Vernieuwend data-onderzoek tijdens EK vrouwen

10 juli 2017 // KNVB
Vernieuwend data-onderzoek tijdens EK vrouwen
Het komende EK voor vrouwen is het decor voor een groot en vernieuwend data-onderzoek. De KNVB werkt daarin samen met de Universiteit Leiden en Sportinnovator. Dat in de topsport tegenwoordig alles gemeten wordt, is geen nieuws. Wel nieuw is dat dit onderzoek verbanden gaat vinden die we tot dusver niet konden zien. Over bits en bytes aan de vooravond van een voetbaltoernooi. 

Om in de topsport optimaal te kunnen presteren zijn optimale omstandigheden nodig. Vroeger waren voetbalschoenen en een behoorlijke bal voldoende, tegenwoordig helpen supercomputers een handje. Op het Sport Data Center van de Universiteit Leiden weten ze precies hoe ze die willen inzetten om het voetbal te verbeteren. Een groot data-onderzoek tijdens het komende EK moet nieuwe inzichten opleveren. "Wat we doen, is het voetbal bekijken met wiskundige methoden", zegt hoogleraar Joost Kok. "Alsof de spelers natuurkundige, bewegende deeltjes zijn." 

Wat we doen, is het voetbal bekijken met wiskundige methoden. Alsof de spelers natuurkundige, bewegende deeltjes zijn.

De computers die Kok daarbij tot zijn beschikking heeft hebben een extreme rekenkracht. "We kunnen straks veel beter zien wat spelers ten opzichte van elkaar doen. Hoe de samenwerking gaat, en hoe patronen eruitzien. En of bepaalde acties leiden tot het gewenste resultaat. Dat kan helpen bij het maken van een tactisch plan. Ook kan het op termijn scouting, training en coaching verbeteren."

Peter Blangé, prestatiemanager bij de KNVB, onderkent als oud-topsporter de meerwaarde van data-analyse. "Het kan beslissende informatie en vernieuwende inzichten opleveren. Data verzamelen is één, maar er het maximale uit halen is stap twee. Je moet zoeken naar de beste manieren om die data te gebruiken. Dan maak je spelers en teams beter." Op het komende EK worden alle duels van het Nederlands elftal onder de loep genomen. Bondscoach Sarina Wiegman: "Als staf zijn wij altijd op zoek mogelijkheden om te verbeteren. Deze aanpak gaat data leveren die een stap verder gaat dan we gewend zijn. Dat kan zeer interessant zijn. We zijn zeer benieuwd naar de resultaten." Naast de duels van de OranjeLeeuwinnen staan ook nog andere duels op de rol, die minutieus gemonitord gaan worden.

Uiteindelijk gaat het om de vraag: wat vraagt het nou van een topsporter, om te presteren op het hoogste niveau. We noemen dat de Golden Standard.

De KNVB en de Universiteit Leiden varen in dit onderzoek onder de vlag van Sportinnovator. Dat is een door de overheid geïnitieerd programma dat sport, bedrijfsleven, overheid en wetenschap meer met elkaar wil laten samenwerken. Het doel: het rendement van kennis en innovatie in de sport vergroten. Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, is lid van het zogeheten Topteam Sport van Sportinnovator: "Om sportinnovatie naar een hoger niveau te tillen, hebben we het platform ‘Sport Data Valley’ ontwikkeld. Daarmee kunnen we data makkelijker delen en beter toepassen in de praktijk. Uiteindelijk gaat het om de vraag: wat vraagt het nou van een topsporter, om te presteren op het hoogste niveau. We noemen dat de Golden Standard. En als we die voor het vrouwenvoetbal kunnen definiëren zetten we weer een stap vooruit." 

De resultaten en conclusies van het onderzoek worden na het EK gepresenteerd. 

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Powered by

 
  • Met ruim 1,2 miljoen leden en meer dan 500 medewerkers is de KNVB de grootste sportbond van Nederland

  • Mensen verenigen om van voetbal te genieten, een leven lang. Voor het elkaar, voor het spel, voor de toekomst. Voetbal om van te houden: dit is ook de centrale gedachte in het KNVB beleidsplan 2014-2018

  • Vanuit de afdeling Research & Intelligence amateurvoetbal (R&I) deelt de KNVB regelmatig de laatste 'facts and figures' op Sport & Strategie

Laatste nieuws

20 april 2018
Vitality Living Lab wil met innovaties meer Brabanders in beweging krijgen
Pijl
Brainport Eindhoven gaat zich nog meer op het thema vit...
20 april 2018 // Overheid
19 april 2018
Ruhrgebied dingt naar OS 2032
Pijl
Afgelopen zomer klonken de eerste geluiden over de Duitse interesse in de organisatie van ...
19 april 2018 // Buitenland
19 april 2018
Fietsorganisaties slaan handen ineen
Pijl
‘Het is druk en gevaarlijk op het fietspad, althans, dat is de publieke opinie. Jaarlijks ...
19 april 2018 // Bonden

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Watersportverbond en KNVvL
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English How to: je door een Engelse vergadering heen worstelen