De internationale sportweek van S&S: Olympische Spelen in Amsterdam na deze eeuw onmogelijk

20 oktober 2017 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
De internationale sportweek van S&S: Olympische Spelen in Amsterdam na deze eeuw onmogelijk
Kellison en mcCullough en schrijven over de invloed van kilmaatverandering op de toekomst van internationale sportevenementen
Als de NLSportraad de mogelijke Olympische Spelen in Amsterdam als 'een stip op de horizon' wil plaatsen om de Nederlandse organisatorische ambities te vergroten, dan dreigt een deadline. Amerikaanse onderzoekers verwachten dat de hoofdstad in 2100 vanwege de stijging van de zeespiegel geen geschikte gastheer kan zijn, net als andere voormalige organisatoren als Calgary, Sapporo of Helsinki.

Ze verzorgden het hoofdstuk Climate change and the future of international events: A case of the Olympic and Paralympic Games in het Routledge Handbook of Sport and the Environment, dat onlangs verscheen. 
De schrijvers Brian mcCullough en Tim Kellison bouwden hun studieboek uit tot een overzicht over sport en milieumanagement, dat helaas op dit moment alleen voor veertig dollar als Kindle-versie te koop is of in een peperdure gebonden uitgave. Lew Blaustein geeft op zijn Greensportsblog enkele samenvattingen van hoofdstukken met veel aandacht voor de sport als middel voor duurzame gedragsveranderingen. Verder schrijft hij over research naar de luchtkwaliteit op een parkeerplaats bij een groot stadion. De onderzoekers maten de vervuiling voor, tijdens en na duels van een American footballteam. Fans verzamelen zich al vroeg om rond de autoís te barbecuen en een feestje te bouwen. Dat leverde geen problemen op. Wel bleek de verontreiniging na afloop van de wedstrijd tot ongezonde hoogtes te stijgen als iedereen tegelijkertijd de parkeerplaats verlaat. De schrijvers geven tips om dit niveau te verlagen. 


Winterspelen wel naar Nederland?

Volgens David Owen (insidethegames.biz) zou Nederland juist een heel geschikte kandidaat zijn voor de Olympische Winterspelen. Dat oppert hij, nadat de bevolking van Innsbruck afgelopen weekend in een referendum de kandidatuur voor de Spelen in 2026 afkeurde. Als Innsbruck al niet meer wil, dan kunnen we de Winterspelen in Europa wel vergeten, meent Owen, tenzij het IOC een voorbeeld neemt aan de UEFA. Dat organiseert het komende EK in veertien steden over het hele continent.
BobsleeŽn in Sankt Moritz, cross-country in Lillehammer, skiŽn in St. Anton en langebaanschaatsen in Nederland, stelt hij voor. De meeste wintersportoorden in Oostenrijk zijn te klein en te afgelegen voor een zo groot evenement als de Winterspelen, terwijl zijn inwoners in het referendum wel open staan voor de Olympische gedachte. Innsbruck voelt echter niets voor een centrale rol. In het voorstel van Owen ontbreekt het Olympisch dorp en de ceremoniŽle plechtigheden, maar daar komt de betrokkenheid van diverse landen, waaronder ons land, en een bewezen infrastructuur voor in de plaats. 


Brengt managementbureau IMG meer integriteit in de sport?

