Wie meent dat Feyenoord dankzij Feyenoord City kan uitgroeien tot een internationale topclub, doet aan illusiemarketing

24 november 2017 // Opinie // Door: Chris Woerts
Wie meent dat Feyenoord dankzij Feyenoord City kan uitgroeien tot een internationale topclub, doet aan illusiemarketing
Feyenoord City
Ik ben in het verleden commercieel directeur van Feyenoord geweest en het is grappig om nu in een andere functie als vertegenwoordiger van hoofdpartner Qurrent bij de club terug te keren. Gezellig ook. Ik ken directeur Jan de Jong nog goed uit zijn NOS-tijd en ook commercieel directeur Mark Koevermans ken ik al lang. Eigenlijk is het weer business as usual. 

Ik word bij Qurrent mede-directeur voor drie dagen per week samen met Isabelle Spindler en Serge van Lier en blijf mijn consultancy- en marketingactiviteiten erbij doen. Ik ga door als adviseur bij o.a. KPN en blijf bij SBS de acquisitie van sportrechten doen. Mijn laatste deal was het aankopen van de rechten op de kwalificatiereeks voor het EK en WK vrouwenvoetbal.

Qurrent is een energiebedrijf dat sinds 2013 actief is. We zitten nu op 140 duizend afnemers en zijn onlangs voor de vierde keer uitgeroepen tot groenste leverancier van Nederland. Sinds dit seizoen zijn we voor vier jaar shirtsponsor van Feyenoord. Ons partnership werkt tot nu toe uitstekend. We zijn heel blij met elkaar. Er is sprake van een goed en gezond huwelijk. 

Voor ons is vooral het merk Feyenoord en de fanbase van de club aantrekkelijk. We ondernemen allerlei acties om de fans van Feyenoord bewust te maken van het belang van groene energie en hoe wij daar als energieleverancier in kunnen voorzien. We willen Nederland verder verduurzamen en als shirtsponsor laten we zien dat wij Feyenoord een goed hart toedragen en vanzelfsprekend hopen wij dat de fans op hun beurt óns een goed hart toedragen en naar ons willen overstappen. Dat is goed voor Qurrent, en goed voor het gebruik van groene, duurzame energie in het algemeen. 

Qurrent profiteert ontegenzeggelijk van de populariteit en uitstraling van Feyenoord, maar zelfs als we elke Feyenoord-fan, en dat zijn er veel, kunnen overhalen onze energie te gebruiken, dan zijn we nog niet de grootste. Grote spelers op de energiemarkt als Nuon, Eneco, zijn niet echt zomaar te achterhalen.

Met het pamperen van spelers, het alsmaar polderen, het niet durven nemen van besluiten en het spelen op kunstgras is de afgelopen jaren alles overboord gezet waar het Nederlands voetbal ooit sterk in was

Over een paar jaar wordt hopelijk begonnen met de bouw van Feyenoord City, en Qurrent heeft de ambitie om daarin mee te groeien. Feyenoord City is belangrijk voor de stad Rotterdam, de regio, de sponsors en natuurlijk de club zelf. Met het nieuwe stadion krijgt Feyenoord meer financiële armslag en uitstraling en veel meer en betere faciliteiten, maar het idee dat Feyenoord dankzij Feyenoord City kan uitgroeien tot een internationale topclub, is luchtfietserij. Feyenoord kan straks prima meedoen in de top van Nederland en incidenteel een Europese topprestatie leveren zoals Ajax vorig jaar, maar de krachtsverhoudingen in Europa zijn, vooral financieel, dusdanig gewijzigd dat de grote vier, Spanje, Italië, Duitsland en Engeland, bijna niet meer te achterhalen zijn. Niet voor Ajax, niet voor PSV, niet voor Feyenoord. Je moet wel reële doelstellingen schetsen, niet aan illusiemarketing doen, dat heeft geen nut.

