De voetbalweek van S&S: Qatari-topman WK 2022 naar Play The Game

14 november 2017 // Voetbal // Door: Ernst Bouwes
De voetbalweek van S&S: Qatari-topman WK 2022 naar Play The Game
Hassan Al Thawadi, de secretaris-generaal van het organisatie comitť van het WK 2022
De grote sportconferentie Play The Game in het Van der Valk Hotel in Eindhoven begint op 26 november explosief dankzij een openingssessie met Hassan Al Thawadi, de secretaris-generaal van het organisatiecomité van het WK 2022. Hij gaat in debat met Midden-Oosten-expert James Dorsey en journalist James Corbett. 

Al Thawadi heeft wel iets uit te leggen als we de adviesraad voor de mensenrechten van de FIFA mogen geloven. Dat heeft de internationale voetbalbond dringend gevraagd de arbeidsomstandigheden van de stadionbouwers te inspecteren, zeker nu het aantal immigrante bouwvakkers uit Aziatische staten de komende jaren nog lijkt te verdriedubbelen naar zoín zesendertigduizend. Overigens vraagt de raad ook aandacht voor de slachtoffers bij de projecten van het WK in Rusland en voor maatregelen tegen de verantwoordelijke werkgevers. Qatar heeft inmiddels beloofd om samen te gaan werken met de ILO, de International Labour Organisation, om de situatie te verbeteren. 
Al Thawadi is een van de topsprekers tijdens Play The Game 2017. Kijk hier voor het volledige overzicht.


VAE zet de aanval in op Qatar

Vorige week was Al Thawadi op bezoek in Sheffield om de negatieve berichtgeving over zijn WK om te keren. Sinds de zomer is Qatar geÔsoleerd door haar buurstaten, die het oliestaatje beschuldigen van steun aan terrorisme. Volgens Al Thawadi biedt zijn overheid juist kansen met goede opleidingen en beroepsmogelijkheden om haar inwoners op het juiste pad te houden. 
De site Global Leaks toonde onlangs documenten met plannen vanuit de Verenigde Arabische Emiraten om de economie van Qatar verder te ondermijnen. Ook zouden haar buurlanden met het verspreiden van nepnieuws over omkoping en de arbeidsomstandigheden de negatieve berichtenstroom willen blijven voeden. De VAE hoopt op die manier dat de FIFA de toekenning van het WK 2022 herziet. Volgens het gelekte plan zou de wereldvoetbalbond dan kunnen overwegen om het toernooi over de regio te verdelen, zoals in 2002 in Japan en Zuid-Korea. Daarmee zou de vrede in het gebied terug kunnen keren, aldus het plan. Het klinkt bizar, maar dat is bijna normaal op het wereldvoetbaltoneel.

Instagram passeert Twitter in Europese topcompetities 

Uit een onderzoek van het Italiaanse mediabureau IQUII blijkt, dat de clubs uit de vijf Europese topcompetities nu over meer dan een miljard volgers op de drie grote social mediakanalen beschikken met de aantekening dat in dat cijfer veel overlap zit. Een beetje fan volgt zijn club op Facebook, Twitter én Instagram en telt dan voor drie. Interessanter is de constatering dat Instagram tegenwoordig meer aandacht trekt dan de berichten op Twitter. Zo hebben de twee giganten Barcelona en Real Madrid beide twee keer zoveel volgers op Instagram, waarschijnlijk omdat dit visuele medium een veel breder publiek aanspreekt.
Voor sponsors biedt Instagram veel meer mogelijkheden om hun naam en produkt in een filmpje of beeld van de club mee te sturen. IQUII bekeek in dit onderzoek naar het marktaandeel van de kledingfabrikanten. In de voetbaltop scoort Nike met iets meer dan twintig procent het hoogst, gevolgd door Adidas en Puma. Overigens zegt het aantal volgers nog weinig over de effectiviteit van de social media, maar het potentieel is aanwezig om een groot publiek te bereiken met een goede campagne.

Coach Everton slaapt op de tribunes van Goodison Park

Everton FC bungelt in de Premier League in de degradatiezone maar verdiende voor de Football Business Awards liefst drie nominaties met een uitgebreid  'Communityprogramma', waarin de club speciaal kijkt naar achtergestelde groepen in de wijken rond Goodison Park. Dat de betrokkenheid niet alleen komt van het personeel, blijkt uit een bijzonder evenement  afgelopen vrijdagnacht. Het Fundraising Team organiseerde voor de tweede maal de 'Everton in the Community Goodison Sleepout', waarin de selectie van Jong Everton, David Unsworth, de voorlopige opvolger van Ronald Koeman, en oud-manager Joe Royle de nacht doorbrachten op de stadiontribunes.
Daarnaast kwamen zoín achthonderd supporters, vier keer zoveel als vorig jaar, naar de campagnenacht om aandacht te vragen voor de daklozen op de straten van Liverpool. Ook zij sliepen in solidariteit buiten in de waterkoude nacht. Intussen riep de club via sociale media op om de actie te steunen met een donatie van drie pond. De 'Home is Where the Heart is'-campagne van Everton FC leverde het afgelopen jaar al een kwart miljoen pond op.

Evenement van de Week: AustraliŽ - Honduras (WK-kwalificatie, 15 november)

Woensdagavond zijn alle deelnemers aan het komend WK bekend. Na de doelpuntloze gelijke spelen zaten de teams van AustraliŽ, Honduras, Peru en Nieuw-Zeeland dit weekend een halve dag in het vliegtuig om hun play-off returns te spelen in respectievelijk Sydney en Lima. Sinds 2007 speelt AustraliŽ mee in de Aziatische kwalificatiegroep om te ontkomen aan de play-offs tussen de winnaars van de Oceanische zone en een Zuid-Amerikaanse nummer vier of vijf. Alleen in 2006 wisten de Socceroos deze strijd te winnen.
Deze kwalificatie speelde de ploeg van bondscoach Ange Postecoglou in Kyrgyzstan, Tajikistan, Bangladesh, Abu Dhabi, Saoudi-ArabiŽ, Thailand, Japan en, als derde in de poule, in september ook nog eens een play-off tegen SyriŽ. Daarvoor hoefde de selectie slechts naar MaleisiŽ. Nu volgde Honduras, dat nog net iets verder was dan de trip in die andere ontmoeting tussen Peru en Nieuw-Zeeland. 
Honduras gebruikte de reistijd naar Sydney om een relletje te trappen rond vermeende spionage van de AustraliŽrs in San Pedro Sula. Deze zouden een drone boven het trainingsveld van hun tegenstander hebben gestuurd om beelden te maken, terwijl de Socceroos zelf de kleedkamers en het stadion hadden onderzocht op cameras. De coach van Honduras roept nu op tot een verbod op spionagetechnologie in voetbal. 

Foto: YouTube

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

20 mei 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij: Rotterdam Topsport, KNSB en NBB
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
20 mei 2018 // Bonden
18 mei 2018
Gerard Dielessen:
Pijl
NOC*NSF viert dit jaar het 25-jarig jubileum van de fusieorganisatie en dat sporters met ...
18 mei 2018 // NOC*NSF
17 mei 2018
Nederland wint aan invloed in sportpolitiek
Pijl
Volgens de Sports Political Power Index is Nederland na Japan de grootste klimmer in de ho...
17 mei 2018 // Buitenland

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: Rotterdam Topsport, KNSB en NBB
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English Step up your English game