De internationale sportweek van S&S: Sportpolitiek op zijn best bij veranderingen op OS 2020

21 april 2017 // Olympisch // Door: Ernst Bouwes
De internationale sportweek van S&S: Sportpolitiek op zijn best bij veranderingen op OS 2020
De meeste veranderingen proberen de deelname van vrouwen te versterken.
In de rubriek 'De internationale sportweek van S&S brengen we wekelijks het laatste en opvallendste nieuws uit de internationale sportwereld, voor zover interessant voor Sport&Strategie. Deze week: Sportpolitiek op zijn best bij veranderingen op OS 2020; Russische atleten blijven buiten competitie; Is de belofte van 'een duurzaam toernooi' wel genoeg?; Pleidooi voor OS 2028 in Nederland; Evenement van de week: European Healthy Stadia Conference.

Sportpolitiek op zijn best bij veranderingen op OS 2020

Website Insidethegames onthulde vorige week een lijst met vernieuwingen op de Olympische disciplines, die de sportbonden zelf aan het IOC hebben voorgesteld. De meeste veranderingen proberen de deelname van vrouwen te versterken. Andere ideeën haken aan bij de verjonging van de sport met meer spektakel en show, zoals basketbal met teams van drie spelers, BMX Freestyle en duiken van grote hoogtes.
Columnist Nick Butler is vooral geïnteresseerd in de herschikking van de sporten. Sommige bonden bleken bereid om mee te denken met het schrappen van de ene discipline voor de andere. De meesten kozen echter voor het toevoegen van evenementen om de gendergelijkheid te verbeteren en hoopten zo meer medailles te kunnen uitreiken. Toch zal een uitruil onvermijdelijk zijn, vanwege de maximale bezetting van het Olympisch dorp en de stadions. 
Het IOC zal graag wedstrijden toevoegen die meer televisiekijkers genereren, bijvoorbeeld via basketbal. Daarnaast is de introductie van Twenty20 cricket voor het IOC interessant om in medaillearme landen als India, Pakistan of Sri Lanka een flinke voet aan de grond te krijgen. Hetzelfde verhaal voor squash in Egypte en Maleisië, Fiji profiteerde al van rugby sevens. 


Russische atleten blijven buiten competitie

De IAAF constateert dat de Russische atletiekbond RusAF haar best doet, maar voorlopig nog niet hoeft te rekenen op deelname van haar atleten aan internationale wedstrijden. De wereldbond publiceerde vorige week het rapport van de Taskforce, dat controleert of de Russen aan alle gestelde voorwaarden voldoen. Op een zestal punten blijft RusAF erg terughoudend met haar medewerking.
Intussen heeft klokkenluider Andrey Dmitriev zijn vaderland moeten ontvluchten. Hij publiceerde eerder beelden, die aantoonden dat geschorste Russische coaches nog altijd actief waren. Daarnaast is polsstokhoogspringster Yelena Isinbayeva benoemd tot één van de toezichthouders van de Russische anti-dopingautoriteit. Zij bekritiseerde de klokkenluiders in het verleden, evenals de WADA-dopingrapportage. IAAF-voorzitter Seb Coe was behoorlijk ontstemd met de vlucht van Dmitriev. "Iedereen met informatie over een systeem dat niet in staat is om haar atleten schoon te houden, moet zich veilig voelen om daarover te spreken."


Is de belofte van 'een duurzaam toernooi' wel genoeg?

