime agenten nog een bom aan boord van een toestel van Korean Air, met 115 doden tot gevolg, waarna het land de Zomerspelen in Seoel boycotte. Sindsdien masseert het IOC de onderlinge relaties, waardoor de buurlanden gezamenlijk de openingsceremonies in Sydney en Athene liepen. Hoewel de officiële deadline voor deelname aan deze Spelen gepasseerd is, maakt het IOC voor de Noord-Koreaanse sporters een uitzondering. Hun deelname is niet alleen een mooi Olympisch gebaar, maar vergroot ook de veiligheid enorm. 
Overigens heeft Noord-Korea niet veel kansrijke wintersporters in huis. De economische sancties maakt het voor hen moeilijk om sportmateriaal het land in te krijgen. Het kunstrijpaar heeft dat probleem niet. Zij zouden tot grote publiekslievelingen kunnen uitgroeien, denkt de New York Times.


Evenement van de Week: Australian Open (14-27 januari)

Afgelopen week verklaarde Andy Murray zich bij de revalidatie van zijn heup te richten op Wimbledon, terwijl Novak Djokovic afgelopen dinsdag voor het eerst op de baan kwam sinds juli afgelopen jaar. Rafael Nadal verloor dit weekend een demonstratiepartij na twee maanden stilstand, maar ook hij hoopt in Melbourne mee te doen. Roger Federer en Stan Wawrinka, de andere topspelers, lijken wel fit, maar een Grand Slamtoernooi met de Top 5 uit de ATP-ranking in de loting lijkt tot een steeds grotere zeldzaamheid uit te groeien. Zo overweegt Federer het Franse Open over te slaan.
De toppers lijken hun toernooien steeds zorgvuldiger te kiezen, waarbij ze hun fysieke gesteldheid belangrijker vinden dan het behoud van punten in de ATP-Ranking. Sinds dit jaar krijgen zij vrijstelling van de ATP-verplichtingen vanwege hun langdurige carrière van minstens zeshonderd wedstrijden. Daardoor is de Top 5 minder te zien in het reguliere toernooicircuit, maar hoeven zij anderzijds het publiek ook niet teleur te stellen door late afzeggingen. De Grand Slams krijgen nu de voorkeur. 
Overigens lanceert het Australian Open een technische innovatie op de drie stadionbanen. De scheidsrechter hoeft niet langer de trap op, maar kan direct in zijn umpirestoel gaan zitten. Een ingebouwd liftje brengt hem op de juiste hoogte. Niet alleen handig voor de official, maar ook grappig voor het publiek, aldus Tom Larner van Tennis Australia. Ook heeft ontwerper Synergy Australasia gekleurde LED-verlichting in de stoel aangebracht voor nog wat extra entertainment. 
Tennis Australia zal blij zijn als de eerste ronde maandag officieel begonnen is. Deze week verklaarde eregast en oud-winnaar Billy Jean King, dat zij niet op het centre court zou verschijnen als zij nu nog speelde. King meent dat Margaret Court haar recht op de stadionnaam verspeeld heeft door laatdunkende en beledigende opmerkingen over minderheden de afgelopen jaren. Volgens King straalt het stadion daardoor niet de openheid uit naar alle gezindten, die Tennis Australia wel suggereert. Vervolgens presenteerde Maria Sharapova bij de loting als oud-kampioene de beker, omdat 2017-winnaar Serena Williams thuis bleef bij haar baby. Toernooidirecteur Craig Tiley moest de blaren op zijn tong praten om de ceremoniele keuze voor een recente dopinggebruiker te verantwoorden. 


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

18 september 2018
Ode aan de Sportvereniging door Pieter Winsemius:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
18 september 2018 // Bonden
17 september 2018
Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'
Pijl
De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een ...
17 september 2018 // Voetbal
15 september 2018
Pijl
Ruim twintig jaar geleden behoorde het Nederlands volleybalteam tot de wereldtop met zilv...
15 september 2018 // Bonden

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?