De voetbalweek van S&S: 'Premier League dendert richting economische ramp'

18 juli 2017 // Voetbal // Door: Ernst Bouwes
De voetbalweek van S&S: 'Premier League dendert richting economische ramp'
Ajax verkocht deze week JaÔro Riedewald voor negen miljoen euro aan Crystal Palace, bijna het dubbele van zijn geschatte waarde op transfermarkt.de. Een vermogen voor een invaller bij de Amsterdammers, die dit voorjaar nog in de Jupiler League speelde bij Jong Ajax. Naar Premier League-standaarden is Riedewald een koopje. Daar verdienen de clubs, zoals bekend, in drie jaar negen miljard euro aan uitzendrechten.

In de bekende lijstjes van de dertig rijkste voetbalclubs ter wereld staat tegenwoordig de hele Premiership. Toch waarschuwt Roger Bell, financieel analist van Vysyble, voor een naderende implosie. Gemiddeld leiden deze clubs een verlies van één miljoen euro per dag. Tegenover de stevige uitzendgelden staan de exploderende salarissen en transferkosten, die voorlopig gedekt zijn door gegarandeerde inkomsten tot de afloop van het contract met de tv-zenders. De kijkcijfers dalen echter, terwijl de gewoontes van de consumenten op dit moment behoorlijk aan het veranderen zijn. "De Premier League, en zijn voorzitter Richard Scudamore moeten zich ernstig zorgen maken", aldus Bell. De trend van de toenemende waarde van uitzendrechten kan zomaar breken. Dan lopen de financiŽle verplichtingen door zonder de gehoopte inkomsten.


Amazon verovert rechten op radioverslag in de Bundesliga

Zoals wij Langs de Lijn nu al vijftig keer kennen, luisteren onze oosterburen tijdens de competitie al decennia iedere zaterdagmiddag naar de 'Bundesliga-Conferenz'. Daarin schakelt het ARD-programma non-stop tussen de wedstrijden, waarbij geen ruimte is voor andere sporten, nieuws of een plaatje. De verslaggevers op de velden hoeven zelfs niet 'terug naar de studio'. 
Deze uitzending krijgt een geduchte concurrent. Voor vijf miljoen heeft Amazon de internetuitzendrechten van de twee hoogste Duitse profdivisies aangekocht. Het komend seizoen kan iedere voetbalfan met een abonnement op Amazon Prime het complete verslag van de duels van zijn eigen club volgen. Naast de commentator zitten in ieder stadion twee voetbalexperts, variŽrend van oud-internationals tot oud-bestuurders of sportpsychologen, om de wedstrijd aan elkaar te praten. Voor de clubloze liefhebber organiseert Amazon haar eigen 'Conferenz', die tussen de velden schakelt.
Amazon belooft zelfs een half uur van voor- en nabeschouwingen en muziek in de rust zonder enige reclameonderbreking. De Amerikaanse multinational heeft tegenwoordig een eigen Netflix-achtig internetzender, waarvoor zij al diverse televisieseries heeft aangeschaft. Nu heeft zij via de Duitse audiorechten een ingang gekregen in het Europese voetbal. Het lijkt een opzetje voor een stap naar de aankoop van beeldrechten, denkt de FAZ.

Bron: faz.net

Voetbalbonden stappen in sociale media

De Duitse aankoop van Amazon volgt in een ketting van transacties tussen social mediasites en sportorganisaties. Zo noemt The Drum de deal tussen UEFA en Snapchat een mijlpaal. Rond de Champions League-finale in Cardiff maakten spelers, supporters en clubs samen 'Our Stories', waardoor Snapchatters vanuit allerlei invalshoeken de sfeer rond de wedstrijd konden volgen met Adidas als sponsor.
FIFA lijkt ook in te haken op deze ontwikkeling, want het gaf fans op Facebook de kans hun team in  de Confederations Cup te ondersteunen via een AR-camera. Twitter bood speciale emoticons aan. De Spaanse Primera Division toonde in februari al een wedstrijd rechtstreeks op Facebook, dat wellicht geÔnteresseerd is in de uitzendrechten op internet. De Spanjaarden hopen hiermee op termijn de financiŽle macht van de Premier League te breken. 


Salariskorting bij langdurige blessures in het buitenland

In Nederland is de ziektekostenverzekering voor voetballers goed geregeld, meldt de internationale voetbalvakbond FIFPro. Dit in tegenstelling tot veel buitenlandse competities, zo blijkt uit een onderzoek van de bond. Nederland behoort tot één van de vier landen, waar doorbetaling van het volledige salaris van geblesseerde spelers geregeld is in de CAO. In Engeland loopt deze garantie na anderhalf jaar af, onafhankelijk de lengte van het contract. 
In de meeste andere landen geldt een blessure als een ziekte, waar een speler geen andere behandeling krijgt dan een normale werknemer. In de praktijk blijkt een voetballer echter duizend keer zoveel risico te lopen dan een bouwvakker. Zelfs in Duitsland krijgt hij na anderhalve maand in de ziekenboeg korting op zijn loon. In sommige streken in ItaliŽ en Schotland kan de inactiviteit van een half jaar zelfs contractbeŽindiging inhouden.
De FIFPro adviseert spelers om arbeidsovereenkomsten in buitenlandse competities goed na te lezen op de afspraken in geval van blessures. 

Bron: ifpro.org

Wedstrijd van de Week: Nederland - Denemarken (donderdag 20.45 EK Vrouwen)

Na de fraaie overwinning van de Oranje Leeuwinnen op de Noren en een kijkcijfer van meer dan twee miljoen ontbreekt alleen nog de oranjeversieringen in de straten. Intussen zat het Rat Verlegh Stadion bij Duitsland-Zweden redelijk vol en keken zoín duizend toeschouwers naar ItaliŽ-Rusland op Spangen in Rotterdam. Het EK is goed begonnen.
Ook voor de KNVB, dat voor het eerst een vrouwelijke official op een eindtoernooi afvaardigde. In Breda liep Nicolet Bakker als assistent-scheidsrechter langs de lijn. Het arbitrale corps op het EK bestaat enkel uit vrouwen, waarbij Duitsland met twee scheidsrechters het grootste aandeel heeft. Favoriet voor de finale lijkt Bibiane Steinhaus, die komend jaar ook duels in Bundesliga zal leiden. UEFA Direct, het maandblad van de Europese voetbalbond, besteedt aandacht aan het trainingskamp van de officials in de aanloop naar het toernooi.

Bron: uefa.com

Foto: flickr

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

21 juli 2018
Droombaan in het buitenland?
Pijl
Eén van de vele fantastische aspecten van sport is de natuurlijke manier waarop he...
21 juli 2018 // Ondernemerschap
20 juli 2018
Criminele weldoeners dringen sportclubs binnen om imago op te poetsen
Pijl
Een op de drie gemeenten kampt met criminele weldoeners. Zij gebruiken hun illegaal verkre...
20 juli 2018 // Voetbal
18 juli 2018
Met Walk Challenge 2020 geeft KWBN de wandelsport een olympisch tintje
Pijl
Na een afwezigheid van zes jaar keert de Walk Challenge terug op de agenda van de avontuur...
18 juli 2018 // Bonden

Partnernieuws

Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een Ďschoneí investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?
Accres