Symbolisch eerbetoon aan de niet gehuldigde medaillewinnaar

17 februari 2017 // Olympisch // Door: Leon Janssen Lok
Symbolisch eerbetoon aan de niet gehuldigde medaillewinnaar
Deze plaquette is voor de echte winnaars. (Minister Schippers)
Op de Marathontoren bij het Olympisch Stadion in Amsterdam hangt vanaf nu een plaquette als eerbetoon aan alle Nederlandse topsporters die naast een medaille grepen omdat anderen doping gebruikten. Minister van Sport Edith Schippers en voorzitter van de NOC*NSF Atletencommissie Chiel Warners plaatsten de plaquette in het bijzijn van een select gezelschap met onder andere de wereldkampioenen van 2016.

Het idee om 'echte' sportwinnaars alsnog te eren is afkomstig van D66-Kamerlid Pia Dijkstra die samen met haar PvdA-collega Tjeerd van Dekken eind 2015 een motie indiende om deze niet-medaillewinnaars alsnog te eren met een ontvangst of een symbolisch gebaar. Minister Schippers liet in november van het afgelopen jaar weten zo’n symbolisch gebaar te willen maken voor deze gedupeerde topsporters. En waar kon dat beter dan bij het Olympisch Stadion, een van de meest iconische locaties van de Nederlandse sport. 

Eerbetoon 

"Als je net niet snel genoeg of net niet goed genoeg bent, of als je gewoon pech hebt, dan is dat ontzettend balen, maar uiteindelijk wel te accepteren", zo begon Schippers haar korte toespraak, om vervolgens aan te geven dat het wel heel erg zuur is voor een topsporter als blijkt dat je naast het erepodium stond of de verkeerde medaille had, omdat die ander doping gebruikte. "Want dan ligt de grens niet meer bij talent of trainingsdiscipline, maar bij wie de beste middelen kan krijgen. Als je concurrent op doping wordt betrapt, dan kunnen we dat rechtzetten. Maar wat als het dopinggebruik niet bewezen kan worden? Vroeger moesten controles nog met beperkte middelen worden gedaan. Er zijn toen sporters ten onrechte gehuldigd. Voor wie dan volgens de regels speelt, is dat onaanvaardbaar. Niet het hoogste podium, niet de eer die je toekomt, geen plaats in de eregalerij van de sport. Van een aantal mensen weten we dat, maar van een groot aantal ook niet. Omdat het directe bewijs ontbreekt, kunnen we deze sporters niet individueel bij naam noemen, maar zij verdienen wel alsnog het eerbetoon dat hen toekomt."


Eerlijk speelveld 

Schippers vroeg namens NOC*NSF, de Atletencommissie, de Dopingautoriteit en VWS blijvende aandacht voor een schone sport: "De strijd tegen doping moeten we samen voeren. We hebben een sportcultuur nodig waar iedereen staat voor een schone sport. Een cultuur die nee zegt tegen doping, die sporters beschermt tegen doping. Onze topsporters verdienen een eerlijk speelveld en de echte winnaars een medaille en alle eer." In ongeveer dezelfde bewoordingen bracht oud-tienkamper Chiel Warners vervolgens een ode aan de niet gehuldigde medaillewinnaars: "Sporters rekenen erop dat ze een eerlijke strijd kunnen leveren in een competitie waarin iedereen op eigen kracht het beste uit zichzelf haalt." De volledige tekst van de ode staat op een digitale oorkonde, werd als een tijdscapsule ingemetseld in de Marathontoren en vervolgens afgedekt met een plaquette. 

Keerzijde 

Een mooi gebaar om op deze manier 'verliezers' alsnog te eren, maar de keerzijde van de medaille is dat er ook passend gereageerd moet worden op sporters die juist met dopinggebruik wél een medaille behaalden. Een jaar geleden bekende discuswerpster Ria Stalman dat zij in de laatste face van haar loopbaan anabole steroïden gebruikte, ook voor de Olympische Spelen in Los Angeles, waar zij in 1984 een gouden medaille won. 

Stalman hoefde haar gouden medaille zelf dan ook niet in te leveren en ook haar koninklijke lintje heeft ze behouden.


Meteen na die bekentenis werd haar het Lidmaatschap van Verdienste al ontnomen en in november werd ook nog haar Nederlands record geschrapt door de Atletiekunie. Voor geconstateerde overtredingen of bekentenissen buiten de verjaringstermijn bestaat tuchtrechtelijk geen grondslag medailles of records af te nemen. Stalman hoefde haar gouden medaille zelf dan ook niet in te leveren en ook haar koninklijke lintje heeft ze behouden. Dat leidde tot de nodige discussie en op de Algemene Ledenvergadering van NOC*NSF van november jl. gingen de sportbonden daarom op initiatief van de Dopingautoriteit akkoord met de 'Richtlijn Integriteitsverleden'. Topsporters waarbij buiten de verjaringstermijnen overtredingen worden geconstateerd of die niet integer gedrag bekennen, worden voortaan door NOC*NSF en sportbonden gestimuleerd afstand te doen van medailles en/of records. Afgesproken werd bovendien dat NOC*NSF een dergelijke lijn ook binnen het IOC gaat bepleiten en dat sportbonden hetzelfde doen bij hun internationale federaties. Sportbonden publiceren daarnaast een moreel oordeel over de situatie wanneer deze zich voordoet, middels bijvoorbeeld een persbericht of een bericht op de website. Zowel het symbolische gebaar als deze richtlijn zijn onderdeel van de integrale aanpak om eerlijke, respectvolle en gelijkwaardige sportcompetities na te streven. 

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

19 september 2018
Pijl
In het hele land zijn initiatieven om ouderen meer aan ...
19 september 2018 // Overheid
18 september 2018
Ode aan de Sportvereniging door Pieter Winsemius:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
18 september 2018 // Bonden
17 september 2018
Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'
Pijl
De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een ...
17 september 2018 // Voetbal

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?