We gaan voor een plek bij de eerste tien

15 juni 2017 // Opinie // Door: Jan Sjouke van den Bos
We gaan voor een plek bij de eerste tien
De World Games zijn hét topsportpodium van de niet-Olympische bonden en vormen een springplank naar de Olympische Spelen.

Chef de mission Jan Sjouke van den Bos over de aanstaande World Games in Wrocław

In 2013 won de Nederlandse delegatie tweemaal goud, zesmaal zilver en vijfmaal brons. Daarmee eindigde Nederland als achttiende in het medailleklassement. In de alltime ranking sinds 1981 staan we elfde. In principe gaan we in Wrocław, conform de top-10-ambitie van NOC*NSF, voor een plek bij de eerste tien. Misschien is dat deze keer nog te hoog gegrepen, maar als we passend ondersteund worden, is dat in de toekomst zeker haalbaar.


De veertien bonden die deelnemen aan de World Games zijn erg blij met de medewerking die zij van NOC*NSF krijgen. NOC*NSF stelt het KNKV 50.000 euro beschikbaar, benoemd in de Sportagenda 2017+, om een centrale uitzending te coördineren. Daarnaast ondersteunt de sportkoepel de bonden op het vlak van communicatie. Op 21 juni komen alle deelnemers en begeleiders op Papendal bij elkaar voor een gezamenlijke teambuilding- en persdag. Het is voor het eerst dat zoiets georganiseerd wordt. Dit past in het streven van de sportkoepel om de Nederlandse afvaardiging ook bij de World Games, die je qua opzet en statuur zou kunnen omschrijven als de Olympische Spelen voor de niet-Olympische sporten, als nationale ploeg te presenteren.


Het zou fantastisch zijn als NOC*NSF de World Games in de toekomst helemaal omarmt en de uitgezonden atleten net zo aanvaardt als de Olympische ploeg, dus over de gehele linie de verantwoordelijkheid voor uitzending neemt.

Mede dankzij Erima - kledingsupplier van het KNKV - en Nederlandse Loterij zullen de Nederlandse atleten in Wrocław ook voor het eerst in een nationaal tenue gekleed gaan. Het zou fantastisch zijn als NOC*NSF de World Games in de toekomst helemaal omarmt en de uitgezonden atleten net zo aanvaardt als de Olympische ploeg, dus over de gehele linie de verantwoordelijkheid voor uitzending neemt. Dat is nu nog niet het geval, en dat is voor het korfbalverbond reden geweest om te zeggen: kunnen we dan niet op een andere manier wat meer cachet aan de Nederlandse deelname geven?


NOC*NSF heeft daaraan gehoor gegeven door genoemd budget beschikbaar te stellen. Daarvan organiseren we niet alleen kleding en een persdag, maar worden ook andere faciliteiten verzorgd. Zo gaan er onder andere een sportarts, een fysiotherapeut, een projectcoördinator en een communicatiekracht mee en ben ik aangesteld als chef de mission. André Bolhuis zal als voorzitter van NOC*NSF de World Games twee dagen bezoeken; ook dat geeft aan dat NOC*NSF het evenement steeds serieuzer neemt. Terecht ook, gezien de enorme inzet van betrokken sporters, verenigingen en bonden. We hopen dat het de opmaat zal zijn om de deelnemers aan de World Games in de toekomst nog beter te faciliteren. De World Games zijn hét topsportpodium van de niet-Olympische bonden en vormen een springplank naar de Olympische Spelen. Het is prettig dat NOC*NSF meewerkt om ze ook als zodanig te positioneren. Hopelijk leidt dat er uiteindelijk toe dat ze de World Games in zijn geheel onder haar hoede neemt.


En pas op hè, niet-Olympisch wil niet zeggen dat het om 'kleine' sporten gaat.

