Toptennissers klagen over willekeurig controlebeleid dopinginstanties

6 juli 2018 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
Toptennissers klagen over willekeurig controlebeleid dopinginstanties
Serena Williams, hier tijdens Rolland Garros, beklaagde zich afgelopen week over willekeurige dopingcontroles. Foto: Dana Gardner / Shutterstock.com
Komend weekend strijden de kwartfinales van het WK voetbal, de start van de Tour de France en Wimbledon om de aandacht van de sportfans. Het trio evenementen zucht toch ook weer onder het juk van de doping, al is dat bij de één wat meer dan bij de ander. 

Volgens kritisch volger Jeremy Whittle gaat Team Sky een stap te ver in het opnemen van Chris Froome in haar team. De viervoudig winnaar is niet welkom bij de organisatie, niet bij een groot deel van het peloton en niet bij Bernard Hinault, die de renners opriep tot een staking. Dit weekend zal blijken wat het Franse publiek langs de kant van de weg vindt van de Britse ploeg. Bij de NOS vatte dopingexpert Douwe de Boer de zaak samen met de conclusie dat Sky meer geld heeft voor een juridische procedure dan de controlerende instanties. Of Froome nu geprofiteerd heeft van salbutamol blijft onduidelijk.

Willekeurig controlebeleid in tennis

Ook op Wimbledon liggen de dopinginstanties onder vuur, nadat Deadspin het schijnbaar volkomen willekeurige controlebeleid van USADA aantoonde. Slachtoffer Serena Williams wil enkel een eerlijke verdeling van de bezoeken. Tennissers dienen dagelijks één uur aan te geven voor de 'whereabouts'. Zij kreeg ondersteuning van Roger Federer, die in Zwitserland toevallig vlakbij een controleur woont. "Als hij zich verveelt, zegt hij waarschijnlijk tegen zichzelf: 'laat ik eens kijken wat Roger aan het doen is", aldus de Zwitser in The New York Times.  

Daar stond één controle in vijftien jaar tegenover in Dubai waar de huidige nummer twee van de wereld ook regelmatig verblijft. Andere spelers herkennen de onnavolgbare frequenties van de onderzoeken, die afhankelijk lijken van het budget van de dopinginstantie en de toevallige activiteiten van een arts. De één krijgt regelmatig huisbezoek, de ander nauwelijks. Dat leidt tot irritaties in het circuit, die op Wimbledon deze week aan de oppervlakte kwamen. 

Russen op WK Voetbal

Ten slotte verheugen miljoenen zich op de voortzetting van het WK, dat tot nu toe overwegend aantrekkelijk voetbal laat zien. Onder de kwartfinalisten zitten zeven landen uit de top 25 van de FIFA-ranking. Het achtste, Rusland, staat net boven El Salvador, Syrië en Zambia. Nou verrast een gastland wel vaker, maar klokkenluider Grigory Rodchenkov herkende in de Russische selectie wel minstens één speler uit zijn eerdere dopingprogramma. Niettemin verklaarde de FIFA officieel voor het toernooi dat het geen bewijs heeft kunnen vinden, ook niet van verdoezeling van gegevens. 

Volgens The Independent heeft Rodchenkov onlangs ook verklapt dat de EK-selectie van 2008 op instigatie van sportminister Vitaly Mutko buiten de controles is gebleven. In zijn autobiografie onderschrijft oud-voetballer Fernando Ricksen injectiegebruik bij zijn club Zenit St-Petersburg in de jaren dat Mutko daar voorzitter was. Zoals we allemaal vast nog weten, schakelde Rusland het wervelende Nederlands Elftal van Marco van Basten uit in de kwartfinale. The Independent wijst echter ook op de mogelijk succesvolle tactiek van Guus Hiddink die avond. 


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image

Laatste nieuws

15 augustus 2018
Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
Pijl
Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
15 augustus 2018 // Overheid
14 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Jacques Brinkman:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
14 augustus 2018 // Bonden
10 augustus 2018
‘Vooruitgang en innovatie komen altijd van buitenaf’
Pijl
Prof. Drs. Philip Wagner, oprichter van de Wagner Group, over de kracht van sport, de kuns...
10 augustus 2018 // Bonden // Ondernemerschap

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?