Richard Krajicek: data-analyse voorkomt verkeerde aannames

13 april 2017 // Wetenschap // Door: Daan de Winter
Richard Krajicek: data-analyse voorkomt verkeerde aannames
Als coach volgt Krajicek, die de Canadees Milos Raonic onder zijn hoede heeft, de ontwikkeling van sports analytics op de voet.

Langzaam maar zeker verovert data-analyse de sportwereld. Ook veel toptennissers doen hun voordeel met 'sports analytics'. Wat vindt Richard Krajicek, misschien wel de beste Nederlandse tennisser aller tijden, van deze ontwikkeling?


Krajicek was onlangs te gast op het Nederlandse hoofdkantoor van SAP in Den Bosch. De oud-tennisser nam daar een cheque van bijna 24.000 euro in ontvangst voor zijn liefdadigheidsinstelling, de Krajicek Foundation. Dit bedrag was de opbrengst van de SAP RUN, een sportevenement dat SAP jaarlijks organiseert.


Tijdens een vraag- en antwoordsessie in een bomvolle zaal liet Krajicek, die tegenwoordig zijn rol als toernooidirecteur combineert met het trainerschap, zijn licht schijnen over 'sports analytics'.

Wat is sports analytics?

Sports analytics is een verzamelterm voor het inzetten van data-analyse in de sportwereld. Voetbalteams kunnen bijvoorbeeld hun spel verbeteren door statistieken over balcirculatie te analyseren. Analyse van lichaamsbewegingen kan helpen bij het voorkomen van blessures. En de technologie maakt sportieve prestaties inzichtelijk voor de fans.


Toptennissters als Angelique Kerber krijgen van hun coach te horen wat de sterke en zwakke punten van hun tegenspeelsters zijn.

Elke sport kan baat hebben bij sports analytics. Zo droeg data-analyse afgelopen jaar bij aan de Eredivisie Zeilen. Ook in het voetbal, de paardensport, de Formule 1, het basketbal en het American football wordt sports analytics succesvol toegepast. In dit rijtje mag het tennis uiteraard niet ontbreken.


SAP heeft samen met de WTA een speciale app ontwikkeld die speelsters inzicht geeft in zowel hun eigen spel als dat van hun tegenstander. Toptennissters als Angelique Kerber krijgen van hun coach te horen wat de sterke en zwakke punten van hun tegenspeelsters zijn. Bijvoorbeeld hoe ze serveren en welke slagen ze wanneer gebruiken.

Groot verschil met vroeger

Als coach volgt Krajicek, die de Canadees Milos Raonic onder zijn hoede heeft, de ontwikkeling van sports analytics op de voet. Tijdens zijn loopbaan waren de mogelijkheden op dit vlak beperkt. "We kregen wel een A4’tje met statistieken, bijvoorbeeld over de best serverende spelers", vertelde hij. "Maar veel meer was het niet."


Over het algemeen is Krajicek positief over sports analytics. "Met dit soort technologie kun je als coach je speler nog beter voorbereiden op de wedstrijd. Soms bevestigen de data iets wat je zelf al had waargenomen. Maar het komt ook voor dat je denkt iets weten en dat de data juist een ander beeld laten zien. Dat is heel waardevol."


Krajicek plaatst wel enkele kanttekeningen. "Tijdens de wedstrijd ben je met andere dingen bezig", legt hij uit. "De speler wil niet dat je de hele tijd naar een scherm staart. Als coach moet je je focussen op de partij. Het heeft ook geen zin om een speler vol te proppen met informatie. Je kunt hoogstens een aantal tips geven."

Van data naar inzichten

"Eigenlijk waren er vroeger te weinig data beschikbaar en nu te veel", vervolgt Krajicek. "Er blijft een vertaalslag nodig. Het zou mooi zijn als een systeem alle data analyseert en dan tien zinnetjes uitspuugt die ik met de speler kan delen." Lachend: "Maar dan zou ik als coach overbodig worden, dus laten we dat maar niet doen."


Aan het einde van de bijeenkomst komt ook de huidige staat van het vaderlandse tennis aan bod. Sinds het afscheid van Krajicek zijn de hoogtepunten op één hand te tellen. Iemand uit het publiek vraagt of sports analytics het tij kan keren. "Het Nederlandse tennis heeft andere problemen", antwoordt Krajicek. "Uiteindelijk begint het toch bij talent."


Foto: Flickr

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

22 februari 2018
De verschillen achter de komma in de sport
Pijl
Afgelopen maandag eindigden de bobsleeduo’s van Duitsland en Canada op dezelfde eindtijd n...
22 februari 2018 // Buitenland
22 februari 2018
Engelse netwerkvragen die scoren
Pijl
Oh oh… stel je even voor: je bent op een internationale bijeenkomst en hebt iemand net voo...
22 februari 2018 // Ondernemerschap
20 februari 2018
Speciale cursus voor voetbalverslaggevers
Pijl
Het Centrum voor de toegankelijkheid van Europees voetbal (CAFE) heeft een training opgeze...
20 februari 2018 // Voetbal

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: Watersportverbond, KNVvL en Sportbedrijf ...
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English Engelse netwerkvragen die scoren