In België, Duitsland, Frankrijk worden de World Games al wel als een belangrijk evenement gezien en als zodanig gepositioneerd; de aandacht vanuit de media is daar ook veel groter. En pas op hè, niet-Olympisch wil niet zeggen dat het om 'kleine' sporten gaat. Neem het inlineskaten, dat is wereldwijd groter dan het langebaanschaatsen. Ook korfbal is veel groter dan wel eens wordt gedacht: in Nederland is korfbal de vierde teamsport en de internationale korfbalbond heeft inmiddels 67 leden. Van de sporten die aanwezig zijn op de Olympische Winterspelen kunnen alleen ijshockey, skiën en kunstrijden bogen op dezelfde internationale verspreiding. De rest is veel kleiner.


Ook niet-Olympische sporten als jiujitsu, karate, bowlen en squash worden breed beoefend en hebben grote internationale bonden. Hun 'kleinheid' zit hem niet in de internationale verspreiding, hooguit in aanzien en publieke belangstelling. Niet voor niets hebben veel van deze sporten, inclusief korfbal, de droom ooit Olympisch te worden.


Als niet-Olympisch sporten leveren met name korfbal, inlineskaten en handboogschieten met de medailles die worden behaald op EK’s, WK’s en evenementen als de World Games, al een flinke bijdrage aan het totale Nederlandse topsportsucces. Vergeet daarbij ook het touwtrekken niet. Het gaat er nu om NOC*NSF zover te krijgen dat ze uitzending naar de World Games, als praktisch uitvloeisel van dat succes en als consequentie van haar eigen topsportbeleid, volop gaat ondersteunen. Dat hebben we natuurlijk ook zelf in de hand. Als we ons in Wrocław bij de top-10 weten te scharen, maakt dat onze positie alleen maar sterker.


Facts & figures

De tiende editie van de World Games vindt van 20 - 30 juli plaats in het Poolse Wrocław. 3251 atleten uit 111 landen strijden in 31 sporten om de medailles. Nederland heeft zich gekwalificeerd in veertien sporten: biljart, bowlen, gymsport, handboogsport, inlineskaten, jiu jitsu, kanopolo, karate, kickboksen, korfbal, powerliften, squash, touwtrekken en wakeboarden. De Nederlandse afvaardiging telt 79 sporters, 31 coaches en trainers en 8 coördinatoren en is te volgen via www.TheWorldGamesNL.nl.


  • Jan Sjouke
    Door: Jan Sjouke van den Bos
    Jan Sjouke van den Bos was tot eind 2013 bondscoach van het Nederlands korfbalteam, waarmee hij vier World Games meemaakte en winnend afsloot. Hij werd tot chef de mission voor de World Games 2017 benoemd op voordracht van het Korfbalverbond, dat namens NOC*NSF de Nederlandse uitzending organiseert. 

    Foto: Korfbalfoto.nl/Marco Spelten


    Pijl
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Opiniemakers

Jan-Willem van der Roest
19 januari 2016
Pijl
Jan-Willem van der Roest (1985) studeerde Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Uni...
Guido Hahn
4 maart 2015
Pijl
Mr. Guido Hahn is cum laude afgestudeerd in het privaatrecht (Sport en Recht) aan d...
Chris Woerts
6 januari 2016
Pijl
Chris Woerts is mededirecteur bij energiebedrijf Qurrent. Eerd...

Laatste nieuws

19 april 2018
Ruhrgebied dingt naar OS 2032
Pijl
Afgelopen zomer klonken de eerste geluiden over de Duitse interesse in de organisatie van ...
19 april 2018 // Buitenland
19 april 2018
Fietsorganisaties slaan handen ineen
Pijl
‘Het is druk en gevaarlijk op het fietspad, althans, dat is de publieke opinie. Jaarlijks ...
19 april 2018 // Bonden
18 april 2018
How to: je door een Engelse vergadering heen worstelen
Pijl
Je bent vast niet onbekend op het gebied van vergaderen. Maar kun jij ook zelfverzekerd ve...
18 april 2018 // Buitenland

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Watersportverbond en KNVvL
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English How to: je door een Engelse vergadering heen worstelen