Michael Long schrijft op SportsPro deze maand over de enorme groei, die sportsmanagementbureau IMG de afgelopen jaren doormaakte. De combinatie van sport en entertainment blijkt investeerders aan te trekken als vliegen op honing, terwijl de organisatie zelf steeds meer belangen krijgt in sportbonden, competities, topspelers en ook uitzendrechten. Long vergelijkt IMG met andere marktleiders als ESPN, de NBA en het net zo groeiende Amazon, die de toekomst van sport in handen nemen. 
Long noemt de overname van de Perform Group, die veel rechten bezit in het Zuid-Amerikaanse voetbal. Daarmee veroverde IMG terrein in de schemerige Latijns-Amerikaanse sportwereld, dat in het FIFA-corruptieschandaal de laatste jaren diverse sleutelfiguren achter tralies zag verdwijnen. Volgens Long heeft IMG zich in die regio als een betrouwbaar partner opgesteld, die meer integriteit in de sport brengt dan diverse bonden tot nog toe. Een omvangrijke commerciŽle organisatie als IMG beweegt waarschijnlijk het liefst in een transparante omgeving met heldere afspraken en vaste procedures. Als zulke bedrijven willen, dan zouden ze veel sporten de goede kant op kunnen duwen.

Van gladiatoren tot uitschuifbaar dak

National Geographic toont deze maand de geschiedenis van het stadion op zijn website als voorproefje van de aandacht voor het WK voetbal in Rusland. Daar zouden de nieuwbouwstadions terugkeren naar het ontwerp van de oude Grieken en Romeinen. De website toont fraaie illustraties van bijna dertig eeuwen stadionbouw, beginnend met het Olympische Stadion van 776 voor Christus en het Colloseum om dan veertien vrijwel sportloze eeuwen over te slaan naar het eerste moderne ontwerp uit 1896.
Vervolgens vroeg het blad aan Populous, leidend in stadionarchitectuur op dit moment, om het sportcomplex van de toekomst te ontwerpen. Supporters arriveren op hyperloopstations bij het gebouw, dat zelfvoorzienend is via windenergie, biomassaverbranding uit het afval en regenwaterreservoirs. Op het dak van het stadion groeien de ingredienten voor de restaurants, terwijl drones het vegetarische fastfood naar de tribunestoeltjes brengen. De best-betalende fans hangen in elektromagnetische 'pods' boven het wedstrijd, terwijl de samenstelling van de ondergrond per sport is aan te passen. Intussen ziet Populous ook nog mogelijkheden om toeschouwers van onder het speelveld te laten kijken. LED-verlichting kan de sfeer van de wedstrijd aanvoelen door een verbinding met de hartslag van enkele spelers. 

Evenement van de Week: Start Volvo Ocean Race

Komend weekend vertrekken de zeven deelnemende jachten aan de dertiende Volvo Ocean Race vanuit Alicante voor de langste editie uit de vijfenveertigjarige geschiedenis. Komende jaar juni zal de winnaar de haven van Scheveningen binnenlopen. Voor Nederland vaart het team van Akzo Nobel, dat afgelopen week de enige landgenoot in de bemanning, schipper Simeon Tienpont, helaas ontsloeg.
Eind september kwamen de teams al bij elkaar in Lissabon voor een workshop over duurzaamheid. De Race wil dat thema via drie speerpunten centraal stellen de komende maanden. Ten eerste moeten de teams en de twaalf gasthavens het gebruik van plastic zoveel mogelijk vermijden. Vervolgens zullen zij onderweg onderzoek doen naar milieuvervuiling en het publiek informeren over hun bevindingen op de oceanen. Ten slotte wil de Race de wetenschap, politiek, sport en het bedrijfsleven bij elkaar brengen om via Ocean Summits, topoverleg over de oceanen, progressie te maken bij het schoonmaken van deze enorme gebieden. Verder stelt de organisatie het gebruik van groene stroom verplicht. 


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

23 juni 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederland
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
23 juni 2018 // Bonden
22 juni 2018
Nieuwe EU-werkgroep voor duurzaamheid in de sport
Pijl
Nadat de EU eerder een deskundigenwerkgroep instelde voor de aanpak van matchfixing in voe...
22 juni 2018 // Buitenland
20 juni 2018
Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Pijl
Agterberg BV heeft een vacature als Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport. Lees hieronder meer ...
20 juni 2018 // Ondernemerschap

Partnernieuws

Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederlan...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Zo overtuig je bij het onderhandelen in het Engels