Innovatielab Thialf werkt samen met Tjongerschans Ziekenhuis

6 februari 2017 // Wetenschap // Door: Pieter van der Meer, Pieter van der Meer
Innovatielab Thialf werkt samen met Tjongerschans Ziekenhuis
Het innovatielab Thialf gaat met de Imbema groep werken aan een snellere ijsvloer en de verbetering van de Zamboni-ijsdweilmachine.
Op 27 januari opende Koning Willem-Alexander het vernieuwde Thialf. Onderdeel van dit nieuwe ijsstadion is het innovatielab, dat als doel heeft alles rond het schaatsen te verbeteren: van topsport tot supportersbeleving. Labmanager Inge Stoter denkt verder dan de sport. Samen met innovatiepartner Tjongerschans ziekenhuis wil het lab ook de zorg gaan verbeteren. 

Het innovatielab Thialf is nog in een opzetfase, maar Inge Stoter heeft afgelopen maand al twee partners aan het lab kunnen verbinden. "Het begint al ergens op te lijken", zegt Stoter. De samenwerking met de Imbema Groep en het Tjongerschans Ziekenhuis zijn bedoeld om innovaties die in het lab worden ontwikkeld de markt op te brengen. "Dat is volgens mij essentieel bij sportinnovatie. Mijn uitdaging is om producten die hier worden ontwikkeld ook echt op de markt te brengen en daar zijn dit volgens mij een hele goede partijen voor. Met Imbema gaan we bijvoorbeeld werken aan de verbetering van de Zamboni ijsdweilmachine."  

Bedrijven aanhaken

Stoter ziet dat innovatieproces in drie fasen. "Eerst ga je van heel veel ideeŽn naar één idee, dat ga je vervolgens testen waar dan een prototype uitkomt. In de de derde fase breng je dat naar de markt." Daar gaat het volgens haar vaak mis. "Daarom is het belangrijk dat je al in fase 1 en 2 een bedrijf hebt aangehaakt. Dat is het allerlastigste: het vinden van enthousiaste innovatiepartners die vanaf het begin mee willen investeren in innovaties. Daarom ben ik extra blij met deze twee bedrijven."  

Innovatief ziekenhuis

"Tjongerschans Ziekenhuis in Heerenveen was al vanaf het eerste uur betrokken bij het innovatielab", vertelt Stoter. "Het is een innovatief ziekenhuis, maar het heeft nog geen afdeling die zich echt richt op innovaties. Hier, in Thialf, hebben ze nu een soort living lab waar zij innovaties kunnen ontwikkelen in een inspirerende omgeving, die ze daarna weer door kunnen ontwikkelen naar innovaties voor de reguliere patiŽnten.Ē 

Beweegprogramma's

Op die manier hopen ze de zorg ook te kunnen verbeteren. Een eerste onderzoeksproject is gericht op lage rugklachten. "Dat is iets wat in het schaatsen veel voorkomt maar ook mensen die veel achter hun bureau zitten hebben daar last van. Zo iemand is niet meteen een patiŽnt, maar voor die mensen kan bijvoorbeeld vanuit een ziekenhuis een beweegprogramma worden gemaakt."  

Stoter denkt ook aan beweegprogrammaís na een kruisbandblessure. "Bij de revalidatie kunnen heel veel sporten niet, maar schaatsen is een cyclische beweging waarmee je ook je spieren rondom je knie traint. Het is nog maar een spinsel in mijn hoofd, maar ik zie het wel voor me dat mensen vanuit het ziekenhuis hier in Thialf onder begeleiding een beweegprogramma kunnen uitvoeren." 

Onderzoek naar inspanningsastma 

Vanuit Tjongerschans komt sportarts Jean Driessen voor vier uur per week in dienst bij het Innovatielab Thialf. Hij is gespecialiseerd in inspanningsastma bij kinderen en is al veelvuldig betrokken geweest bij schaatsonderzoek. "Schaatsen is een sport waarbij vrij diep wordt gegaan in een indoor omgeving. Daar wil hij onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld het 1.500 meter-kuchje: hoe werkt dat met astma-inhalers? Helpt dat? Die kennis kan ook nuttig zijn voor kinderen die gaan sporten met astma. Door het in een sport geconditioneerd te kunnen testen denk ik wel dat we daar verder in gaan komen, ook voor de reguliere patiŽnten."  

Meer lezen over sportinnovaties in Nederland? Ga naar Sportinnovator.nl.

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

17 juli 2018
Nevobo zet na Volley 2018 al in op WK 2022 in Gelderland
Pijl
Onder de noemer Volley 2018 komen deze week drie volley...
17 juli 2018 // Evenementen
16 juli 2018
Buitengame Moon Trees laat gamers in een bos rennen en klimmen
Pijl
Pokémon Go bracht een nieuwe doelgroep aan het be...
16 juli 2018 // Ondernemerschap
12 juli 2018
Johan Cruijff ArenA is met megabatterij nu ook stroomleverancier
Pijl
Eind vorige maand kreeg de Johan Cruijff ArenA de beschikking over het grootste opslagsyst...
12 juli 2018 // Ondernemerschap

Partnernieuws

Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een Ďschoneí investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Zo overtuig je bij het onderhandelen in het Engels