Innovatielab Thialf werkt samen met Tjongerschans Ziekenhuis

6 februari 2017 // Wetenschap // Door: Pieter van der Meer, Pieter van der Meer
Innovatielab Thialf werkt samen met Tjongerschans Ziekenhuis
Het innovatielab Thialf gaat met de Imbema groep werken aan een snellere ijsvloer en de verbetering van de Zamboni-ijsdweilmachine.
Op 27 januari opende Koning Willem-Alexander het vernieuwde Thialf. Onderdeel van dit nieuwe ijsstadion is het innovatielab, dat als doel heeft alles rond het schaatsen te verbeteren: van topsport tot supportersbeleving. Labmanager Inge Stoter denkt verder dan de sport. Samen met innovatiepartner Tjongerschans ziekenhuis wil het lab ook de zorg gaan verbeteren. 

Het innovatielab Thialf is nog in een opzetfase, maar Inge Stoter heeft afgelopen maand al twee partners aan het lab kunnen verbinden. "Het begint al ergens op te lijken", zegt Stoter. De samenwerking met de Imbema Groep en het Tjongerschans Ziekenhuis zijn bedoeld om innovaties die in het lab worden ontwikkeld de markt op te brengen. "Dat is volgens mij essentieel bij sportinnovatie. Mijn uitdaging is om producten die hier worden ontwikkeld ook echt op de markt te brengen en daar zijn dit volgens mij een hele goede partijen voor. Met Imbema gaan we bijvoorbeeld werken aan de verbetering van de Zamboni ijsdweilmachine."  

Bedrijven aanhaken

Stoter ziet dat innovatieproces in drie fasen. "Eerst ga je van heel veel ideeën naar één idee, dat ga je vervolgens testen waar dan een prototype uitkomt. In de de derde fase breng je dat naar de markt." Daar gaat het volgens haar vaak mis. "Daarom is het belangrijk dat je al in fase 1 en 2 een bedrijf hebt aangehaakt. Dat is het allerlastigste: het vinden van enthousiaste innovatiepartners die vanaf het begin mee willen investeren in innovaties. Daarom ben ik extra blij met deze twee bedrijven."  

Innovatief ziekenhuis

"Tjongerschans Ziekenhuis in Heerenveen was al vanaf het eerste uur betrokken bij het innovatielab", vertelt Stoter. "Het is een innovatief ziekenhuis, maar het heeft nog geen afdeling die zich echt richt op innovaties. Hier, in Thialf, hebben ze nu een soort living lab waar zij innovaties kunnen ontwikkelen in een inspirerende omgeving, die ze daarna weer door kunnen ontwikkelen naar innovaties voor de reguliere patiënten.” 

Beweegprogramma's

Op die manier hopen ze de zorg ook te kunnen verbeteren. Een eerste onderzoeksproject is gericht op lage rugklachten. "Dat is iets wat in het schaatsen veel voorkomt maar ook mensen die veel achter hun bureau zitten hebben daar last van. Zo iemand is niet meteen een patiënt, maar voor die mensen kan bijvoorbeeld vanuit een ziekenhuis een beweegprogramma worden gemaakt."  

Stoter denkt ook aan beweegprogramma’s na een kruisbandblessure. "Bij de revalidatie kunnen heel veel sporten niet, maar schaatsen is een cyclische beweging waarmee je ook je spieren rondom je knie traint. Het is nog maar een spinsel in mijn hoofd, maar ik zie het wel voor me dat mensen vanuit het ziekenhuis hier in Thialf onder begeleiding een beweegprogramma kunnen uitvoeren." 

Onderzoek naar inspanningsastma 

Vanuit Tjongerschans komt sportarts Jean Driessen voor vier uur per week in dienst bij het Innovatielab Thialf. Hij is gespecialiseerd in inspanningsastma bij kinderen en is al veelvuldig betrokken geweest bij schaatsonderzoek. "Schaatsen is een sport waarbij vrij diep wordt gegaan in een indoor omgeving. Daar wil hij onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld het 1.500 meter-kuchje: hoe werkt dat met astma-inhalers? Helpt dat? Die kennis kan ook nuttig zijn voor kinderen die gaan sporten met astma. Door het in een sport geconditioneerd te kunnen testen denk ik wel dat we daar verder in gaan komen, ook voor de reguliere patiënten."  

Meer lezen over sportinnovaties in Nederland? Ga naar Sportinnovator.nl.

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

17 december 2017
Nieuwe vacatures in de sport bij: SportFriends, KNZB en Kenniscentrum Sport
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
17 december 2017 // Bonden
14 december 2017
De internationale sportweek van S&S: Esports op de Spelen en ISU is schatrijk
Pijl
Om een jongere doelgroep aan te spreken zou het IOC maar wat graag esportsdisciplines aan ...
14 december 2017 // Buitenland
13 december 2017
7 tips om je Engelse uitspraak te verbeteren
Pijl
Een gewetensvraag: ‘Hoe klink jij eigenlijk als je Engels spreekt? Klink jij als een Louis...
13 december 2017 // Ondernemerschap

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: SportFriends, KNZB en Kenniscentrum Sport...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English 7 tips om je Engelse uitspraak te verbeteren