De voetbalweek van S&S: Voetbalwereld en FIFA meegezogen in Arabische conflict

13 juni 2017 // Voetbal // Door: Ernst Bouwes
De voetbalweek van S&S: Voetbalwereld en FIFA meegezogen in Arabische conflict
"De essentie van FIFA, zoals ik het begrijp, is voetbal en niet ingrijpen in de wereldpolitiek”, verklaarde FIFA-voorzitter Gianni Infantino dit weekend, "Niettemin houden we de gebeurtenissen goed in de gaten. We zijn voortdurend in contact met de hoogste autoriteiten in Qatar en met het WK-organisatiecomité. Ik weet zeker dat de regio terugkeert naar een normale situatie."

Voorlopig schijnt het dragen van Barcelona-shirt met Qatar Airways op de borst in Saoedi-Arabië tot een zware gevangenisstraf en een flinke boete te leiden. Kort na het bezoek van Donald Trump aan Riyadh is de WK-organisator plotseling het slachtoffer van politieke sancties van haar buurlanden, die op sportgebied al geleid hebben tot het afzeggen van de Gulf Cup. Vier van de deelnemende landen hebben de diplomatieke boycot uitgeroepen, waarmee de basis onder het vriendschappelijke toernooi in december wegvalt. 
De bouw van de WK-stadions zou voorlopig nog geen gevaar lopen, omdat de bouwmaterialen uit China via de vrije haven binnenkomen. Qatar Airways verving onlangs concurrent Emirates als één van de hoofdsponsors van FIFA, dat langzamerhand steeds dieper in de Arabische problematiek verstrikt raakt.Profvoetbal zorgt vroegtijdig voor nieuwe CAO

In betrekkelijke rust hebben werkgeversorganisatie FBO en de spelersvakbonden VVCS en Proprof een nieuwe CAO afgesloten met een looptijd tot 2021. De oude regeling ging nog een jaar mee, maar de sociale voetbalpartners voorzagen een druk seizoen. FBO-directeur Serge Rossmeisl:"Er zijn discussies gaande over governance-structuren, de competitieopzet, kunstgras en tal van andere zaken. Komend seizoen zouden daar de onderhandelingen over een nieuwe CAO bijkomen. Het nu al verlengen zorgt er voor dat er op het gebied van arbeidsvoorwaarden in ieder geval duidelijkheid is."
De VVCS is tevreden, aldus directeur Louis Everard. ”Vooral omdat contracten ook bij ziekte tot de laatste cent moeten worden uitbetaald. "Bij ziekte en blessures zijn spelers verzekerd van het gehele maandsalaris en wel tot de einddatum van het contract. Dit is een bepaling waarop vele in het buitenland voetballende spelers terecht heel jaloers zijn."
Het betaald voetbal kent al sinds 1979 een collectieve arbeidsovereenkomst, nadat de overheid dit als eis stelde voor de verstrekking van subsidie. Op dat moment leefden de meeste voetballers onder het bestaansminimum. Na deze professionalisering verloor de Eerste Divisie binnen korte tijd drie clubs (FC Vlaardingen, FC Amsterdam en SC Amersfoort).

Bron: vvcs.nl 


Internationale voetballers tegen homofobie

De vriendschappelijke interland tussen Denemarken en Duitsland vorige week dinsdag stond in het teken van de strijd tegen homofobie en racisme. De captains Julian Draxler en Christian Eriksen droegen beiden een aanvoerdersband in regenboogkleuren, helaas wel verkeerd om. De hoekvlaggen kregen de dezelfde kleuren, terwijl toeschouwers toepasselijke stickers en pins kregen. 
De spelers van de Deense nationale ploeg begonnen in februari een campagne tegen homofobie, waar haar spelersvakbond en nu ook de Deense bond zich bij aansloten. Ook de internationale spelersvakbond FIFPro maakt werkt van diversiteit. Op haar website vertelt voormalige profvoetballer Arnold Smit over zijn ervaringen als mentor  voor de John Blankenstein Foundation. Intussen werkt de stichting Heroes of Football samen met de EU. Op haar site verklaren steeds meer bekende voetballers daarvoor hun steun.
Een maand geleden verklaarde FA-voorzitter Greg Clarke echter nog dat vrijwel geen enkele voetballer in Engeland bereid is uit de kast te komen vanwege de vijandige omgeving. Het afgelopen seizoen heeft hij veel gesprekken gevoerd met betrokken, maar hij vreest dat het nog decennia duurt totdat de mannen in de voetbalwereld dezelfde openheid toelaten als de vrouwen. Maatschappelijke betrokkenheid van voetbal blijft toenemen

UEFA publiceerde afgelopen maand het jaarverslag van seizoen 2015-16 over haar sociale activiteiten en projecten. Het UEFA Football and Social Responsibility (FSR) programma werkt met een jaarbudget van bijna vier miljoen euro, waarvan bijna een kwart gaat naar inclusiviteit. Bijna elfduizend rolstoelgebruikers kochten een kaartje voor een wedstrijd op het EK in Frankrijk, terwijl de bond allerlei vormen van gehandicaptenvoetbal ondersteund. 
Het hoofdstuk over duurzaamheid is nog betrekkelijk kort. De samenwerking met de organisatie Climate Friendly heeft na zeven jaar nog niet meer opgeleverd dan een windpark op New Caledonia. Daarnaast verscheen een app voor voetbalreizigers, zoals supporters, spelers en officials, die de CO2-uitstoot op hun vluchten uitrekent om te kunnen compenseren. 
Verder geeft het rapport een uitgebreid overzicht van de organisaties in en rond de UEFA, die zich bezig houden met sociale projecten en daarnaast ook de diverse opleidingen tot Executive Master in Sports Governance, Women in Football Leadership en het UEFA Football Law Programme. De Nederlandse inbreng in het document van drieënzestig pagina’s beperkt zich tot de organisatie van de Homeless World Cup in Amsterdam. 

Bron: uefa.org


Wedstrijd van de Week: Start EK onder 21 jaar (16 juni Polen)

Vrijdag spelen Zweden en Engeland het openingsduel van het EK onder 21 jaar. Polen beleeft de eerste uitgave van het uitgebreide toernooi, waarin twaalf teams strijden om vier plaatsen in de halve finale. Behalve de drie groepswinnaars gaat de beste nummer twee door. 
Jong Oranje eindigde als tweede in de kwalificatiegroep na twee nederlagen tegen Slowakije en sneuvelde vervolgens in een play-off tegen Portugal. Daarmee ontbreekt de ploeg voor de tweede maal op het EK nadat het in 2013 nog in de halve finale tegen Italië uitkwam. Na het succesvolle WK van het A-team in Brazilië stormde Jong Oranje af op deelname aan het EK in 2015, maar het vertrek van coach Albert Stuivenberg als assistent van Louis van Gaal naar Manchester United bleek desastreus. Thuisduels tegen Georgië en weer Slowakije gingen verloren. Sindsdien gaat het niet goed met de Oranjebeloftes, terwijl de nationale elftallen in de jongere categoriën vrijwel altijd op de eindrondes staan. Zo speelt de Onder-19 op 3 juli haar openingsduel tegen Duitsland op het EK  in Georgië. 

Bron: uefa.com 

Foto: YouTube 


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image

Feiten en achtergronden


Laatste nieuws

17 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Rudmer Heerema:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
17 augustus 2018 // Bonden
15 augustus 2018
Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
Pijl
Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
15 augustus 2018 // Overheid
14 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Jacques Brinkman:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
14 augustus 2018 // Bonden

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?