De internationale sportweek van S&S: bijzondere sportverhalen uit 2017

29 december 2017 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
De internationale sportweek van S&S: bijzondere sportverhalen uit 2017
Vanwege de vakantieperiode is het rustig in de sportwereld. Daarom kiest deze Sportweek vier bijzondere sportverhalen van de jaarlijst van Richard Deitsch (Sports Illustrated) om rond de jaarwisseling te lezen.

President Trump brengt onbedoeld samenwerking in historische vete

Van oudsher staan de eigenaars en de spelers van de NFL lijnrecht tegenover elkaar. Twee partijen, die geen enkele kans op ruzie met elkaar uit de weg gaan. Op 22 september gooide Donald Trump de knuppel in dit hoenderhok met zijn veroordelende tweets over het knielen van enkele footballspelers tijdens het volkslied dat weekend. Het kleine protest groeide in enkele uren uit tot een polariserende crisis in de Verenigde Staten. De politiek overspoelde een miljardensport tot afgrijzen van de clubeigenaren. Fans waren verdeeld en spelers gedwongen om een standpunt in te nemen. En het ging toch al niet zo goed met de kijkcijfers voor de topcompetitie.
Maandag belde Roger Goodell, de baas van de NFL, met vakbondsvoorzitter DeMaurice Smith om samen een oplossing te zoeken. Eerst vergaderden de eigenaren, daarna kwamen afgevaardigden van de spelers bij de NFL om uiteindelijk met iedereen aan de tafel te eindigen. ESPN beschreef het krachtenveld van die dagen, waarin de eigenaren hun fans en hun spelers tevreden moesten houden en tegelijkertijd vernederende tweets van de president zien te voorkomen. De spelers voelden voor het eerst een machtspositie, maar begrepen ook de vernietigende potentie van hun recht. Uiteindelijk wil iedereen ook veel geld verdienen.

Bron: espn.com

De kapitale vergissing van vijf dollar van een olympische hoogspringkandidaat

Op een feestje in de zomer van 2007 liet Eric Thompson zich overhalen om mee te delen in de aanschaf van een paar gram cocaïne. Het mespuntje van vijf dollar deed hem niets, maar was voldoende voor een positieve dopingcontrole bij een hoogspringtoernooi de volgende dag. Het was de eerste test in zijn carrière. Thompson wist niets van doping en had nog nooit van USADA gehoord.
Een maand later volgde een schorsing voor twee jaar, hoewel de cocaïne hem eerder slechter deed springen. Thompson won de beroepszaak vanwege zijn onbewuste gebruik  waardoor hij in juli 2008 terug zou kunnen keren. Helaas voor de hoogspringer besloot het WADA in beroep te gaan bij het CAS uit vrees voor vergelijkbare zaken met drugsgebruik. Zijn verblijf als sportbeursstudent in Arkansas was daarna een persoonlijk ramp. Dat college was op dat moment al in opspraak door een affaire rond Tyson Gay. Zijn teamgenoten negeerden hem tijdens trainingen, terwijl hij in afwachting van de uitspraak geen wedstrijd mocht springen. Depressief keerde hij terug naar huis en miste zo één van de vele dopingcontroles. CAS verwierp het beroep van WADA, maar nu was Thompson weer geschorst in de VS. Met alle lust tot sporten vergaan, besloot hij een baan te nemen in de mijnbouw in de stad van zijn oom. Thompson is nu toch gelukkig met zijn vrouw en een tweeling. Hoogspringen doet de potentiële medaillewinnaar alleen nog voor zijn plezier.


Hoe bescherm je de beste basketballer van 9 jaar?

Deze maand berichtten de media alarmerend over de scouting van jonge voetballertjes door profclubs in Nederland. In de VS is een vergelijkbare zoektocht in het basketbal aan de gang naar de Le Bron James van 2026. Een website publiceert een ranglijst van de beste negenjarige spelers van dit moment. Op de eerste plaats staat Neiko Primus tot afschuw van zijn moeder, die zijn veters nog altijd moet strikken. Ze verzweeg de topklassering aanvankelijk voor haar zoon. "Ik ben niet bang voor hem, maar wat het doet met iedereen om hem heen." 
Moeder Michelle Mundey wil dat Neiko een normale schoolopleiding kan volgen voor het geval hij de druk niet aankan of simpelweg uiteindelijk niet goed genoeg blijkt te zijn voor professioneel basketbal. Intussen is in de VS een groeiende industrie ontstaan rond het opsporen van aankomend talent. 


FIFA steunt het regime via Syrisch nationaal team

Syrië kwam dit najaar dicht bij kwalificatie voor het WK voetbal in Rusland. Na een derde plaats in de poule ontmoette het de andere nummer drie, Australië in een play-off. In de blessuretijd van de tweede verlenging trof Al Soma uit een vrije trap de paal, waarna het sprookje, volgens de FIFA-website, met een 2-1 nederlaag voorbij was. 
Uit een groot artikel in ESPN afgelopen voorjaar lijkt de kwalificatiereeks van Syrië eerder een nachtmerrie. Uit het verhaal blijkt de ploeg een verlengstuk van het regime van Assad, dat het land ook sportief verscheurt. De FIFA negeerde een rapport over de schending van de mensenrechten van een groot aantal spelers. De internationale voetbalbond is in andere gevallen heel snel met het uitsluiten van bonden bij inmenging van de politiek, maar lijkt zich hier niet aan te willen branden. Diverse oud-internationals wonen tegenwoordig in vluchtelingenkampen, terwijl het nationaal team van rebellenstaat Free Syria oefenduels speelt in Duitsland. Firas al-Khatib, spits in de competitie van Koeweit, keerde na vijf jaar terug in de ploeg in de hoop op deelname aan het WK, maar hij vreest voor zijn leven. Op Facebook stromen de dreigementen dagelijks binnen, zelfs van zijn beste vrienden.

Bron: espn.com

Laatste nieuws

17 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Rudmer Heerema:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
17 augustus 2018 // Bonden
15 augustus 2018
Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
Pijl
Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
15 augustus 2018 // Overheid
14 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Jacques Brinkman:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
14 augustus 2018 // Bonden

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?