Sport & Recht: Opmerkelijke juridische zaken in de nationale sportwereld

10 juli 2017 // Recht // Door: Guido Hahn, Alex van Megen
Sport & Recht: Opmerkelijke juridische zaken in de nationale sportwereld
Op 30 juni bracht ADO Den Haag naar buiten dat Wang Hui uit de RvC zou stappen
In de rubriek Sport & Recht bieden mr. Guido Hahn en mr. Alex van Megen dit keer een overzicht van een aantal opmerkelijke juridische zaken die spelen in de nationale sportwereld. 

Seksueel misbruik in de sport

Op 26 juni berichtte de Volkskrant over de resultaten van een onderzoek van Bureau Beke en VU Amsterdam. Dit vond plaats in opdracht van onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap naar hoe instanties meldingen van misbruik in de sport behandelen. Volgens de onderzoekers worden meldingen over seksueel misbruik in de sport inadequaat afgehandeld, blijft informatie over zaken steken bij clubs, bonden en het Vertrouwenspunt van NOC*NSF waardoor daders onnodig lang in de sport kunnen blijven werken. Bovendien wordt de politie zelden ingeschakeld. In een reactie stelde NOC*NSF al dat het de conclusies van het rapport onderschrijft en dat er een betere samenwerking tussen politie, justitie en de sport moet komen. Op 28 juni werd bekend dat de Nationale Politie, het OM en NOC*NSF  een overeenkomst hebben getekend om nauwer met elkaar te gaan samenwerken. Het onderzoek stond los van het brede onderzoek door de commissie De Vries in opdracht van NOC*NSF over de aard en omvang van seksueel misbruik in de Nederlandse sport waar wij eerder over berichtten (zie hier en hier).

Voetbal Nationaal

Eerder (zie hier en hier) belichtten wij het conflict dat in het kader van de invoering  van de voetbalpiramide was ontstaan tussen een grote groep topamateurclubs en de KNVB. Op de bondsvergadering werd overeenstemming bereikt over een vermindering van het verplichte aantal contractspelers per club per club per divisie. Tevens zou er door partijen nog verdere invulling gegeven worden aan de instroom en het maximale aantal van beloftenteams van Betaald Voetbal Organisaties (BVO’s). Op 28 juni maakte de KNVB echter bekend dat hierover geen overeenstemming is bereikt waardoor er de komende twee seizoenen helemaal geen beloftenteams meer in zullen stromen in de voetbalpiramide. Momenteel zijn hierin dertien beloftenteams van BVO’s actief. Veel amateurclubs uit de Tweede en Derde Divisie hebben grote bezwaren tegen de instroom van meer beloftenteams, onder andere omdat deze weinig supporters meenemen en dit ten koste gaat van de inkomsten voor thuisspelende amateurclubs.

Begin dit jaar bespraken wij de situatie bij ADO Den Haag. Daarin hebben zich de afgelopen twee maanden een aantal ontwikkelingen voorgedaan. Op 14 juni stapten commissarissen Wim Deetman en Martin Jol op omdat zij zich niet langer konden vinden in de koers die ADO was gaan varen onder leiding van de tijdelijke, door de Ondernemingskamer aangestelde, voorzitter Ben Knüppe. Naast Knüppe was daardoor slechts Wang Hui namens grootaandeelhouder United Vansen (UVS) nog lid van de RvC. Kort daarna op 22 juni trok de gemeente Den Haag haar handen af van de club door het teruggeven van haar prioriteitsaandeel, vanwege de in de ogen van wethouder De Bruin heersende ‘financiële en organisatorische wanorde’. Op 30 juni bracht de club naar buiten dat Wang Hui uit de RvC zou stappen en zou worden opgevolgd door aantal nieuwe commissarissen namens UVS. Op 7 juli werd bekend dat ADO van UVS een storting van 3,9 miljoen euro had ontvangen, waardoor er voor het komende seizoen een sluitende begroting bij de KNVB kan worden ingediend en er nieuwe spelers kunnen worden aangetrokken. Tevens heeft UVS twee nieuwe commissarissen naar voren geschoven. Het gaat om Felix Wu en John Yan, die door Knüppe worden omschreven als ‘moderne Chinese jongelui die uitstekend Engels spreken en snappen hoe de wereld in elkaar zit’. ADO zoekt nu nog 3 Nederlandse leden voor de RvC, onder wie een voorzitter. Een belangrijke taak voor de voorzitter zal zijn het herstellen van de relatie met de gemeente. 

Ziggo vs. Fox Sports

Ten slotte wijzen wij op een interessante uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 29 juni  over het uitzenden van Nederlandse betaald voetbalwedstrijden.  Daarin heeft de rechter bepaald dat Ziggo vanaf 1 augustus geen betaald voetbal, zoals aangeboden door Fox Sports, meer mag doorgeven aan abonnees die hiervoor klant waren bij UPC. Het contract tussen het vroegere UPC, dat inmiddels is gefuseerd met Ziggo, en Fox verloopt namelijk eind deze maand. Ziggo meende dat haar eigen contract met Fox haar het recht gaf om ook de vroegere UPC-abonnees onder dezelfde voorwaarden te blijven bedienen. Daarin ging de voorzieningenrechter in het kort geding niet in mee. Als Ziggo en Fox geen nieuwe overeenkomst sluiten stopt de distributie van de beelden aan vroegere UPC-abonnees eind deze maand. In een reactie tegenover de NOS stellen woordvoerders van beide partijen dat ze al in gesprek zijn om tot afspraken te komen.

Foto: YouTube


 • Guido
  Door: Guido Hahn
  Mr. Guido Hahn is cum laude afgestudeerd in het privaatrecht (Sport en Recht) aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en werkzaam als zelfstandig jurist. Tevens is hij als docent verbonden aan de Erasmus School of Law.


  Pijl

 • Alex
  Door: Alex van Megen
  Mr. Alex van Megen studeerde af op een scriptie over de gevolgen van de Wwz voor het Nederlandse betaald voetbal aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam en is daar als docent verbonden aan de rechtenfaculteit. 


  Pijl
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

21 september 2018
FIFA wil exploderende en dubieuze transfermarkt aanpakken
Pijl
Afgelopen weekend publiceerde de New York Times een int...
21 september 2018 // Voetbal
20 september 2018
Sportimpulsregeling eindigt, maar resultaten projecten bieden perspectief
Pijl
Eind dit jaar stopt de Sportimpulsregeling. Als de dit ...
20 september 2018 // Overheid
19 september 2018
Pijl
In het hele land zijn initiatieven om ouderen meer aan ...
19 september 2018 // Overheid

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?