SportsPro-redacteur Adam Nelson kijkt terug op het Sustainable Innovation in Sports Forum in München, waar veel beleidsmakers en toeleveranciers bij elkaar kwamen om te spreken over duurzaamheid in de sport. Hij herinnert zich de tevredenheid en de onderlinge felicitaties na de vorige uitgave van december 2015, middenin de euforie over de klimaatonderhandelingen in Parijs. 
Ruim een jaar later heeft de Verenigde Staten tegen de gezamenlijk aanpak van klimaatverandering gestemd. Van het vrijblijvend optimisme uit 2015 bleek de stemming onder de aanwezigen in München omgeslagen in vastberadenheid in een mogelijk onomkeerbare strijd. "Zullen de grote sportevenementen ooit werkelijk duurzaam zijn?", vroeg een deelnemer zich af. Korte afstanden tussen stadions of hardloopschoenen van gerecycled plastic, het is te weinig.
Alle kandidaten voor toekomstige Olympische Spelen bezochten het congres, terwijl vrijwel alle grote sportevenementen tegenwoordig een manager duurzaamheid aanstellen. Verder waren de aanwezigen overtuigd, dat sport de voorwaarden heeft om de negativiteit rond groene voorstellen om te zetten in een gezamenlijk positief doel. Zo zouden de Spelen in Parijs in 2024 kunnen dienen als een vliegwiel voor milieuveranderingen, dat duurzame denken propageert onder sponsors, sporters, publiek en fans. Sport en politiek moeten zoveel mogelijk gescheiden blijven, maar sport en groene innovaties kunnen heel goed samen, aldus Adam Nelson.


Pleidooi voor OS 2028 in Nederland

Jelle Schoemaker, onderzoeker bij HAN Sport en Bewegen, denkt dat Nederland nu moet toehappen door het afgeblazen idee van het Olympisch Vuur nieuw leven in te blazen. Het IOC worstelt bij de toekenning van de Spelen in 2024, waarvoor Los Angeles en Parijs de twee laatste kandidaten zijn. Plannen om de verliezer van die bid te troosten met het toernooi in 2028 zijn in beide steden niet enthousiast ontvangen.
In dat vacuüm zou NOS*NSF haar plannen kunnen aanpassen aan de nieuwe richtlijnen in de Olympic Agenda 2020. De kandidatuur zou, volgens Schoemaker, een ambitieuze zet zijn van een nieuw groen-rechts kabinet, dat innovatie, duurzaamheid en zakelijkheid combineert voor een betere samenleving. En het voorkomt wellicht dat de organisatie over elf jaar in handen komt van de volgende dictatuur. Nederland zou de rest van de wereld kunnen tonen dat een democratisch land de Spelen best maatschappelijk verantwoord kan organiseren. "Zo helpen we het IOC een handje om de toekomst van de Spelen veilig te stellen", besluit Schoemaker.


Evenement van de week: European Healthy Stadia Conference (27 april Emirates Stadium, Londen)

Volgende week donderdag organiseert de British Association for Sustainable Sports (BASIS) voor de vierde maal de European Healthy Stadia Conference in het Emirates Stadium in Londen. BASIS beschouwt de bijeenkomst als een samenkomst van deskundigen uit de sport, de zorg en de publieke ruimte, CSR, facility management en duurzaamheid. Onder de tweehonderdvijftig aanwezigen zijn beleidsmakers met een achtergrond in voetbal, rugby, golf en diverse andere sporten.
Deze editie legt de nadruk op de samenwerking tussen wetenschappers, beleid en praktijk. Plenaire sessies variëren van hulp voor voetbalfans met obesitas tot dementievriendelijke zwembaden en rookvrije stadions bij FIFA toernooien. De Nederlander Hubert Rovers vertelt in een sessie over 'walking football', waarmee profclubs oudere supporters in beweging houden. KNVB-manager Marc Nipius presenteert het 'Make a Healthy Heart Your Goal'-project. De bond wil daarmee tijdens het vrouwen-EK deze zomer gezamenlijke lichaamsbeweging stimuleren. 
Toegang tot het ééndaags congres kost honderdzestig euro. 


Foto: Flickr

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

19 september 2018
Pijl
In het hele land zijn initiatieven om ouderen meer aan ...
19 september 2018 // Overheid
18 september 2018
Ode aan de Sportvereniging door Pieter Winsemius:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
18 september 2018 // Bonden
17 september 2018
Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'
Pijl
De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een ...
17 september 2018 // Voetbal

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?