De verschillen achter de komma in de sport

22 februari 2018 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
De verschillen achter de komma in de sport

Afgelopen maandag eindigden de bobsleeduoís van Duitsland en Canada op dezelfde eindtijd na vier heats, ieder in 3.16.86. Het IOC beloonde beide ploegen met een gouden medaille, waarna ze gezamenlijk dolblij op het podium stonden. In Nagano twintig jaar geleden eindigden Canadezen gelijk met de Italianen, waarna ze een tie-breaker moesten rijden en verloren. Sindsdien zijn de regels aangepast tot vreugde van iedereen die het gezamenlijke feest van de teams heeft gezien.

Tussen diverse sporten zijn verschillen in de cijfers achter de komma bij de eindklassering. Bij schaatsen kun je op een duizendste verliezen, terwijl zwemmen en atletiek, net als de bobsleebond, met honderdsten genoegen nemen. Aan de meetapparatuur ligt dat niet. Volgens Peter Huerzeler, directeur van de olympische tijdmeter Omega, kan zijn klok tot éénmiljoenste achter de komma meten. In werkelijkheid kan echter een afwijking ontstaan in de afstanden die de atleten afleggen. "Een duizendste van een seconde verschil is in zwemafstand ongeveer 1.7 millimeter, terwijl voor de lengte van de banen in zwembaden een centimeter verschil acceptabel is. Kortom, niemand zwemt precies dezelfde afstand", aldus Huerzeler.
Door het wisselen van de banen bij schaatsen is een mogelijk verschil in lengte verwaarloosbaar, maar oud-schaatser Beorn Nijenhuis deed drie jaar terug onderzoek naar de startprocedure, die hij niet eerlijk vond. Daaruit bleek de tijd tussen het commando 'ready' en het startschot secondes te variŽren, wat gevolgen zou hebben voor de eindtijd. 

World Sailing eerste bond met duurzaamheidsstandaard

Als eerste internationale sportbond heeft World Sailing het duurzaamheidcertificaat ISO 20121 binnengesleept. Deze standaard vormt een onderdeel van de Sustainability Agenda 2030, die de zeilbond in november publiceerde. Binnen twee jaar dient het gebruik van plastic bij evenementen tot nul te zijn gereduceerd, terwijl de CO2-uitstoot rond wedstrijden binnen zes jaar gehalveerd moet zijn.
Andere onderdelen zijn trainingen in duurzaamheid voor de leden, maar ook gendergelijkheid in de sport. 
Verder wil World Sailing een registratiemiddel ontwikkelen, waarmee de bemanning haar invloed op het milieu kan rapporteren. Ook gaat zij samenwerken met de botenbouwers en haar toeleveranciers om het materiaal op de schepen zo duurzaam mogelijk te houden. Ook zet zij haar sponsors Volvo, Rolex en SAP in om mee te helpen bij de uitvoering van de agenda.


Een dementievriendelijke sportomgeving

De nieuwe uitgave van Sportsmanagement vraagt zich af hoe sport en sportfaciliteiten kunnen bijdragen aan de lichamelijke beweging van dementiepatiŽnten. Om deze te kunnen ontvangen, kunnen speciale maatregelen nodig zijn. Sommige dementerenden hebben moeite met het volgen van instructies, terwijl andere goede bewegwijzering in het complex nodig hebben om de kleedkamers, toiletten en sportzalen te vinden. Voor een dementiepatiŽnt is één keer verdwalen zoín vervelende ervaring dat deze daarna liever afziet van een activiteit, terwijl sport voor hem of haar sociaal en fysiek heel belangrijk kan zijn. Sportbegeleiders kunnen ook speciale trainingen volgen voor de omgang met dementiepatiŽnten. 
Bij de bouw van de huidige generatie Britse sportcomplexen houden architecten steeds meer rekening met een dementievriendelijke omgeving zoals vloeren in één kleur. In Engeland zijn wandelen, zwemmen, tai chi, croquet, tafeltennis, darts en walking football populaire bezigheden voor dementiepatiŽnten. 

USA-wet tegen seksueel misbruik in sport

Vorige week heeft president Donald Trump een wet ondertekend tegen seksueel misbruik bij jonge sporters. Amateursportbonden dienen aangifte te doen wanneer een melding binnen komt, terwijl het achterhouden van informatie in het vervolg een strafbaar feit is voor een individu. Ook is de verjaringstermijn verlengd naar tien jaar vanaf het moment dat het slachtoffer de leeftijd van 18 heeft bereikt. 
Oorzaak van de snelle doorvoering van de nieuwe maatregel was het schandaal rond turncoach Larry Nassar, die jonge talenten misbruikte. Daarvoor kreeg hij een gevangenisstraf van minimaal veertig jaar. Daarbij bleek de Amerikaanse turnbond flink tekort te schieten in de aanpak van seksueel misbruik en de begeleiding en training van clubfunctionarissen om dit te voorkomen. Intussen bleek uit een onderzoek dat ook de zwembond doelbewust een andere kant op heeft gekeken bij het misbruikgedrag van een aantal coaches.
In Engeland kreeg jeugdvoetbaltrainer Barry Bennell deze week een gevangenisstraf van de maximale dertig jaar, nadat bijna honderd spelers een aanklacht tegen hem indienden. 
Evenement van de Week: ECASE Workshop (Erasmus Universiteit Rotterdam, 23 februari)

De Faculty Club van de Erasmus Universiteit organiseert vrijdag de Workshop on Sports Economics and Management, waarvoor een aantal vooraanstaande sportwetenschappers naar Rotterdam komen. Ten eerste komt de, waarschijnlijk, bekendste voetbaleconoom Stefan Szymanski voor een lezing over opmerkelijke verschillen in de economische ontwikkelingen in Engeland tijdens het interbellum, waarbij hij gebruik heeft gemaakt van de financiŽle cijfers van de profvoetbalclubs uit die tijd. 
Gastheer professor Jan van Ours ontdekte dat de eredivisieclubs met kunstgrasvelden een voordeel blijken te halen uit hun ondergrond, wat in strijd is met de regels van een eerlijke uitgangspositie in de de sport. Ken Harb-Wu en Alex Krumer onderzochten het thuisvoordeel van biathleten. Uit de statistieken maakten zij op dat een 'vriendelijke omgeving' eerder tegen de schutters uit eigen land werkt. 
Ook interessant is het onderzoek naar het verdienmodel in tennis, waar de helft van de deelnemers aan een toernooi iedere keer na één ronde kan vertrekken met betrekkelijk lage gage. De wetenschappers vergelijken de keuze voor een tennis carriŤre als inzetten op paardenraces of meedoen aan de lotto. Alleen het beperkt aantal spelers vanaf de kwartfinale verdient redelijk tot goed. Het model blijkt echter niet aan twijfel onderhevig, omdat de ondervraagde tennissers voor ieder toernooi hopen dat ze deze keer wel ver komen, vergelijkbaar met het gedrag van gokkers.

Bron: eur.nl


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

23 juni 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederland
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
23 juni 2018 // Bonden
22 juni 2018
Nieuwe EU-werkgroep voor duurzaamheid in de sport
Pijl
Nadat de EU eerder een deskundigenwerkgroep instelde voor de aanpak van matchfixing in voe...
22 juni 2018 // Buitenland
20 juni 2018
Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Pijl
Agterberg BV heeft een vacature als Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport. Lees hieronder meer ...
20 juni 2018 // Ondernemerschap

Partnernieuws

Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederlan...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Zo overtuig je bij het onderhandelen in het Engels