De internationale sportweek van S&S: The Greenest Show on Grass

8 december 2017 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
De internationale sportweek van S&S: The Greenest Show on Grass
Met 'The Greatest Show on Grass' in 'The Valley of the Sun' en de meeste toeschouwers bij een golftoernooi ter wereld klopte The Waste Management Phoenix Open (WMPO) zich al behoorlijk op de borst, maar nu is het ook de eerste baan met een officieel duurzaamheidscertificaat van de GEO Foundation. 

"Phoenix heeft een aantal barrires geslecht die de betrokkenheid van toeschouwers bij het milieu aanzienlijk heeft verbeterd en de lat voor andere toernooien flink verhoogd", meent Jonathan Smith van de organisatie.
Het Phoenix Open verwerkt het eigen afval volledig, gebruikt vrijwel alleen zonne-energie en biodiesel, minimaliseert het waterverbruik en verdubbelt de compensatie van het CO2-verbruik op de baan en van de reizen van de spelers en de vrijwilligers. Op de zaterdag van het toernooi, de Green Out Day, doneerde de organisatie voor iedere bezoeker in groene kleding in totaal honderdduizend dollar naar drie milieugroepen. In totaal haalde WMPO in 2017 tien miljoen dollar aan fondsen op voor non-profit organisaties. Het hele toernooi ademt duurzaamheid. De volgende editie begint eind januari.


Bach houdt Rusland in een wurggreep

De wereld hield even de adem in. Zelfs De Wereld Draait Door stond rechtstreeks stil bij de uitspraak van het IOC, waar Thomas Bach het meest logische oordeel veldde rond de Russische dopingzaak. Wel koos hij voor de term 'systematisch dopinggebruik' in plaats van staatsgestuurd, constateerde Jens Sejer Andersen in zijn blog op PlaytheGame.
Na zijn analyse van het vonnis kijkt Andersen ook vooruit. Eerst naar het WK 2018 waar de FIFA een elegante oplossing moet bedenken voor de samenwerking met toernooidirecteur Vitaly Mutko na zijn levenslange schorsing bij het IOC. Net als Gianni Infantino dankt Thomas Bach zijn huidige positie deels aan de steun van de Russen bij zijn uitverkiezing, maar de Duitser hoeft zich weinig zorgen te maken dankzij een troef in zijn mouw, denkt Andersen. De Russen lijken zeer genteresseerd in de organisatie van de Zomerspelen in 2032, die waarschijnlijk in het laatste jaar van Bachs voorzitterschap vergeven wordt. Dat maakt de kans kleiner op het ondermijnen van zijn positie. 


Hoe toont een Russische sporter zijn of haar onschuld aan?

Geen Russische delegatie of vlag op de Spelen in Pyeongchang, wel Russische atleten, tenminste als zij toestemming krijgen van hun internationale sportbond. Afvallers kunnen door naar een speciaal vijfkoppig comité, dat de medische geschiedenis van iedere individuele sporter zal doorlichten. Dat zal nog niet meevallen, aangezien de Russische antidoping laboratoria onbetrouwbaar zijn gebleken. Wie niet langs die commissie komt, kan nog naar het CAS in Lausanne in het spoor van de tweentwintig landgenoten die in november een levenslange schorsing ontvingen vanwege hun dopinggebruik op de Spelen van 2014.
Blogger David Owen vraagt zich op Insidethegames af welke juridische mogelijkheden de Russische atleten hebben voor een terugkeer in hun sport. Een deel van het bewijs is afkomstig uit het dagboek van klokkenluider Rodchenkov, die geen getuige is bij de processen. Uit diens materiaal bleken officials de urinepotjes in het laboratorium te vervangen. Wat wisten de atleten daarvan en waren zij op de hoogte van de toegediende stoffen? Dat is nog een lastige kwestie voor het CAS om te beantwoorden.

Bron: insidethegames.biz

Belastingvoordeel voor sportsponsors

In de 'Vraag & Antwoord'-rubriek van SportknowhowXL nodigde sportmarketeer Bob van Oosterhout nieuwe minister Bruins van 'VW en Sport' uit om na te denken over de rol van het mkb in de sport. Volgens Bruins is die rol cruciaal, als sponsor maar ook als producent en leverancier van evenementen en middelen. 'Waar ik het hen makkelijker kan maken, zal ik dat zeker doen', aldus Bruins. 'Mijn deur staat altijd open', maar hij beperkt die toegang tot het georganiseerd bedrijfsleven met een gezamenlijk plan.
In de NRC reageerde Van Oosterhout deze week met het voorstel om een fiscale prikkel voor sportsponsoring in te stellen, vergelijkbaar met de investeringsimpuls in de energie- en de milieubranche. Dat zou meer mkb-bedrijven naar de sport kunnen trekken. Dan hoeft ook niemand met een plan op bezoek bij de minister. Verder suggereert hij om sport onder de goede doelen van de Geefwet op te nemen, waardoor particulieren hun eigen sportclubje in de buurt kunnen steunen via belastingvoordeel. "Een goede balans tussen publieke en private financiering maakt onze sport echt toekomstbestendig", meent Van Oosterhout. "Zoals de minister wil."

Bron: nrc.nl

Evenement van de Week: Olympisch Kwalificatie Toernooi Curling (5-10 december, Plzen)

Na de verrassende zevende plaats op het EK in Zwitserland in november strijden de Nederlandse curlingmannen om een ticket voor de naderende Olympische Spelen. Van de acht deelnemende landen in het Tsjechische Plzen mogen de twee sterksten naar Pyeongchang begin februari. Na twee nederlagen versloeg Oranje woensdagavond Finland. Vrijdagochtend ontmoeten de Nederlanders Rusland, dat op dit OKT nog niet weet waar het aan toe is. Mocht het zich plaatsen, dan blijft deelname onzeker vanwege het recente dopingvonnis. In dat geval moet de nummer drie van dit OKT haar agenda voor begin februari nog maar even vrijhouden.
De wedstrijden zijn te volgen via het YouTube-kanaal van de World Curling Federation. 
Afgelopen week contracteerde de Nederlandse Curling Bond (NCB) een tweede sponsor voor de volgende olympische campagne. De komende vier jaar steunt Team Rockstars IT in navolging van schoonmaakbedrijf Asito de herenploeg, die al verzekerd is van deelname aan het komende WK in Las Vegas en het OKT voor de Spelen in Beijing. Dit past goed in het meerjarenplan van de NCB, dat heeft ingezet op de herenploeg als blikvanger. Eén van de doelen was topsportfinanciering van NOC*NSF op weg naar de Spelen van 2022 als basis voor de popularisering van de sport in Nederland. 


Foto: wmphoenixopen.com

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image

Laatste nieuws

21 september 2018
FIFA wil exploderende en dubieuze transfermarkt aanpakken
Pijl
Afgelopen weekend publiceerde de New York Times een int...
21 september 2018 // Voetbal
20 september 2018
Sportimpulsregeling eindigt, maar resultaten projecten bieden perspectief
Pijl
Eind dit jaar stopt de Sportimpulsregeling. Als de dit ...
20 september 2018 // Overheid
19 september 2018
Pijl
In het hele land zijn initiatieven om ouderen meer aan ...
19 september 2018 // Overheid

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een schone investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?