De voetbalweek van S&S:EK '88-shirt is haute-couture op tentoonstelling in London

1 augustus 2017 // Voetbal // Door: Ernst Bouwes
De voetbalweek van S&S:EK '88-shirt is haute-couture op tentoonstelling in London
"Hadden we acht jaar moeten wachten op een eindtoernooi, steken we onze selectie in een shirt dat cadeau leek te zijn gekregen bij het inwisselen van honderd Flippo’s plus bijbetaling van f 19,90. Zelfs Ruud Gullit liep voor lul in dat shirt", schrijven Giphart en Kluun dit jaar in hun zomerbestseller 'Het eeuwige gezeik' over het EK van 1988.

'Zo’n mal visgraatshirt' krijgt in het buitenland veel meer waardering, getuige de keuze van shirtverzamelaar Neal Heard. Hij nam het tenue op in een 'Iconic Eleven' als onderdeel van de tentoonstelling The Art of the Football Shirt, dat vorige week te zien was tijdens de modevoorstelling 'Jacket Required' in The Old Truman Brewery in London. 
Diverse sites en blogs in zowel de voetbal- als de mode wereld besteden aandacht aan de kortdurende expositie. Vrijwel allemaal tonen ze een afbeelding van het Oranjeshirt en dan liefst om het lijf van Ruud Gullit. Voor de liefhebbers schreef Heard 'A Lover’s Guide to Football Shirts', dat het oranje visgraatshirt een prominente plaats op de cover geeft. Het boek is op dit moment uitverkocht. 


Voetbalschoencommercial steekt de draak met conventies

De ontwikkeling van voetbalschoenen staat nooit stil, maar de ingewikkelde verbeteringen in het ontwerp ontgaan de meeste consumenten. Reden voor Umbro om de eigen innovaties op de hak te nemen in hun spotje voor de Medusae II, waarbij het ook nog kiest voor een onverwacht rolmodel. De Braziliaanse verdediger Pepe, tegenwoordig spelend bij Besiktas, is bepaald geen tieneridool zoals Messi, Ronaldo of vroeger Cruijff, waarvan de naam op het leer al genoeg is voor exploderende verkopen. Pepe heeft een reputatie als breker en kaartenpakker, maar weet in deze commercial de harten van reclamemakers en mogelijk ook social mediagebruikers te stelen met zijn acteurtalent. 


UEFA kan niets doen rond recordtransfer Neymar

Met een assist bij het winnende doelpunt van Gerard Piqué in de Classico afgelopen weekend in Miami lijkt Neymar zijn opmerkelijke verblijf bij Barcelona af te sluiten. In vier jaar tijd won hij in Catalonië de Champions League (2015) en twee nationale titels (2015 en 2016), maar zijn recordtransfer van Santos naar Nou Camp bracht diverse clubbestuurders, onder wie voorzitter Rossel achter tralies door belastingontduiking. Intussen zet de Spaanse justitie een corruptieonderzoek rond de transfer voort.
Neymar praat nu in Qatar met Paris St. Germain, dat bereid lijkt om een afkoopsom van tweehonderdtweeëntwintig miljoen euro te betalen. Javier Tebas, de voorzitter van de Spaanse Primera Division, vraagt zich echter af waar dat geld vandaan komt. Drie jaar geleden kreeg de Franse kampioen nog een boete van zestig miljoen, vanwege de overtreding van de Financial Fair Play-regels. Mocht de transfer doorgaan, dan wil Tebas dat de UEFA direct een onderzoek instelt. "Ze kunnen geen hogere winsten boeken dan Barcelona of Real Madrid. Dat gelooft niemand en houdt in dat Qatar in de club investeert. Dat is een overtreding van FFP."
Andrea Traverso, FFP-toezichthouder bij de UEFA, erkent dat de invloed van Neymar op de Franse club en het Europese voetbal groot zal zijn, maar kan nu weinig doen. Het FFP-systeem bekijkt de boekhouding van voorbije seizoenen. Het kan geen actuele transfers beoordelen.


'Safe Standing' is de toekomst

"Binnenkort publiceren wij een artikel over staanvakken, dat in het nieuwe handboek komt", vertelde Jan Bluyssen, coördinator wedstrijdorganisatie betaald voetbal van de KNVB in het nieuwste nummer van Sportaccom. "Daarin propageren we  de 'safe-standing'-formule, waar op elke rij beugels met inklapbare stoeltjes komen. Dat is de meest veilige vorm van staan, waarbij niemand naar beneden kan vallen. Elke gang heeft zijn eigen 'barreers'. PSV en Ajax hebben het systeem al en sinds kort Celtic ook. Nu het daar is geaccepteerd, zal de Premier League snel volgen. Dan is het de standaard in Europa. Safe standing is de toekomst. Je staat, maar hebt toch een eigen, herkenbare plek.”
Supporters in Engeland doen alvast onderzoek, zo blijkt uit een artikel in de Guardian. Bijna twintigduizend fans van Liverpool vulden een enquete in, waarin zij met grote meerderheid voorstander bleken van de terugkeer van de staantribune. Juist op Anfield is dit een gevoelig onderwerp, aangezien de Hillsborough-tragedie in hoofdzaak een gevolg was van de onoverzichtelijkheid op staantribunes. Zesennegentig Liverpool-fans vonden de dood door verstikking door een overvolgestroomd vak. Familie van de slachtoffers wees jarenlang naar de gevaren van staanvakken, maar de technische ontwikkelingen hebben de critici inmiddels overtuigd van de veiligheid.


Wedstrijd van de Week: Finale Vrouwen EK (Enschede 6 augustus)

Bovenaan de kijkcijfer top 100 van week prijkt de beslissende groepswedstrijd van de Oranje Leeuwinnen tegen België op maandag. Op de derde plaats de kwartfinale tegen Zweden, dat ook meer dan twee miljoen kijkers trok. Net buiten de top tien met iets minder dan één miljoen en net iets meer dan het gelijktijdige Zomergasten staat het meest bekeken EK-duel zonder Oranjedeelname Engeland-Frankrijk dat de onze tegenstander in de halve finale opleverde. 
De Oranje Leeuwinnen zijn hot! De KNVB verwacht binnenkort nieuwe sponsors vast te leggen. Afgelopen week verlengde de voetbalbond haar contract met Price Waterhouse Cooper (PWC), dat de Oranjedames in de toernooimaand ondersteunt met een enorme visual op haar hoofdgebouw in Amsterdam. PWC onderzocht vooraf de mogelijke economische impact van de organisatie van dit EK, waarbij het een verwachting uitsprak van bijna vierenveertig miljoen aan extra bestedingen. Na het toernooi presenteert zij een definitief rapport met de economische en maatschappelijke impact. 

Bron: pwc.nl

Laatste nieuws

23 juni 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederland
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
23 juni 2018 // Bonden
22 juni 2018
Nieuwe EU-werkgroep voor duurzaamheid in de sport
Pijl
Nadat de EU eerder een deskundigenwerkgroep instelde voor de aanpak van matchfixing in voe...
22 juni 2018 // Buitenland
20 juni 2018
Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Pijl
Agterberg BV heeft een vacature als Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport. Lees hieronder meer ...
20 juni 2018 // Ondernemerschap

Partnernieuws

Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederlan...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Zo overtuig je bij het onderhandelen in het Engels