De voetbalweek van S&S: Stimuleer het stadionbezoek

27 december 2017 // Voetbal // Door: Ernst Bouwes
De voetbalweek van S&S: Stimuleer het stadionbezoek
Volle tribunes in Breda tijdens het Avondje NAC

Na jaren van overvolle tribunes loopt de kaartverkoop in de Eredivisie de afgelopen seizoenen terug. De clubs in de Jupiler League waren nooit gewend aan uitverkochte tribunes, waardoor de blog met tien tips voor toenemende toeschouwersaantallen van clubmarketeer Mark Bradley op FC Business niet overbodig is. Als aanloopje verklapt hij dat een prijskorting geen duurzame strategie is net zo min als de jacht op succes op het veld. Dat is veel te onvoorspelbaar en vaak moeilijk te beïnvloeden. 

Bradley heeft meer geloof in het contact met de supporters. Zorg voor een structurele uitwisseling van meningen en geef ruimte voor tweets, polls en internetfora, adviseert hij. Laat duidelijk weten wanneer de club ingaat op de wensen van supporters. Zorg dat de stewards trots zijn op hun club en maak dat zij de toeschouwers op een plezierige manier kunnen benaderen, ook de uitfans. Bradley stelt een verkiezing tot Steward van het Jaar voor door de fans.
Verder is het zinvol om de verschillende fangroepen bij de club in kaart te brengen en onderzoek te doen naar de relatie tussen club en seizoenkaarthouder. Breng meer vrouwen in de cluborganisatie, aangezien zij meer interesse krijgen in stadionbezoek. Dat is een vaak vergeten doelgroep. Daarnaast kunnen stewards extra aandacht geven aan gezinnen met kinderen, waarvan vaak alleen de vader de weg op de tribunes weet. Met een unieke ervaring in de jonge jaren maak je fans voor de toekomst. 
Clubdirecteuren behoren minstens eenmaal per seizoen een 'customer journey’ vanaf de huisdeur naar een zitplaats in vak F en terug naar de parkeerplaats inclusief de kaartaanschaf te maken om te zien hoe een supporter een volledig stadionbezoek beleeft. 
Ten slotte meent Bradley dat een club zich moet positioneren, zoals een product, en zich meer onderscheidt dan alleen via de locatie. 'Het Avondje NAC' is een goed voorbeeld of 'de Superboeren' van De Graafschap.

Afgetreden FIFA-hervormers namen hun werk te serieus

Begin december schorste het IOC de Russische oud-minister van Sport Vitaly Mutko voor onbepaalde tijd vanwege zijn bemoeienis in systematische staatsdoping. Mutko is tevens hoofd van het organisatiecomitié van het naderend WK in Rusland, maar de FIFA zag geen reden om in te grijpen. Dat deed de internationale voetbalbond vorig jaar november wel, toen zij professor Jiri Dvorak ontsloeg. Dvorak was net begonnen aan het onderzoek van Richard McLaren op zoek naar informatie over doping in het Russische voetbal, zo blijkt nu uit een rapport van de Raad van Europa naar het FIFA-bestuur. Intussen gaan geruchten dat Rusland zelf ingrijpt en Mutko gaat vervangen door Alexei Sorokin.
Eerder dit jaar verdween een deel van de ethische commissie. Dat was nodig, volgens de FIFA, om de oude garde rond Sepp Blatter te vervangen door nieuw bloed. Hun vervangers kregen echter niet de gelegenheid tot een goede overdracht van de functies. Deze week publiceerden de onafhankelijke leden van het nieuwe governance comité een open brief, waarin ze hun aftreden aankondigden. "We hebben onze toegewezen taak tot hervormingen, nieuwe kandidatuurregels voor bestuurders, toezicht op verkiezingen en de uitbreiding van sociale verantwoordelijkheden en mensenrechten in voetbal te serieus opgevat."
FIFA wil zichzelf niet hervormen, concluderen zij, want op ieder werkgebied ondervonden zij verzet. Het comité legt de bal neer bij de Europese Commissie, waarvan de wetgeving en structuur kansen biedt om internationale sportbonden te controleren. Daarnaast denkt zij aan het instellen van een Europese Officier van Justitie om sportcriminaliteit aan te pakken.

Haalt de VAR het WK in Rusland?

"De technologie werkte probleemloos", aldus de terugblik van de FIFA op het inzetten van de Video Assistent Referee (VAR) tijdens de FIFA Club World Cup half december. "Het doel is een minimum aan oponthoud voor een maximaal rendement." Dat was niet de mening van diverse spelers en trainers. Tijdens de halve finale keurde de VAR drie goals af, waarvan één tijdelijk weer was goedgekeurd. Buitenspel bleek later nog aan een vermeende duw vooraf te zijn gegaan. ”Ik vind het niks, als ik eerlijk ben", verklaarde Gareth Bale.
In Duitsland gaan al stemmen op om de proef met de VAR in de winterstop af te blazen na een serie van incidenten en het ontslag van de toezichthoudende oud-scheidsrechter Helmut Krug. Ook in de Australische A-League heerst ontevredenheid over het experiment. In een opiniestuk in The Times meent oud-arbiter Mark Clattenburg, tegenwoordig adviseur in Saoudi-Arabië, dat de VAR beter niet kan ingrijpen in de subjectieve beslissingen. De Premier League schorst tegenwoordig spelers voor schwalbes. Dat is typisch ter beoordeling van de scheidsrechter in het veld, meent Clattenburg, net als buitenspelbeslissingen. "Een belangrijke vraag is of arbiters niet te afhankelijk raken van de VAR, waarbij hun vermogen om grote beslissingen te nemen vermindert. Als een scheidsrechter meermalen de VAR nodig heeft elke wedstrijd, zou ik hem niet meer aanstellen. De besten zijn zij die het systeem eens in de drie tot vier duels inzet en vertrouwen hebben in hun eigen beoordeling.”

Grote belangstelling voor uitbreidingsplaatsen MLS

"Het zal niet lang meer duren totdat de Major League Soccer meedoet in de internationale transfermarkt", verwachtte een Amerikaans sporteconoom vorige zomer tijdens de ESEA conferentie in Groningen. De voetbalcompetitie in Noord-Amerika stijgt in populariteit en investeerders zien winstkansen. Voor komend seizoen hadden twaalf clubs zich kandidaat gesteld voor vier mogelijke plaatsen, waarvan Nashville afgelopen week de eerste kreeg toegewezen. Nummer twee volgt waarschijnlijk in de eerste weken van het nieuwe jaar. Cincinnati, Detroit en Sacramento maken de meeste kans. Van de laatste is bekend dat de club al dertig miljoen dollar kwijt is om alleen maar tot de kandidatuur te komen. Detroit heeft de diepste zakken, maar daarvan vraagt de MLS zich af of voetbal in Motor City wel succesvol kan zijn. Intussen is Miami met investeerder David Beckham een outsider in deze race.

Bron: si.com

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image

Laatste nieuws

18 september 2018
Ode aan de Sportvereniging door Pieter Winsemius:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
18 september 2018 // Bonden
17 september 2018
Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'
Pijl
De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een ...
17 september 2018 // Voetbal
15 september 2018
Pijl
Ruim twintig jaar geleden behoorde het Nederlands volleybalteam tot de wereldtop met zilv...
15 september 2018 // Bonden

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?