De voetbalweek van S&S: IFAB lanceert discussiestuk 'Play Fair!'

20 juni 2017 // Voetbal // Door: Ernst Bouwes
De voetbalweek van S&S: IFAB lanceert discussiestuk 'Play Fair!'
Tijdens het eerste Confederations Cupweekend trok de videoscheidsrechter direct de aandacht met een marginale buitenspelbeslissing, die Portugal een doelpunt kostte in het duel tegen Mexico. Dat overschaduwde het 'Play Fair!'-voorstel van regelcommissie IFAB en FIFA’s Technical Development Officer Marco van Basten, hoewel de scheidsrechters diverse aanbevelingen op dit toernooi al zullen willen invoeren.

Zo is de verbetering van de communicatie met de scheidsrechter een belangrijk punt. Fair Play! suggereert zelfs puntenaftrek voor een te aggressieve benadering door meerdere spelers in het veld. De IFAB overweegt een Captain’s Code of Responsibilities op te stellen, waarin de aanvoerder de opdracht krijgt om als vredestichter te fungeren in ontvlambare situaties. Ter discussie komt de zuivere speeltijd, waarbij de klok sneller stilstaat bij allerlei vormen van tijdrekken. Ook het strafdoelpunt bij een handsbal op de doellijn komt op de agenda, terwijl scoren met de hand tot een rode kaart kan leiden. Tegenover de zuivere speeltijd van twee keer dertig minuten staat het idee om het laatste fluitsignaal uit te stellen tot het spel stil komt te liggen. 

Bron: play-fair.com 

CSKA Sofia geweigerd in Europa League

Begin deze week gingen de namen van meer dan honderd clubteams in de plastic balletjes van de UEFA bij de loting van de voorrondes voor de twee Europese bekers. Het nieuwe seizoen begint dinsdag 27 juni. In Kazachstan ontvangt Irtysh Pavlodar het Bulgaarse Dunav Ruse dat tweeënveertig jaar na de eerste deelname terugkeert in Europa. De nummer vier uit de Prva Liga profiteert van het deelnameverbod dat de UEFA enkele uren voor de loting uitdeelde aan CSKA Sofia. 
CSKA is niet meer het CSKA dat in de herfst van 1973 drievoudige bekerwinnaar Ajax via strafschoppen uitschakelde. Na een faillissement verdween de club in 2015 uit het Bulgaarse profvoetbal, maar kwam vervolgens terug op het hoogste niveau door de licentie van Litex Lovech over te nemen. Volgens de Financial Fair Play-regels behoren Europese bekerdeelnemers echter minstens drie jaar lid zijn van de UEFA en daar kon CSKA nog niet aan voldoen. De voormalige EC I-halve finalist (in naam) probeerde via het CAS op maandagochtend nog deelname af te dwingen met een uitzonderingsstatus, maar daar ging de beroepscommissie niet in mee. Overigens ging Dunav Ruse al in 2010 failliet, maar die club keerde vanuit de onderste amateurklasse bijtijds terug op het hoogste niveau.


Voetbal 2.0 als reactie op commercialisering 

In The Guardian verschijnt deze zomer een serie artikelen over de toekomst van de sport. De aflevering over voetbal beschrijft het opmerkelijke verhaal van Hashtag United, dat kijkcijfers haalt van een half miljoen en gesponsord door Coca-Cola en kledingfabrikant Umbro een trip door de Verenigde Staten maakte met een groepje middelmatige voetballers. Zij spelen om promotie in een virtuele competitie en blijken populairder dan Gareth Bale. 
De millennials komen niet meer in een voetbalstadion, maar kijken liever FIFA-duels op internet. Voetbalbonden en -clubs reageerden dit seizoen met officiële competities van FIFA The Ultimate Game, zoals de E-Divisie, maar of ze daarmee de aansluiting vinden bij de doelgroep is afwachten. Zo speelt een huidige nummer één van de wereld, Tassal Rushan, voor, ook weer, Hashtag United. In augustus speelt hij mee in de FIFA Interactive World Cup. Bij winst krijgt Hashtag United vijftien procent van de hoofdprijs van tweehonderdduizend dollar. Rushan begon eerder dit jaar een eigen YouTube kanaal met nu al honderdduizend volgers. 
The Guardian bezocht een talentendag van Hashtag United met de beste acht van twintigduizend aanmeldingen. Het viel de schrijver op hoe sociaal de kandidaten met elkaar omgaan ook al weten ze dat maar één man overblijft. Een behoorlijke tegenstelling van de voetbaljungle op en rond het grasveld.Saints nemen Ronald Koeman op de hak

Southampton FC legde de lat voor de lancering van een nieuwe shirtcollectie vorige week weer iets hoger met een mini-serie van twee afleveringen onder de titel #MadeForHeroes. Een vijandige superpower, bestuurd door een leider die veel weg heeft van voormalige manager Ronald Koeman, stal de shirtontwerpen, waarop een viertal spelers van de Saints het gevecht aangaan om dit onrecht te herstellen.
De YouTube filmpjes zullen de jonge fans aanspreken maar ook hun ouders want zowel de beelden met types Ghostbusters en de Teenage Mutant Ninja Turtles als het shirtontwerp grijpen terug naar de jaren tachtig. De cartoon krijgt nog een extra lading door de verwijzing naar Liverpool FC als 'de gemene dief'. Aan het begin van de maand probeerden de Reds verdediger Virgil van Dijk over te nemen van Southampton, maar moest vervolgens excuses maken omdat de technisch directeur geen toestemming aan de werkgever had gevraagd om contact op te nemen met de international van Oranje.
De website van Southampton FC won onlangs de Sitecore’s Global People Choice en UK Digital Innovation Award vanwege haar publieksvriendelijke platform.

Bron: thedrum.com 

Wedstrijd van de Week: Finale Confederations Cup (zondag 25 juni)

Onder de ogen en na een toespraak van president Vladimir Poetin begon Rusland het toernooi om de Confederations Cup met een overwinning. Mocht de ploeg de finale halen, dan treft het wellicht Duitsland dat een ploeg met veel jonge talenten heeft gestuurd. De meegereisde DFB-voorzitter Reinhard Grindel neemt het evenement zeer serieus. ”De schijnwerpers van de openbaarheid staan gericht op de gastheer van het komende WK”, zei hij bij zijn vertrek een paar dagen na de arrestatie van vele Russische protestanten onder wie oppositieleider Aleksej Nawalnyj. 
Grindel wil de komende dagen onderzoeken welke bewegingsvrijheid hij krijgt bij ontmoetingen met mensenrechtenactivitisten. Diverse van zijn voorstellen verdwenen al van tafel op advies van plaatselijke groeperingen. Niettemin wil Grindel goed voorbereid zijn op het WK en niet blind achter FIFA-voorzitter Gianni Infantino aanlopen. Als de stadions maar klaar zijn, dan is de wereldvoetbalbond tevreden, zo lijkt het. Direct na de isolatie van Qatar begin juni vanwege de beschuldiging van buurlanden over de ondersteuning van terrorisme, liet Grindel al weten, dat de voetbalwereld geen grote toernooien moet spelen in dergelijke gebieden. Ook beloofde hij de werkomstandigheden van de stadionarbeiders opnieuw te adresseren. Verder eist Grindel volledige persvrijheid bij beide WK’s. 

Bron: faz.net

Foto: Wikimedia


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image

Laatste nieuws

17 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Rudmer Heerema:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
17 augustus 2018 // Bonden
15 augustus 2018
Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
Pijl
Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
15 augustus 2018 // Overheid
14 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Jacques Brinkman:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
14 augustus 2018 // Bonden

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?