De voetbalweek van S&S: Drie op de tien topvoetballers hebben longproblemen

12 december 2017 // Voetbal // Door: Ernst Bouwes
De voetbalweek van S&S: Drie op de tien topvoetballers hebben longproblemen
Wetenschappers van de Universiteit van Kent hebben vastgesteld dat astma een meer voorkomende aandoening is onder topvoetballers dan verwacht. Zij deden het onderzoek als onderdeel van de voorbereiding op het nieuwe seizoen bij een honderdtal spelers. Daarbij constateerden zij regelmatig inspanningsastma bij gezond geachte atleten. 

De afgelopen jaren behoort een screening van het hart tot de normale procedure bij het medisch onderzoek voordat een speler zijn contract afsluit. Het onderzoek uit Kent beveelt nu aan om ook de ademhaling en de longen mee te nemen in de testen. Dit kan een verklaring zijn voor een tekortkomende fitheid van sommige spelers en hun regelmatig optredende verkoudheden. Meer trainen heeft dan weinig zin.


Burnley FC wint 'geheime' Fair Play-prijs

Door een zege op Watford afgelopen weekend blijft Burnley in haar tweede seizoen in de Premier League in het spoor van de Grote Zes. De opkomst van de 'Clarets' is een overwinning voor het fatsoen in voetbal, aangezien manager Sean Dyche zijn spelers instrueert om hard maar sportief te spelen, bijvoorbeeld zonder schwalbes, en in het veld reageren op de scheidsrechter afkeurt. Met deze strijdwijze won Burnley FC afgelopen seizoen een Fair Play-prijs in de Premier League, dat het aantal kaarten in het veld aanvult met plus- en minpunten voor respect gedrag. Ondanks veel geel en twee keer rood haalde de club iedereen in met haar voorbeeldige optreden. 
Blogger Daniel Taylor van de Guardian vroeg de FA om de volledige ranglijst, maar dat bleek onmogelijk. Volgens Taylor vreest de voetbalbond de reactie van clubs met een lage respectscore, waar de trainers Mourinho, Klopp en Pocchetino blijkbaar veel strafpunten krijgen met hun gedrag langs de lijn.
Tot 2015 kon de eerste plaats in de Fair Play-competitie zelfs een ticket voor Europees voetbal opleveren. FC Twente en Go Ahead Eagles profiteerden daarvan in de Eredivisie, maar deze ranglijst was ook in ons land weinig transparant. ARAG is tegenwoordig de sponsor van de prijs, die de winnende club tienduizend euro oplevert, te besteden aan een maatschappelijk project. De ranglijst is echter op internet nergens te vinden. 


Rugboodschappen op Duitse scheidsrechters

Afgelopen weekend droegen de arbiters in de twee hoogste divisies speciale shirts met op de rug de tekst 'Danke ans Ehrenambt!'. Daarmee vierde de Duitse voetbalbond DFDB het twintigjarig bestaan van de stadionactiviteiten rond de Dag van de Vrijwilliger. De Oosterburen tellen tachtigduizend vrijwilligers bij de organisatie van voetbalwedstrijden.
Een veiling van deze shirts en de speciaal ontworpen wedstrijdballen moet geld opbrengen voor de amateurclubs. Tot nu toe droegen scheidsrechters reclame op hun mouwen, maar de potentie van hun rug is nog niet eerder geŽxploiteerd. Gezien hun neutrale en onafhankelijke rol is een commerciŽle opdruk niet zo gepast, maar de ruimte leent zich prima voor acties rond goede doelen.


Twee vrouwen in kandidatenrace voor voorzitterschap US Soccer

Na twaalf jaar in functie treedt Sunil Galati komend voorjaar af als voorzitter van US Soccer Federation (USSF). Waren de vorige verkiezingen steeds een tweestrijd tussen kandidaten tegen wil en dank, nu stromen de aanmeldingen in een hoog tempo binnen. Zo doen oud-internationals Paul Caliguiri, Kyle Martino en Eric Wynalda mee, waarbij de laatste pleit voor een promotie/degradatieregeling. Alle kandidaten pleiten voor veranderingen.
Ook twee vrouwen hebben zich al in de strijd gemengd, onder wie Kathy Carter, die al tientallen jaren ervaring heeft in voetbalmarketing met een groot netwerk bij bonden, televisiemaatschappijen en sponsors. Opmerkelijk genoeg kreeg zij direct kritiek als zijnde een vertegenwoordigster van de 'oude garde' en het gevaar van belangenverstrengeling. 
Ook oud-vrouweninternational Hope Solo heeft zich aangemeld. Zij is een voorvechtster van gelijke betalingen van de mannen- en vrouwenselectie, meer toegankelijkheid in voetbal en een verbetering van de jeugdopleidingen. 
Mocht Carter of Solo de verkiezing om het USSF-voorzitterschap winnen, dan is dat niet de eerste vrouw op een leidende positie. Sinds 2012 staat Isha Johansen aan het hoofd van de bond van Sierra Leone.

Wedstrijd van de Week: Swansea City - Manchester City (woensdag 13 december)

Tien jaar na de overname lijkt het business plan van Sheikh Mansour bin Zayed al-Nahyan niet alleen voetballend maar ook economisch succes op te leveren. Vlaggeschip Manchester City domineert de Premiership en lootte begin deze week gunstig in de Champions League, waarin de club alleen in 2015-16 voorbij de tweede ronde kwam. Daarnaast begint het paraplumodel met belangen in clubs in alle werelddelen zijn vruchten af te werpen. 
De 'Disneyfication', zoals The Financial Times dit noemt, duidt op het franchisemodel, waarin de City Football Group (CFG) haar naam, sponsors, kleuren en imago exploiteert in vele landen en competities, vergelijkbaar met de marketingstrategie van Walt Disney. Het artikel gaat in op de samenwerkingsverbanden, waarin een deelname in Yokohama Marinos bijvoorbeeld leidde tot een wereldwijde sponsorcampagne van Nissan voor twintig miljoen pond in de clubs van CFG. 
Het model is afgeleid van de theorieŽn van de bekende voetbaleconoom Stefan Szymanski, die zelf denkt dat uiteindelijk alleen de club aan de top van de piramide, Manchester City in dit geval, winstgevend zal blijven. Naar schatting heeft CFG nu een duizendtal voetbaltalenten vastgelegd in jeugdacademies, wat, volgens de professor, te onoverzichtelijk is. "Te risicovol, maar wat maakt het uit als je over het vermogen van Sheikh Mansour kan beschikken?"

Bron: reddit.com (Het originele artikel zit achter een paywall bij de Financial Times)

Foto: University of Kent
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image