De internationale sportweek van S&S: IAAF-voorzitter wil facelift atletiek

5 oktober 2017 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
De internationale sportweek van S&S: IAAF-voorzitter wil facelift atletiek
De atletieksport is gepreoccupeerd met tijden en records, vindt Sebastian Coe.
Als het aan Lord Sebastian Coe, voorzitter van de internationale atletiekbond IAAF, ligt, dan gaan de huidige atletiekevenementen volledig op de schop. "Ik sluit op dit moment niets uit. Alles ligt op tafel", verklaarde hij tijdens de Leaders in Sport conferentie in London afgelopen woensdag.

Zo denkt de Coe aan de vorming van teams die steden vertegenwoordigen. Voor de samenstelling dacht hij aan een openbare veiling, zoals in de Indiase Premier League cricketcompetitie, waar clubs voor de start van het seizoen bieden op de aanwezige internationale topspelers binnen een bepaald budget. 
Verder noemde hij veranderingen in de disciplines, zoals een pop-up 300-meterbaan in een voetbalstadion. "Haal de sport naar de bestaande infrastructuur", aldus Coe. "De sport is gepreoccupeerd met tijden en records, terwijl het grote publiek vooral geïnteresseerd is in rivaliteiten en strijd tijdens de races." 


Circuit van Assen scoort hoog in wereldranglijst energieopwekking

Vorig jaar opende het Circuit van Assen zijn zonnepark, dat voldoende stroom opwekt voor tweeduizend huishoudens. Intussen kunnen 14.000 toeschouwers van de TT hun motoren overdekt stallen onder de 21.000 zonnepalen. Dit bijzondere project staat voorlopig in Europa boven aan de ranglijst van energieopwekkende sportcomplexen met een enorme voorsprong in capaciteit op nummer twee, het Stade de Suisse in Bern. Daarachter is het Thialf in Heerenveen een goede derde.
Nederland doet het goed met acht complexen in de wereldranglijst 'Solar Stadiums & Sports Venues top 50' van Solarplaza. Bovenaan staat het circuit van Indianapolis, dat drie jaar terug zonnepanelen liet plaatsen op een ongebruikt deel van het terrein in navolging van nummer vier, Pocono Raceway. Dat NASCAR-circuit is al sinds 2010 zelfvoorzienend in energie en publiceerde onlangs een rapport met een veelvoud van duurzaamheidsmaatregelen.
De helft van de top vijftig bestaat uit voetbalstadions, gevolgd door American Football en baseball. Volgens het rapport is het 'Green Goal'-programma  van de FIFA een eerste aanjager. Overigens ontbreekt het Emirates Stadium van Arsenal in dit rijtje. Dat voorziet volledig duurzaam in energievoorziening via een overeenkomst met leverancier Octopus, maar wekt dat zelf niet op.
Deze week verscheen het najaarsnummer van Sportaccom, dat vrijwel geheel gewijd is aan duurzaamheid.


Vriendschap en gezelligheid belangrijker dan sportieve prestatie 

In vrijwel heel Europa is gezelligheid en vriendschap belangrijker voor de leden van een sportvereniging, dan de sportieve prestaties. Dat blijkt uit een Deens onderzoek in samenwerking met Jan-Willem van der Roest en Harold van der Werff van het Mulier Instituut naar de sociale rol en het vrijwilligerswerk binnen sportclubs. Alleen in Hongarije staat de uitslag op de eerste plaats. Met meer dan 35.000 deelnemers uit elf landen is dit het grootste onderzoek naar clubstructuren ooit.
Met een kwart van de volwassen bevolking als lid behoort Nederland tot de toplanden in georganiseerde sport. Daarnaast krijgen we, samen met Duitsland, een pluim voor het opnemen van mensen met beperkingen en ook van ethnische minderheden. 
In alle landen is de organisatie van de clubs in handen van vrijwilligers. Gemiddeld besteedt de Europese vrijwilliger 173 uur per jaar aan zijn vereniging met Polen als uitschieter (292 uur!). Nederland was met 36 procent Europees koploper in het percentage dat meent dat hij of zij te veel tijd kwijt is met vrijwilligerswerk, terwijl 32 procent geen interesse heeft. 

