Sport & Recht: doping, CAO Sport en miljoenentransfers

26 september 2017 // Recht // Door: Guido Hahn, Alex van Megen
Sport & Recht: doping, CAO Sport en miljoenentransfers
Leontien van Moorsel onderweg naar WK-goud in 1991
In de rubriek Sport & Recht bespreken mr. Guido Hahn en mr. Alex van Megen opmerkelijke juridische ontwikkelingen in de nationale en internationale sportwereld. Dit keer: doping, de CAO Sport, strafrechtelijke veroordeling in het amateurvoetbal en de transfers van PSG.

Doping

Op 9 september jl. bracht de Volkskrant het verhaal van voormalig wielerarts Peter Janssen naar buiten waarin hij onthulde dat hij onder anderen ex-wielrenster Leontien van Moorsel van doping heeft voorzien. De reden dat Janssen het verhaal nu openbaar heeft gemaakt, is omdat volgens hem ‘het systeem op de schop moet’; er moet openlijk over gepraat worden. Van Moorsel heeft aan De Telegraaf verklaard dat ze zich niet herkent in het verhaal en wijst op het feit dat er nooit enige twijfel heeft bestaan omtrent haar medische testen. Overigens heeft de Dopingautoriteit reeds laten weten dat deze zaak is verjaard.

Wat deze openbaarmaking juridisch interessant maakt, is dat Janssen een inbreuk maakt op de plicht om te zwijgen over alles wat hem door een patiënt (i.c. Van Moorsel) is toevertrouwd. Janssen zelf – en met hem psycholoog Bram Bakker – vindt dat het medisch beroepsgeheim niet van toepassing is, omdat het hier gaat om de ‘behandeling’ van gezonde sporters en niet om zieke patiënten. De artsenfederatie KNMG stelt in NRC daarentegen dat het beroepsgeheim  wel degelijk is geschonden. Wanneer Janssen in zijn hoedanigheid als arts heeft gehandeld, geldt het beroepsgeheim voor alle informatie die hij in die rol heeft vergaard. Eventuele gevolgen hangen af van de vraag of door belanghebbenden een klacht wordt ingediend.

CAO Sport

Een belangrijke ontwikkeling binnen de nationale sportwereld is de aanpassing van de huidige CAO Sport. Per 1 september is een addendum in werking getreden dat mogelijk maakt dat sportwerkgevers – die onder de reikwijdte van de CAO vallen – zes tijdelijke contracten in een tijdsbestek van vier jaar kunnen sluiten met sporters (en scheidsrechters). Voorheen bestond slechts de mogelijkheid om drie bepaalde tijdscontracten binnen twee jaar af te sluiten. Met het oog op de ‘dynamiek van de sportbranche’ hebben de sociale partners elkaar gevonden in deze regeling. Bovendien is aangekondigd dat er binnenkort een verzoek bij de minister wordt ingediend om de ketenregeling voor de sportsector nog verder te verruimen.

Strafzaak voetbalovertreding

Halverwege augustus werd de omstreden uitspraak van het gerechtshof in Den Haag gepubliceerd omtrent een voetbaltackle die tot een strafrechtelijke veroordeling heeft geleid. Een tackle in de kelder van het amateurvoetbal (8e klasse) mondde uit in een dubbele beenbreuk bij het slachtoffer, dat vervolgens aangifte deed bij de politie wegens mishandeling. Het Haagse Hof oordeelde dat de verdachte met zijn tackle bewust een aanmerkelijk risico nam zijn tegenstander pijn of letsel toe te brengen. Dat de verdachte geen kwade intenties had – hij probeerde met zijn actie de bal te spelen – deed niet ter zake volgens het Hof. Het vonnis mondde uit in een taakstraf van 100 uur en een boete van 9.000 euro. Deze uitspraak heeft vele – overwegend kritische – reacties teweeggebracht in de sportwereld. Zie bijvoorbeeld hier en hier.

Onderzoek megatransfers PSG

De afgelopen transferzomer zorgden twee transfers van de Franse topclub Paris Saint Germain voor veel opschudding in voetballand. Allereerst kwam Neymar voor een bedrag van 222 miljoen euro over van FC Barcelona en nog dezelfde transferperiode werd Kylian Mbappé gehuurd van AS Monaco met de verplichting hem het volgende seizoen over te nemen voor 180 miljoen euro. Een aantal seizoenen geleden zijn door de UEFA de Financial Fair Play Regulations uitgevaardigd met als doel het Europese voetbal gezond(er) te maken. Het uitgangspunt van de regels is dat een club niet meer mag uitgeven dan dat er binnen komt. De UEFA is – mede door druk van andere clubs – een onderzoek gestart naar de verenigbaarheid van beide transfers met de regels omtrent Financial Fair Play. Vooruitlopend op dit onderzoek wordt er in het publieke debat verschillend gedacht (bijvoorbeeld hier en hier) over of PSG zich ‘netjes’ aan de reglementen heeft gehouden en zou moeten vrezen voor sancties.

Foto: Wikimedia

 • Guido
  Door: Guido Hahn
  Mr. Guido Hahn is cum laude afgestudeerd in het privaatrecht (Sport en Recht) aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en werkzaam als zelfstandig jurist. Tevens is hij als docent verbonden aan de Erasmus School of Law.


  Pijl

 • Alex
  Door: Alex van Megen
  Mr. Alex van Megen studeerde af op een scriptie over de gevolgen van de Wwz voor het Nederlandse betaald voetbal aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam en is daar als docent verbonden aan de rechtenfaculteit. 


  Pijl

Laatste nieuws

18 september 2018
Ode aan de Sportvereniging door Pieter Winsemius:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
18 september 2018 // Bonden
17 september 2018
Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'
Pijl
De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een ...
17 september 2018 // Voetbal
15 september 2018
Pijl
Ruim twintig jaar geleden behoorde het Nederlands volleybalteam tot de wereldtop met zilv...
15 september 2018 // Bonden

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?