Nederlandse innovatie Smart Rings zorgt voor zuivere jurering bij EK Turnen

22 april 2017 // Wetenschap // Door: Pieter van der Meer
Nederlandse innovatie Smart Rings zorgt voor zuivere jurering bij EK Turnen
De SmartRings Jurytool in gebruik tijdens het EK Turnen. Foto: Maurice Aarts/InnoSportLab 's-Hertogenbosch
In het voetbal wordt al tientallen jaren gesteggeld over de invoering van doellijntechnologie. Maar bij jurysport turnen wordt harder gewerkt aan vernieuwing met behulp van een Nederlandse innovatie: de Smart Rings. Bij dit Sportinnovator project hebben InnoSportLab 's Hertogenbosch en Janssen-Fritsen slimme ringen ontwikkeld die juryleden ondersteunen bij het tellen van de krachtonderdelen. Deze innovatie is in drie jaar tijd officieel in gebruik genomen. "De UEG pakt hard door", zegt labmanager Maurice Aarts.   

Bij het onderdeel ringen zal tijdens het EK, dat tot zondag duurt, op het scorebord een derde score te zien zijn. Behalve een score voor moeilijkheid en uitvoering is er nu ook een aftrekscore ('Neutral Deduction') te zien voor de houdingstijd. "Alle krachtelementen in de ringen moeten minimaal 2 seconden aangehouden worden. Om te laten zien dat je de kracht hebt om dat goed uit te voeren", legt Maurice Aarts uit vanuit de Sala Polivalenta in Cluj-Napoca.     

Zuivere jurering

Die uithoudingstijd wordt gemeten met de Smart Rings Jurytool, een onderdeel van de Smart Rings Toolbox die vorig jaar de Sportinnovator Prijs ontving. De jurering zal volgens Aarts zuiverder worden met de ontwikkelde software en de krachtsensoren in de ringen. "Een jurylid moet vijf tot zes dingen tegelijk bijhouden en één daarvan is ook nog tellen in je hoofd. Mensen kunnen niet het verschil tussen 1,8 en 1,9 sec tellen."     

UEG maakt haast

Aarts kan daarom met zekerheid zeggen dat er een noodzaak is om dit juryondersteuningssyteem in te voeren. De Europese Gymnastiek Unie (UEG) wilde ook haast maken met de invoering van de Smart Rings als officiële jurytool. "In feiten is het binnen drie jaar ontwikkeld en in-competition geïmplementeerd. De UEG pakt dus hard door. Dat vind ik een compliment waard naar de bond dat ze dat doen en durven." 

Samen met Janssen-Fritsen 

InnoSportLab 's Hertogenbosch heeft de Smart Rings ontwikkeld in samenwerking met toestellenfabrikant Janssen-Fritsen. Maurice Aarts en embedded scientist Arno Pluk zijn verantwoordelijk voor de software en de dienstverlening van het project. Het inbouwen van de krachtsensoren is door Janssen-Fritsen gedaan. "Dat moet allemaal goed en veilig gebeuren. Daar is Janssen Fritsen specialist in. En zij kunnen daar garant voor staan. Daar vinden we elkaar in bij dit project."     

Eerste test

Sinds 2014 wordt ook al samen met de UEF en de FIG (de internationale gymnastiekfederatie) gewerkt aan de ontwikkeling van de Smart Rings. In 2015 werden de slimme ringen voor het eerst getest op het EK in Montpellier, als schaduwsysteem. "Omdat 2016 een olympisch jaar was kon het systeem toen nog niet bij de senioren worden geïmplementeerd als beoordelingssysteem." De UEG nam het systeem vorig jaar bij de EK voor junioren in Bern wel in gebruik als officieel jurysysteem."      

Tokio 2020

Het EK in Roemenië dit weekend is het vierde EK dat de Smart Rings worden gebruikt. "We hebben alle vertrouwen dat alles blijft functioneren, maar je moet het toch altijd weer bewijzen." Als dit toernooi goed uitpakt is het voor Aarts de vraag wat de volgende stap wordt. Om het jurysysteem op wereldniveau toe te passen moeten alle continentale bonden nog instemmen. "Het komende WK dit jaar zou mooi zijn om het te testen, want dan kan het volgend jaar officieel ingevoerd worden op het WK. Dan is het daarna logisch om het door te door te trekken naar de Olympische Spelen van Tokio in 2020." 

Meer over Smart Rings en andere Sportinnovator-projecten op Sportinnovator.nl 

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Feiten en achtergronden

  • Sportinnovator stimuleert samenwerking tussen bedrijfsleven, wetenschap, sport en overheid voor nieuwe innovaties in de sport.
  • Ga voor meer informatie over Sportinnovator naar de website

Laatste nieuws

18 januari 2018
Formule E heeft ineens de wind mee
Pijl
Formule E is binnen enkele decennia de enige overgebleven vorm van autosport. Dat ver...
18 januari 2018 //
18 januari 2018
5 tips om beleefd en diplomatiek over te komen in het Engels
Pijl
Are you polite enough? Nederlanders zijn best direct, laten we eerlijk zijn. Vaak winden w...
18 januari 2018 // Ondernemerschap
16 januari 2018
De voetbalweek van S&S: Feyenoord Europese achterblijver op social media
Pijl
Football Benchmark van KPMG publiceert deze week zijn European Champions Report 2018. Hier...
16 januari 2018 // Voetbal

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: Sportcentrum Papendal, NABV en KNVB
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English 5 tips om beleefd en diplomatiek over te komen in het Engels