Bron: sdu.dk

Aanbevolen: Britse Ombudsman voor sport 

Éen van de aanbevelingen uit een Britse overheidsrapport over de toekomst van het sportbestuur is de aanstelling van een Ombudsman, die openstaat voor de klachten van sporters van alle disciplines. De Britten beschikken nu al over veertig verschillende ombudslieden met zelfs een eigen associatie, waarvan één zich bezighoudt met voetbal. In de Verenigde Staten heeft het Olympisch Comité zijn eigen onafhankelijke raadsman, die atleten kunnen inschakelen voor kwesties rond teamselectie, doping, sponsorcontracten of hun nationaliteit. 
Volgens de blog op Lawinsports zou de Ombudsman niet alleen inzetbaar moeten zijn bij klachten van sporters maar ook preventief kunnen werken, bijvoorbeeld als vertrouwenspersoon voor een klokkenluider of als adviseur bij het gebruik van medicijnen. Verder zou hij of zij ook de ethiek in de sport moeten durven bespreken, zoals in de gevallen van transgenders. Daar neemt een betrokken bond vaak een formeel standpunt in, terwijl de onafhankelijke Ombudsman wellicht makkelijker een debat kan aanzwengelen.


Evenement van de Week: Boston Red Sox - Houston Astros (MLB Play-offs, donderdag 5 oktober)

In de MLB zijn donderdag de play-offs gestart met de beste acht ploegen, waarbij de sterksten vanaf 24 oktober elkaar in de World Series bestrijden. Dit seizoen zijn alle duels in de traditionele nacompetitie gesponsord. T-Mobile, het Koreaanse Doosan, Camping World en Anheuser Busch behoren tot 'de aanbieders' van de wedstrijden in de kwart- en halve finales. Ook de eindstrijd heeft vanaf dit jaar een sponsor: YouTube TV van Google.
Sinds het voorjaar biedt YouTube TV een veertigtal Amerikaanse televisiezenders aan via een Netflix-achtige internetabonnement. Daarmee zijn de kijkers af van kabel- of antenneaansluitingen. De MLB was ruim tien jaar geleden al één van de eerste partners van YouTube en zette haar archief met wedstrijdbeelden al online in een aantal landen. In 2013 lanceerde de baseballbond haar eigen YouTubekanaal.  
Volgens marketeers is het aanbieden van een programma of wedstrijd, de 'billboarding', een zeer effectieve manier om het publiek te bereiken. Bovendien neemt de MLB het logo van YouTube TV op in het eigen logo van de World Series. 


Foto: flickr

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • TJosephNib
    http://bit.ly/2hiePjo - BrainRush – натуральное средство на основе мицелл, вытяжек и концентратов лекарственных растений с добавлением глицина, биотина и комплекса витаминов В. Улучшает передачу нервных импульсов и работу всех отделов головного мозга, помогает при нарушениях функции памяти. BrainRush легко усваивается организмом и начинает действовать максимально быстро, дополнительно воздействует на функции эндокринной, имунной и нервной систем. Эффективен в любом возрасте. http://tinyurl.com/yb9h9jty - BRAINRUSH – ЭТО УНИКАЛЬНОЕ СЕРТИФИЦИРОВАННОЕ СРЕДСТВО Не содержит ГМО Не содержит вредных для здоровья красителей. Не содержит вредных для здоровья консервантов. Не имеет противопоказаний. Запатентованный синергический фитокомплекс. http://ow.ly/DzTd30e46cE - BRAINRUSH исключительно натуральные компоненты, не наносящие вреда организму. Активные вещества корневища солодки, шалфея и пустырника пятилопастного повышают устойчивость нервных клеток к кислородному голоданию, активизируют умственную деятельность, способствует улучшению памяти и сна.
    Reactie geplaatst op 16/10/17 om 13:56 uur
  • kees sluys
    Coe moet niet zeuren. Atletiek is nooit een echt grote publieksport geweest en dat zal het ook nooit worden. Maar er ronken helaas meer geluiden qua popularisering. Zo vinden diverse types dat er aan de tienkamp moet worden gemorreld. Alsof het publiek dan veel geïnteresseerder zal zijn. Waanbeeld van gevaarlijke Draufgänger.
    Reactie geplaatst op 06/10/17 om 17:49 uur

Laatste nieuws

18 augustus 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij KNHB, Sportservice Zwolle en WSDH
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
18 augustus 2018 // Bonden
17 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Rudmer Heerema:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
17 augustus 2018 // Bonden
15 augustus 2018
Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
Pijl
Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
15 augustus 2018 // Overheid

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij KNHB, Sportservice Zwolle en WSDH
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?