De voetbalweek van S&S: Kritiek EU op Barcelona FC

3 oktober 2017 // Voetbal // Door: Ernst Bouwes
De voetbalweek van S&S: Kritiek EU op Barcelona FC
Europarlementariers veroordeelden Barça vanwege de #WeAreAllLeoMessi-campagne
'Meer dan een club' noemt Barcelona FC zich. Zo was de club de afgelopen dagen zeer actief tijdens de afhankelijkscampagne van Catalonië en besloot het zelf om het thuisduel tegen Las Palmas zonder publiek te spelen, nadat de Spaanse bond uitstel op de verkiezingsdag weigerde.

Sid Lowe schreef een uitgebreid verslag over de gebeurtenissen in Camp Nou op zondag in The Guardian. Eerder vorige week was een steunactie van Barcelona onderwerp van een hoorzitting van de Europese commissie over witwassen, dat in voetbal epidemische vormen zou aannemen. Europarlementariers veroordeelden Barça vanwege de #WeAreAllLeoMessi-campagne op de social media van Barça. Dat had niets met zijn voetbalkwaliteiten te maken, maar wel met de veroordeling van de Argentijnse international voor fiscale fraude van ruim vier miljoen euro. De voetbalclub leek daarmee de belastingontduiking van Messi goed te praten bij haar volgers. 
Naast dit individuele geval nam de commissie ook de UEFA en de FIFA op de korrel, die de mond vol hebben over fair play maar tegelijkertijd geen nader onderzoek uitvoerden na de publicatie van 'Football Leaks'. In haar verslag ondervroeg de commissie een verslaggever van NRC Handelsblad, dat een dossier heeft met talloze voorbeelden van de klokkenluiderssite.

Bron: nrc.nl


Vijf pijnstillers voor iedere wedstrijd

Liverpool-verdediger Dejan Lovren bekende afgelopen week dat hij op dit moment voor iedere wedstrijd vijf pijnbestrijdende pillen neemt om het veld op te kunnen. Trainen doet hij nu niet. Vorig jaar verklaarde zijn voorganger Daniel Agger, dat hij veel te lang was doorgegaan met het slikken van veel te veel pillen. De Deense international stopte al op 31-jarige leeftijd. 
"Als de medicatie na afloop van een wedstrijd is uitgewerkt is de speler meestal in een slechtere conditie, omdat hij niet heeft toegegeven aan de pijnwaarschuwing", zegt professor John Brewer in The Guardian. "Kleine klachten groeien dan uit tot grote of zelfs chronische blessures." Professor Jiri Dvorak, arts bij de FIFA, waarschuwde eerder dit jaar al. "Het is tegenwoordig onderdeel van het spel, terwijl dat helemaal verkeerd is. Ik zie het als misbruik van medicijnen en vind het alarmerend.” 
Spelers staan onder druk van hun trainer om mee te spelen en verzwijgen daarom de pijn. Toegeven aan kleine blessures kan hen een plaats in de basis kosten. Hersteltijd bestaat nauwelijks meer in het moderne wedstrijdprogramma. Na weken van Premier League en Champions Leaguevoetbal zit Lovren deze week in de selectie van Kroatië, dat met Oekraïne en IJsland als concurrenten nog lang niet zeker is van plaatsing voor het WK. Daarna volgt de kraker tegen Manchester United. Het gebruik van pijnstillers kan voor iedere voetballer de reden zijn van mindere prestaties op het veld, die voor de buitenwacht onverklaarbaar lijken. 


Britse scholieren schrijven voetbalgedichten

Afgelopen week begon de zoektocht naar de beste dichter op de Britse basisscholen via een campagne van de Premier League en de National Literary Trust. Leerlingen mogen een gedicht van maximaal honderdvijftig woorden insturen over veerkracht ('resilience') of wat het inhoudt om steeds opnieuw te proberen. De tekst mag op papier staan, maar de jury accepteert ook een rap of een songtekst. Tot de juryleden behoren oud-international en kinderboekenschrijver Frank Lampard (van de serie Frankie’s Magic Football) en de Everton FC-speler Yannick Bolasie, die bekend staat als rapper.
Deze wedstrijd is een onderdeel van een aantal onderwijspaketten die de Premier League heeft samengesteld voor basisscholen. Spelenderwijs krijgen de leerlingen via voetbalthema’s lessen in rekenen en taal, zoals het schrijven van een wedstrijdverslag tot het lezen van een ranglijst of het gebruik van tijd. De Premier League financiert het project via de miljardeninkomsten uit de verkoop van televisierechten. 


Twijfels over VAR en goallijntechnologie

Volgens FIFA-baas Gianni Infantino staat niets het gebruik van de Video Assistent Referee (VAR) op het WK 2018 in de weg, maar niet alle leden van de IFAB, de internationale spelregelorganisatie lijken zijn optimisme van begin juli te delen. De vertegenwoordiger van de Welsh FA vindt het veel te snel gaan met onbevredigende testresulaten. "Als de problemen blijven, dan is het verstandiger om het nog niet op dit WK toe te passen."
Dit weekend bleek ook de doellijntechnologie niet feilloos. In het duel tussen Rennes en Caen in  de Franse Ligue 1 gaf het horloge van scheidsrechter Delerue een doelpunt aan, nadat de doelman een rechtstreekse corner voor zijn doel weggebokst had. Wijzend op de technologie kende hij de gelijkmaker toe, maar na een lange onderbreking besloot hij alsnog voor een scheidsrechtersbal. Tot woede van het publiek. In de herhaling bleek dat de bal niet eens op de doellijn was geweest. Hoe de technologie tot een doelpunt kwam, is nog onbekend.


Wedstrijd van de Week: Nederland - Zweden (WK-kwalificatie, dinsdag 10 oktober)

Het is een cruciale week voor het Nederlands Elftal, dat via twee overwinningen een achterstand van zes goals op Zweden moet goedmaken. De Zweden zelf ontvangen Luxemburg, waar Nederland met 5-0 van won. In het slotduel in de Amsterdam Arena telt iedere doelpunt voor beide partijen dubbel in de strijd om het doelsaldo. Mocht Oranje, of Zweden, de tweede plaats bereiken, dan zijn ze allebei nog afhankelijk van de resultaten in de andere groepen. De nummer twee met de minste punten mag niet aan de play-offs voor het WK meedoen. 
Twee zeges voor Oranje kunnen daarnaast ook doorslaggevend zijn voor een optimale indeling in de UEFA Nations League. De ploeg van Dick Advokaat staat nu zeventiende in de UEFA-ranking, maar de achterstand op nummer twaalf Wales lijkt niet zo groot. De bovenste twaalf in deze ranglijst spelen in League A in vier poules van drie. Dat levert veel interessantere tegenstanders op, dan in League B. De UEFA Nations League lijkt nu nog een ingewikkelde belangeloze competitie, maar in maart 2020 spelen vier uitschakelde landen uit de EK-kwalificatie een play-off om alsnog aan het toernooi mee te kunnen doen.

Bron: uefa.com

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

23 juni 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederland
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
23 juni 2018 // Bonden
22 juni 2018
Nieuwe EU-werkgroep voor duurzaamheid in de sport
Pijl
Nadat de EU eerder een deskundigenwerkgroep instelde voor de aanpak van matchfixing in voe...
22 juni 2018 // Buitenland
20 juni 2018
Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Pijl
Agterberg BV heeft een vacature als Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport. Lees hieronder meer ...
20 juni 2018 // Ondernemerschap

Partnernieuws

Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederlan...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Zo overtuig je bij het onderhandelen in het Engels