Wat voor de clubs geldt, geldt voor Oranje. Zeker, voetbal is ook een golfbeweging en misschien worden we over twee jaar wel weer tweede op het EK. Maar op dit moment bevindt ons voetbal zich in een diepe crisis en zijn we in Europa hopeloos op achterstand gezet. Met het pamperen van spelers, het alsmaar polderen, het niet durven nemen van besluiten en het spelen op kunstgras is de afgelopen jaren alles overboord gezet waar het Nederlands voetbal ooit sterk in was: het opleiden van spelers met een briljante techniek en een winnaarsmentaliteit. Zoiets begint bij de junioren en eindigt bij de senioren, en lijkt in Nederland op elk niveau te zijn weggesijpeld. We zijn geen gidsland meer, maar volgland geworden. Zelfs het eigen publiek haakt af! De laatste interlands van Oranje, tegen Roemenië en Schotland, trokken nauwelijks een miljoen tv-kijkers. Dat is in jaren niet voorgekomen. 

We zijn geen gidsland meer, maar volgland geworden. Zelfs het eigen publiek haakt af!

Erger nog dan het feit dat Oranje zich niet voor het WK in Rusland heeft gekwalificeerd, is het feit dat onze clubs de komende twee jaar niet meer automatisch zijn geplaatst voor de Champions League en de Europa League. Dat zet ons nog verder op achterstand en maakt de crisis nog dieper. De enige winst is dat iedereen zich inmiddels wel realiseert dat het roer radicaal om moet en dat er wijzigingen doorgevoerd moeten worden die structureel bijdragen aan het herstel van het Nederlandse voetbal. We hebben allereerst bestuurders nodig die niet kijken naar vandaag of morgen, maar naar de lange termijn en die over de eigen schaduw heen kunnen stappen. Vervolgens competities die onze spelers met veel meer weerstand confronteren en bovenal: weg met het kunstgras. Zolang onze clubs, als enige in Europa, op plastic blijven spelen, hoeven we ons geen illusies te maken.

Foto: oma.eu
 • Chris
  Door: Chris Woerts
  Chris Woerts is mededirecteur bij energiebedrijf Qurrent. Eerder werkte hij bij Heineken en Coca Cola. Ook was hij commercieel directeur van Feyenoord en directielid van de Engelse club Sunderland. 


  Pijl
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Veldhuis H.
  Beste Chris, Feyenoord werkt naar een nieuw stadion toe. Wanneer Feyenoord City klaar is ontstaan er nieuwe zakelijke ontwikkelingen rondom het stadion en in Rotterdam. Meedoen met de absolute top in Europa zal niet lukken maar regelmatig meedoen in Europa behoort dan zeker tot de mogelijkheden. Zeer zeker ben ik met je eens dat de KNVB het besluit moet durven nemen Al het kunstgras per 2019 te verbieden in het betaalde voetbal. Er moer dan maar gezamenlijk geld naar noodlijdende clubs die ECHT gras niet kunnen betalen. Dat geldt ook voor veldverwarming want die koppeling moet je dan wel maken. Het is nu even twee stappen vooruit en een stap achteruit maar, met Feyenoord gaat het stilaan de goede richting op!! Hartelijke groet, Harry Veldhuis
  Reactie geplaatst op 25/11/17 om 19:27 uur

Opiniemakers

Eric Konings
28 september 2014
Sportsbook Intelligence Unibet
Pijl
Sportsbook Intelligence
Arjan de Vries
8 februari 2016
Pijl
Arjan de Vries is directeur van Sportcluster Veenendaal, ...
Eric Kersten
26 juli 2016
Pijl
Eric Kersten is CEO van evenementenbureau The Organizing Connection. 

Laatste nieuws

20 mei 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij: Rotterdam Topsport, KNSB en NBB
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
20 mei 2018 // Bonden
18 mei 2018
Gerard Dielessen:
Pijl
NOC*NSF viert dit jaar het 25-jarig jubileum van de fusieorganisatie en dat sporters met ...
18 mei 2018 // NOC*NSF
17 mei 2018
Nederland wint aan invloed in sportpolitiek
Pijl
Volgens de Sports Political Power Index is Nederland na Japan de grootste klimmer in de ho...
17 mei 2018 // Buitenland

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: Rotterdam Topsport, KNSB en NBB
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English Step up your English game