De voetbalweek van S&S: VR-techniek faalt bij Arsenal, maar heeft wel potentie

31 oktober 2017 // Voetbal // Door: Ernst Bouwes
De voetbalweek van S&S: VR-techniek faalt bij Arsenal, maar heeft wel potentie
Diverse spelers kregen last van misselijkheid of wagenziekte na regelmatig gebruik van de Oculus brillen
Een tegenvaller voor het Nederlandse bedrijf Beyond Sports, dat aan het begin van dit seizoen een Virtual Reality-trainingsset bij Arsenal installeerde. De techniek stelt de gebruiker in staat om eerdere spelmomenten vanuit allerlei invalshoeken via een headset terug te kijken en te analyseren. Volgens Beyond Sport zagen jonge Ajax-talenten hun handelingssnelheid met twintig procent toenemen en hun reactievermogen een seconde versnelling na training met de technologie.

De selectie van Arsène Wenger bleek minder enthousiast. Diverse spelers kregen last van misselijkheid of wagenziekte na regelmatig gebruik van de Oculusbrillen. De club besloot daarop de VR-technologie alleen nog bij jeugdspelers in te zetten. Website Digital Sport noemt het echter positief dat de topspelers bereid waren om mee te werken aan deze innovatieve trainingswijze. Misschien stuit Arsenal hier op de grenzen van de huidige inzet van VR-technologie, maar het initiatief om op zoek te gaan naar trainingsmethoden, die de werkelijkheid van de wedstrijd kunnen benaderen, vindt de site heel zinvol. Als dat werkt, kan het een gamechanger zijn, denkt Digital Sport.

Premier League-clubs investeren in toegankelijkheid stadions

Arsenal innoveert ook buiten het veld. Deze maand opende het Emirates Stadium een speciale ruimte voor haar autistische supporters, die het lawaai en de drukte op de tribunes niet goed kunnen verwerken. Het is niet eens de eerste Engelse club met een soort skybox voor kinderen met deze beperking. Na Sunderland volgden Notts County en Watford en ook het organisatiecomité van het WK in Qatar bekijkt de mogelijkheden in haar nieuwe stadions.
Ook Southampton opende recentelijk een Quiet Room als onderdeel van diverse aanpassingen. De Premier League-clubs werken sinds het begin van vorig seizoen hard aan de toegankelijkheid van hun stadions, niet gehinderd door een gebrek aan kapitaal. Southampton heeft al een serie aan verbeteringen in kunnen voeren. Naast speciale omkleedkamers, een aparte rolstoelruimte voor bezoekende fans in het uitvak en blindentoiletten heeft de club in de hospitalityruimte aangepast bestek en stoelen, terwijl de trappen en gangen toegankelijker zijn gemaakt voor slechtzienden. De club had al een taxiservices en speciale parkeerplaatsen voor gehandicapten. Supporters kunnen een gids van veertien pagina’s downloaden van de clubsite met uitgebreide informatie over toegankelijkheid op de wedstrijddag.

Bron: efdn.org

Liverpool in troebel water bij discutabele sponsorkeuze

Meer dan veertigduizend handtekeningen heeft een petitie met het verzoek aan Liverpool FC om terug te komen op haar samenwerking met een waterleverancier in het Verre Oosten. Afgelopen zomer koos het Tibet Water Resources tot haar 'Official Regional Water Partner' in China. Volgens het persbericht streeft TWR naar een balans tussen de economische belangen van het bedrijf en van Tibet, maar ook voor de bescherming van de bron en de omgeving.
Een dertigtal internationale hulporganisaties voor Tibetaan heeft een andere indruk gekregen van het Chinese bedrijf, dat het natuurlijke grondstoffen van het land zou exploiteren ten koste van de bevolking en het milieu. TWR zou onder meer water putten van de Tibetaanse ijsvlaktes die behoren tot de belangrijkste bronnen van vers water voor de grote rivieren in Zuid-Azië.


KNVB maakt winst maar verliest leden

'KNVB beleeft wisselend jaar' is de eufemistische kop van het persbericht over het jaarverslag van de nationale voetbalbond, dat in één seizoen zijn directeur, diverse commissarissen en bondscoach verloor. De algemeen voorzitter zag zijn tweede kandidatuur voor een internationale positie mislukken, terwijl technisch directeur Hans van Breukelen, als eerste op deze post in de geschiedenis van de bond, na een aantal maanden alweer vertrok. Daartegenover stond een geslaagd Vrouwen EK met een zegevierend Oranje met volle stadions en veel activiteiten en innovaties in spelvormen rond het amateurvoetbal, blijkt uit het verslag.
Financieel heeft de bond blijkbaar geen last gehad van het missen van het Euro 2016, want de omzet nam toe en de winst bleef, al was deze de helft van het jaar ervoor. Wel liep het ledenaantal terug, vooral bij de jeugd onder de dertien jaar. Oudere vrouwen gaan meer voetballen, terwijl het 'EK-effect' pas volgend jaar zal doorwerken. Dan zal ook het 'WK-effect' blijken. Wat gaat de KNVB merken van het ontbreken van het vlaggenschip op een groot toernooi? 

Bron: knvb

Wedstrijd van de Week: FC Porto - RB Leipzig (Champions League, 1 november)

In de gedoodverfde poule des doods kunnen de Spurs en Real Madrid met een gelijkspel op Wembley woensdag de derde favoriet Borussia Dortmund vrijwel uitschakelen. Daardoor lijkt Groep G nu nog het meeste spektakel te bieden. Met negen punten is Besiktas nog niet veilig, terwijl RB Leipzig haar best moet doen om te voorkomen dat alleen Bayern München voor de Bundesliga de knock-outfase bereikt. 
Dit seizoen bracht al een stortvloed aan goals en diverse eenzijdige duels. "De Champions League is een commercieel gedrocht", meende de latere winnaar Louis van Gaal in december 1994. Het format blijft omstreden bij puristen, maar de verkoop van de uitzendrechten heeft de UEFA sinds de start in 1992 wel minimaal 37 miljard euro opgeleverd. Verantwoordelijk voor de competitiestructuur is het Zwitserse Team Marketing, dat speciaal is opgericht voor de organisatie van de Europese clubtoernooien. SportsPro ging op bezoek bij deze specialistische organisatie, waarvan strategisch manager Carrie Little zich nu al verheugd op het maken van de nieuwe opzet vanaf 2021 of voor een wekelijks competitieprogramma van een Super League.
TEAM bedacht ook het huidige concept van de Europa League. Wat ze nog zoekt, zegt TEAM zelf, is een eigen identiteit voor deze beker.

Foto: pixabay

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

18 september 2018
Ode aan de Sportvereniging door Pieter Winsemius:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
18 september 2018 // Bonden
17 september 2018
Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'
Pijl
De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een ...
17 september 2018 // Voetbal
15 september 2018
Pijl
Ruim twintig jaar geleden behoorde het Nederlands volleybalteam tot de wereldtop met zilv...
15 september 2018 // Bonden

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?