Dopingwet controversieel verklaard: ‘tijdsverlies’ en ‘tijd voor bezinning’

19 april 2017 // Recht // Door: Tessa de Wekker
Dopingwet controversieel verklaard: ‘tijdsverlies’ en ‘tijd voor bezinning’
Herman Ram: Ik heb geen enkele reden om te denken dat de wet met deze controversieelverklaring helemaal gestopt wordt

De nieuwe Tweede Kamer heeft de Wet Uitvoering Anti-dopingbeleid vorige controversieel verklaard. Dat betekent dat de Kamer deze wet niet in behandeling zal nemen voor er een nieuwe regering is. In september stemde de ministerraad, die nu demissionair is, in met de wet. De wet moet de taken van de Dopingautoriteit een wettelijke grondslag geven.


Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit, is teleurgesteld. "Dit betekent opnieuw tijdsverlies. Een bepaalde periode zal er weer niets gebeuren. Het duurt al zeven jaar. We weten ook niet wie nu de regie zal pakken. Het lijkt me uitgesloten dat er dit jaar nog iets met de wet gaat gebeuren."

De Wet Uitvoering Anti-dopingbeleid is een van de 250 onderwerpen die de komende tijd op de plank blijven liggen. Pas als de nieuwe regering is geďnstalleerd, zal de Tweede Kamer de controversiële onderwerpen in behandeling nemen.


Over de Wet Uitvoering Anti-dopingbeleid was al voor de officiële controversieel verklaring onenigheid. Begin dit jaar hield de vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport een rondetafelgesprek met deskundigen op doping,- privacy,- en rechtsgebied. Ram was daarbij, maar bijvoorbeeld ook Marjan Olfers, bijzonder hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit, Gerke Berenschot, jurist en onderzoeker bij Transparency International on Sports, Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens en de journalisten Thijs Zonneveld en Marco Knippen, die beide veel over dopinggebruik in de sport schrijven.


De privacyproblemen in de huidige situatie worden met de wet niet opgelost, zei Olfers.

De meeste deelnemers aan het gesprek zijn van mening dat de wet, zoals hij voorligt, een wassen neus is. De privacyproblemen in de huidige situatie worden met de wet niet opgelost, zei Olfers. "Dat kan ook bijna niet, omdat de grootste problemen zijn ontstaan op het verdragsniveau. Nederland heeft zich geconformeerd aan het verdrag tegen doping en daarmee iets publiekrechtelijk gemaakt wat voorlopig nog privaatrechtelijk wordt gehandhaafd. Daar zit het allerbelangrijkste knelpunt", zei ze tijdens het gesprek met de Kamercommissie in februari. "Als we al iets zouden willen doen en de echte problemen zouden willen oplossen, dan zouden ze daar opgelost moeten worden waar ze zijn ontstaan, namelijk op het internationale niveau."


Ook Berenschot voorzag problemen met de privacy van atleten. "Het borgen van de rechten van atleten, dus van het recht op privacy, is volgens mij van belang. Als je een wetsontwerp maakt, is dat een uitgelezen mogelijkheid om ook daaraan aandacht te besteden. Ik heb dat onvoldoende teruggezien."


Zonneveld: "Wat zo’n wet volgens mij zou moeten doen en wat deze nu totaal niet doet, is het systeem achter doping regelen."


Zonneveld was teleurgesteld over wat er in de wet staat. "Wat zo’n wet volgens mij zou moeten doen en wat deze nu totaal niet doet, is het systeem achter doping regelen. Deze wet is bijna alleen gericht op dopinggebruikers, niet op doping. Daar zit een heel groot verschil tussen. Dopinggebruikers zijn passanten. Het systeem erachter, de handelaren, de tussenpersonen, de managers en de artsen worden totaal niet behandeld in dit wetsontwerp."


Knippen voegde daar nog een argument aan toe. "In het verlengde daarvan kijk je ook nog naar de zuiverheid van de inrichting van de Dopingautoriteit. Ik zie bijvoorbeeld dat er wordt gekeken naar een aanstelling vanuit de overheid en vanuit NOC*NSF. Dat is wonderlijk. Anno nu – Rusland bewijst dit – kun je in theorie niet uitsluiten dat NOC*NSF of aanverwante bonden, coaches en artsen betrokken zijn bij de entourage. Daar wordt nu geen antwoord op gegeven met intelligence en investigations en dat zal ook met dit wetsvoorstel niet het geval zijn."


"Verstandig besluit", vond Knippen.

De meeste deskundigen zijn dan ook blij dat er uitstel van de wet komt. "Tijd voor bezinning", liet Olfers weten op Twitter. "Verstandig besluit", vond Knippen.


Ram: "Ik heb geen enkele reden om te denken dat de wet met deze controversieelverklaring helemaal gestopt wordt. Uit het gesprek met de Kamercommissie kwam geen eenduidig beeld naar voren. Het was een complex gesprek en alle deskundigen hadden hun eigen accenten. Pas als de nieuwe Tweede Kamer de wet inhoudelijk gaat behandelen, zullen we zien wat er uit dat gesprek meegenomen wordt. Tot die tijd zullen we moeten wachten."


Foto: Flickr


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

19 april 2018
Ruhrgebied dingt naar OS 2032
Pijl
Afgelopen zomer klonken de eerste geluiden over de Duitse interesse in de organisatie van ...
19 april 2018 // Buitenland
19 april 2018
Fietsorganisaties slaan handen ineen
Pijl
‘Het is druk en gevaarlijk op het fietspad, althans, dat is de publieke opinie. Jaarlijks ...
19 april 2018 // Bonden
18 april 2018
How to: je door een Engelse vergadering heen worstelen
Pijl
Je bent vast niet onbekend op het gebied van vergaderen. Maar kun jij ook zelfverzekerd ve...
18 april 2018 // Buitenland

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Watersportverbond en KNVvL
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English How to: je door een Engelse vergadering heen worstelen