"Clubs moeten eigen content maken, anders loopt het slecht af"

23 februari 2017 // Media // Door: Tessa de Wekker
De aandacht die de korfbalclubs met hun streams voor de sport hebben weten te creŽren, lijkt effect te hebben.
Het begon vier jaar geleden met een simpele webcam waarmee een vrijwilliger van korfbalvereniging TOP uit Sassenheim de wedstrijden van het eerste team live streamde via Youtube. Inmiddels heeft de regerend landskampioen een semiprofessioneel tv-team met 6 cameraís, een studio, commentator, microfoons, presentator, regisseur, cameramensen, honderden meters kabels en andere technische snufjes. 

Rondom elke thuiswedstrijd maakt de club een twee uur durende live uitzending, compleet met voorbeschouwing, analyses in de rust en interviews met spelers en coaches na afloop. Samen met PKC loopt TOP voorop in het zelf maken van content. Maar ook alle andere clubs in de Korfbal League verzorgen minimaal een livestream van hun thuiswedstrijden. "Als je niet zelf je eigen content creŽert, ben je als sport niet meer interessant", zegt André Kager, de voorman van TOP Live. 

Hij noemt korfbal een 'non-exposure sport'. De NOS zond voorheen alleen de zaalfinale uit, en af en toe was er een reportage van een play-offwedstrijd. Met de komst van internet en de streamingsmogelijkheden via onder andere Youtube, hebben de korfbalclubs, inmiddels niet alleen die in de League maar ook in de hoofdklasse, het heft in eigen hand genomen. Ook clubs in de eredivisie basketbal verzorgen elke wedstrijd een eigen livestream en bij sporten als waterpolo, volleybal en handbal is de service in opkomst. Ze moeten wel, zegt Kager. "Als je je niet kunt onderscheiden en aandacht op jouw sport kunt richten, dan loop het slecht af met je sport." 

Gemiddeld kijken er zoín 2.000 mensen naar een live-uitzending van TOP Live. Daarna loopt de teller meestal op tot zoín 8.000. De seizoensopener tegen PKC heeft inmiddels bijna 14.000 views. Ook het Youtube-kanaal van PKC kent deze cijfers.  

De aandacht die de korfbalclubs met hun streams voor de sport hebben weten te creŽren, lijkt effect te hebben. Ziggo Sport zond vorig jaar enkele play-offs en de zaalfinale (toen voor het eerst in de Ziggo Dome)live uit. En dit seizoen zijn zelfs al enkele reguliere competitiewedstrijden rechtstreeks op televisie te zien geweest. De wedstrijd van Fortuna tegen Blauw-Wit werd twee weken geleden door zoín 10.000 mensen bekeken. Kager: "Korfbalwedstrijden behoren inmiddels tot de best bekeken live-uitzendingen van Ziggo. Opeens zie je dat ze de competitie willen gaan volgen. Dat is mede te danken aan de uitzendingen die de clubs zelf al een aantal jaar maken. Een partij als Ziggo heeft het idee dat ze iets lieten liggen." 

Intussen gaat het team van Kager gewoon door met het verzorgen van de eigen uitzendingen. "Een paar weken geleden was Ziggo hier. Dat was ontzettend leuk. Het was mooi om te zien hoe die regisseur zijn cameramensen en andere collegaís aanwijzingen geeft. Daar kunnen wij zeker wat van leren. Of we ooit op dat niveau komen? Wij blijven amateurs. En vrijwilligers. Eén camera van Ziggo kost 160.000 euro. Van dat bedrag kunnen we alle Korfbal League clubs voorzien van alle apparatuur die wij bij TOP hebben. Wij doen het met een paar duizend euro per jaar. Maar we hebben wel verstand van korfbal en er komt elke keer iets bij. We hebben nu twee cameraís vast in het plafond boven de korven en sinds dit seizoen een commentator en studiopresentatie. Als je bedenkt dat we pas vier jaar geleden zijn begonnen met een huis-tuin-en-keuken-webcam, dan zijn we een eind gekomen." 

Inmiddels is er ook interesse uit BelgiŽ. Afgelopen zondag reisde een delegatie van TOP samen met videomensen van Dalto  (Driebergen) naar de Belgische topclub Boeckenberg om daar enkele workshops te geven en de wedstrijd tegen De Meeuwen live te streamen. Ook in BelgiŽ leeft de ambitie om goede eigen content te gaan maken. 

Ondertussen heeft Kager ook nog wel een wensenlijstje voor Nederland. Een live schakelprogramma met verschillende wedstrijden uit de Korfbal League en analyses ziet hij wel zitten. "Een echt compleet korfbalprogramma, dat is een droom. Maar dan moet er nog wel heel veel gebeuren hoor."

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

23 juni 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederland
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
23 juni 2018 // Bonden
22 juni 2018
Nieuwe EU-werkgroep voor duurzaamheid in de sport
Pijl
Nadat de EU eerder een deskundigenwerkgroep instelde voor de aanpak van matchfixing in voe...
22 juni 2018 // Buitenland
20 juni 2018
Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Pijl
Agterberg BV heeft een vacature als Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport. Lees hieronder meer ...
20 juni 2018 // Ondernemerschap

Partnernieuws

Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederlan...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Zo overtuig je bij het onderhandelen in het Engels