De voetbalweek van S&S: voetbalbestuurder bedreigt getuige in de rechtszaal

22 november 2017 // Voetbal // Door: Ernst Bouwes
De voetbalweek van S&S: voetbalbestuurder bedreigt getuige in de rechtszaal
Maakte Manuel Burga een algemeen bekend snijgebaar of had hij jeuk?
Afgelopen week begon in New York de strafzaak rond wereldwijde corruptie bij de internationale voetbaltoernooien en het was absoluut niet saai.

Op dinsdag pleegde een Argentijnse jurist zelfmoord enkele uren nadat zijn naam was genoemd door zijn voormalige zakenrelatie Alejandro Burzaco, die het OM helpt bij het onderzoek in ruil voor strafvermindering. Verder gaf Burzaco inzicht in de verkoop van de stemmen bij de WK-kandidatuur in december 2009. De voorzitters van de Argentijnse, Braziliaanse en Peruviaanse bond kregen één miljoen dollar om te stemmen op Portugal/Spanje (2018) en Qatar (2022).
Op vrijdag kreeg de rechtszaak een nieuwe dimensie nadat een Peruvaanse official getuige Burzaco bedreigde vanuit de beklaagdenbank. Volgens Burzaco maakte Manuel Burga tweemaal op keelhoogte een algemeen bekend snijgebaar nadat de zakenman onthullingen deed over diens omkopingspraktijken. Mocht de rechter dat ook vinden, dan kan Burga tientallen jaren achter tralies verdwijnen. Zijn advocaat verklaarde echter dat de Peruviaan dringend een dermatologist wilde bezoeken, vanwege een huidziekte. Vandaar de krabbeweging.


Drie euro voor een kop koffie bij Manchester United

Met een prachtig foto met de bewondering van Romelu Lukaku, Juan Mata en Daley Blind voor het allernieuwste koffiezetapparaat maakte Manchester United deze week de samenwerking bekend met haar nieuwe koffiepartner Melitta. Tweehonderd machines gaan de zesduizend kilo koffiebonen malen, die bezoekers op Old Trafford jaarlijks voor drie euro per kop opdrinken. Melitta mag bovendien koffieapparaten met het clublogo op de markt brengen en de clubnaam gebruiken in commerciële activiteiten.
Niet zo heel bijzonder, maar boulevardkrant The Sun ging de publiciteit rond de lancering iets te ver. Het blad maakte een lijst van de vierenvijftig 'clubpartners', die variëren van een Jockey Club in Hong Kong tot een wijnmaker en een bedrijf in beddengoed. 
Columnist Paul Nicholson van Insideworldfootball begrijpt de deal, maar vroeg zich af waarom de club de aandeelhouders op Wall Street informeert zonder openheid over de duur en de prijs van de overeenkomst. Zou het zijn omdat het bedrag onbeduidend is, maar dat zulke informatie altijd goed is om de waarde van de club op de beurs op te stuwen? Dat werkt wel, want het aandeel steeg na dit weekend met één procent om op het hoogste punt in vijf jaar uit te komen. 

Man United zet ook de duurste thee

Koffie is echter geen standaardproduct voor een Britse voetbalsupporter. Een kop thee is daar belangrijker. Haar kostprijs is onderdeel van het jaarlijkse BBC-onderzoek naar de tarieven in de voetbalstadions. Met bijna drie euro voor een kop thee blijkt Old Trafford de duurste pauzedrank te schenken, al hanteren Arsenal, Liverpool, Bristol City, Sheffield Wednesday en Oldham United die prijs ook. Wellicht is het gewoon goede kwaliteit. 
Intussen zijn alle tickets voor uitsupporters onder de dertig pond teruggebracht, terwijl seizoenkaarthouders ook goedkoper uit zijn. De voorzitter van Huddersfield FC hield zich zelfs aan zijn belofte van 2009 om de prijzen bij promotie naar de Premier League op een laag tarief te houden. De supporters betalen gemiddeld vijftien euro voor een thuiswedstrijd van de Terriers, al zijn de prijzen van de merchandise soms wel verdubbeld.
Replicashirtjes zijn overigens overal in prijs gestegen. De Britse fan betaalt nu iets meer dan vijftig pond voor een clubshirt, wat opmerkelijk genoeg onder de waardes liggen van de Europese topploegen. Ajax en PSV behoren zelfs tot het duurdere segment met Bayern München, Schalke 04 en Juventus. Borussia Dortmund hanteert het laagste tarief, maar dat is altijd nog een tientje meer dan de meeste tenues uit de Premier League. 

Bron: bbc.com

Protocol tegen misbruik

De VVCS en de PFA, de Engelse spelersvakbond hebben gezamenlijk een protocol opgesteld, waarmee spelers seksueel misbruik bij hun club kunnen rapporteren. Daarnaast hebben beide organisaties een netwerk opgezet van hulpverleners en een vierentwintig-uurs hulplijn om direct te kunnen handelen. 
De internationale spelersvakbond FIFPro hoopt dat deze maatregelen een voorbeeld zijn voor andere bonden. Precies een jaar geleden kwam oud-voetballer Andy Woodward voor het eerst naar buiten met beschuldigingen over seksueel misbruik in de jeugdopleiding bij Crewe Alexandra. Daarna volgde een serie aan onthullingen bij andere clubs, ook in Nederland, waarna de aandacht weer wegebde. Niettemin krijgt de PFA nog altijd tussen de vijf en tien meldingen van slachtoffers per maand. Reden genoeg om permanente hulp paraat te houden. 
In Nederland heeft de VVCS haar medewerkers geïnstrueerd, waardoor deze adequaat kunnen doorverwijzen. 

Wedstrijd van de Week: SV Concordia Oberhausen - VFR 08 Oberhausen (zondag 25 november)

De topper in de 'Kreisliga A Oberhausen Bottrop' is komend weekend rechtstreeks te zien op soccerwatch.tv. Afgelopen weekend scoorde een uitduel van Concordia A1 al twaalfduizend views tijdens de eerste uitzendingen van de online dienst, die blijkbaar een behoefte weet te vullen. Het wedstrijdniveau is bedroevend, maar de kwaliteit van de beelden is heel behoorlijk. Het duel van de A1 is nog steeds vanaf de warming-up tot het laatste fluitsignaal te bekijken, terwijl van veel andere duels afgelopen week nu korte samenvattingen beschikbaar zijn.
Bij iedere geïntereseerde Duitse amateurclub hangt start-upbedrijf Soccerwatch een camera op, die makkelijk te bedienen is. Een abonnement kost nog geen tien euro per maand, terwijl het bedrijf ook advertentieruimte verkoopt waar de clubs in mee kunnen delen. Spelers kunnen bovendien de hoogtepunten op hun social-mediakanalen plaatsen. De camera registreert niet alleen de eerste elftallen, maar alle activiteiten op het veld. Clubs kunnen daardoor vrijwel alle duels van het weekend online zetten, ook de F24 en de training van het G-team. Het klinkt supersaai, maar de hoogtepunten in het amateurvoetbal kunnen heel komisch zijn. Een cultstatus door bingewatching van de Duitse Kreisklassen hangt in de lucht.

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

18 september 2018
Ode aan de Sportvereniging door Pieter Winsemius:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
18 september 2018 // Bonden
17 september 2018
Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'
Pijl
De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een ...
17 september 2018 // Voetbal
15 september 2018
Pijl
Ruim twintig jaar geleden behoorde het Nederlands volleybalteam tot de wereldtop met zilv...
15 september 2018 // Bonden

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?