BINK: buitenspelen en sporten voor kinderen met chronische aandoening

3 augustus 2018 // Ondernemerschap // Door: Tessa de Wekker
BINK: buitenspelen en sporten voor kinderen met chronische aandoening
Buiten spelen, hutten bouwen, in bomen klimmen en in de winter sneeuwpoppen maken. Wat is er leuker voor kinderen dan dat? En bovendien is het ook nog eens goed voor de motorische en sociale ontwikkeling. Maar veel kinderen met een chronische aandoening spelen niet buiten. Ze missen er de vaardigheden voor. Voor hen is er vanaf komend najaar BINK, een stoer speel-en sportprogramma helemaal gericht op buiten ravotten.  

BINK is een initiatief van Daarbuiten, een Amsterdamse organisatie die gezond beweeggedrag bij kinderen met en zonder beperking stimuleert. Onlangs werd bekend dat BINK een van de 145 projecten is die subsidie krijgen in de laatste ronde van Sportimpuls. De komende tijd licht Sport & Strategie enkele nieuwe projecten eruit.   

BINK is ontwikkeld door Katja Braam en Annieck Timmerman van Daarbuiten, samen met fysiotherapeuten en sportinstructeurs. De bedoeling is dat vanaf het najaar ongeveer 40 kinderen van zes tot twaalf jaar met een chronische aandoening meedoen aan het programma van 20 weken. Artsen in verschillende Amsterdamse ziekenhuizen zullen het programma met de kinderen en ouders bespreken. "BINK is bedoeld voor kinderen in het reguliere onderwijs. Voor kinderen in het speciaal basisonderwijs zijn er al programma’s. Maar zo’n 6500 kinderen op Amsterdamse basisscholen hebben een chronische aandoening, bijvoorbeeld astma, diabetes of reuma. Zij vallen vaak tussen wal en schip. We zien dat ze niet meekomen met buitenspelen of in de gymles. Vaak omdat ze vaardigheden en zelfvertrouwen missen. Daardoor zijn kinderen met een chronische aandoening vaker inactief dan gezonde kinderen", zegt Braam.   

Doorstromen naar sportvereniging

Er zijn wel beweeginterventies voor deze kinderen, vertelt de gezondheidswetenschapper, maar die zijn vaak binnen bij de fysiotherapeut. "Die zijn vrij medisch van aard. En deze kinderen komen toch al vaak in ziekenhuizen. Wat wij willen is vooral lekker buiten spelen en bewegen. Weg uit het medische en vooral plezier hebben. Zo willen we de kinderen vaardigheden laten opdoen, zodat ze in het vervolg wel zelf kunnen buiten spelen en ook met bijvoorbeeld de gymles op school beter mee kunnen doen en kunnen doorstromen naar een reguliere sportvereniging."  

De deelnemers worden ingedeeld in groepjes van tien tot twaalf kinderen, op basis van leeftijd en aandoening. Tijdens de 20 lessen komt van alles aan bod, van hutten bouwen en boomklimmen, tot bootcamp, basketbalvormen en misschien in de winter schaatsen. De laatste drie weken wordt er gesnuffeld bij reguliere sportverenigingen, om de kinderen daarmee kennis te laten maken. De lessen worden gegeven door de sportinstructeurs van Sport4Kidz, een Amsterdamse organisatie die allerlei sport- en spelactiviteiten voor kinderen organiseert. Daarnaast is er begeleiding van een fysiotherapeut. 

Jeugdsportfonds
    
Deelname kost 100 euro voor 20 lessen. Braam: "Als dit een probleem is voor ouders, dan werken we samen met het Jeugdsportfonds. Het is de bedoeling dat het programma ook na de subsidieperiode doorgaat, dus vandaar dat we een eigen bijdrage vragen. Buitenspelen is zo belangrijk voor alle kinderen. Dat verdienen kinderen met een chronische aandoening ook." 

Voorlopig start het programma in Amsterdam. Als het een succes wordt, dan willen Braam en Timmerman BINK ook buiten de hoofdstad gaan aanbieden. 

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

15 augustus 2018
Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
Pijl
Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
15 augustus 2018 // Overheid
14 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Jacques Brinkman:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
14 augustus 2018 // Bonden
10 augustus 2018
‘Vooruitgang en innovatie komen altijd van buitenaf’
Pijl
Prof. Drs. Philip Wagner, oprichter van de Wagner Group, over de kracht van sport, de kuns...
10 augustus 2018 // Bonden // Ondernemerschap

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?