Hellendoorn profiteert nog steeds van uitverkiezing Sportgemeente van het Jaar

4 juli 2017 // Overheid // Door: Tessa de Wekker
Hellendoorn profiteert nog steeds van uitverkiezing Sportgemeente van het Jaar
Gemeenten kunnen zich tot 25 augustus inschrijven voor de Sportgemeente van het Jaar verkiezing. De sportwethouder van winnaar van 2016, Hellendoorn, raadt zijn collega’s aan mee te doen. "Onze uitverkiezing werpt nog steeds zijn vruchten af", zegt Johan Coes.

Hellendoorn liet vorig jaar de andere genomineerden Den Bosch, Noordwijk en Barneveld achter zich. De jury roemde Hellendoorn om haar moderne sportbeleid met aandacht voor speciale doelgroepen. Bovendien heeft de gemeente uitstekende faciliteiten, zowel binnen- als buitenaccommodaties en heeft Hellendoorn voldoende zwemwater. De voorzieningen en het inclusieve sport- en beweegbeleid zorgen ervoor dat de sportparticipatie in Hellendoorn hoger ligt dan gemiddeld. 

Na de uitverkiezing tot Sportgemeente van het Jaar kwam er heel wat op Hellendoorn en hemzelf af, zegt Coes. Hij gaf interviews en regelmatig werd hij door collega-wethouders van andere gemeenten gevraagd naar het beleid van Hellendoorn. "De medewerkers van Team Sport zijn druk geweest met het beantwoorden van vragen van andere gemeenten", zegt hij. 

Wat hem vooral is opgevallen is het enthousiasme binnen de gemeente. "Inwoners en sportverenigingen zijn er trots op dat we tot Sportgemeente van het Jaar zijn verkozen." Coes zegt heel bewust ‘we’.  "We doen het samen. Samen met verenigingen, scholen en andere partners." 

Niet alleen aan geld denken

Hellendoorn steekt met haar 36.000 inwoners jaarlijks 5,3 miljoen euro in sport en bewegen. "En we zijn nog niet klaar. Deze uitverkiezing schept ook verplichtingen." Maar ook Hellendoorn ontkomt niet aan het feit dat elk dubbeltje moet worden omgedraaid. Ook daar moet worden bezuinigd. Veel gemeenten bezuinigen de laatste jaren op sport. Verenigingen krijgen te maken met hogere huren en krijgen daar minder voor van de gemeente. Coes: "Ik hoor wel eens collega’s zeggen: gelukkig hoeven wij niet meer voor dat en dat te zorgen. Dat hebben we over de schutting bij de verenigingen gegooid. Dan zeg ik: Ik weet niet of je daar blij mee moet zijn, want wij krijgen dingen voor elkaar, samen met verenigingen, die jullie niet of moeizaam lukken. Ik zou willen adviseren: denk niet alleen maar aan geld en snelle bezuinigingen. Denk veel meer aan de inhoud en wat je daarmee kunt bereiken."

Onlangs  is er nog gesproken over een nieuw project. Coes: "Het doel is om met behulp van sport minder kinderen in aanraking te laten komen met jeugdzorg. Een aantal verenigingen wil daar graag mee aan de slag. Daarbij kunnen ze op ondersteuning vanuit de gemeente rekenen."

Inschrijven tot 25 augustus

De titel Sportgemeente van het Jaar helpt de gemeente in de communicatie naar verenigingen. "Ik merk dat er een hogere mate van bereidheid is voor veranderingen. Ook verenigingen weten dat de geldpot van de gemeente niet oneindig is. Ook bij ons doen verenigingen tegenwoordig meer zelf. Maar dan zeggen we niet: zo gaat het vanaf nu, zoek het uit. We ondersteunen en faciliteren ze. Het gaat erom dat je met elkaar praat in plaats van over elkaar. En je moet verenigingen niet overvragen. Want dan bereik je niets meer."

De verkiezing Sportgemeente van het Jaar wordt sinds 2006 georganiseerd door de Vereniging Sport en Gemeenten, NOC*NSF en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Gemeenten kunnen zich nog tot 25 augustus inschrijven. Meer informatie: www.sportgemeentevanhetjaar.nl


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

22 februari 2018
Engelse netwerkvragen die scoren
Pijl
Oh oh… stel je even voor: je bent op een internationale bijeenkomst en hebt iemand net voo...
22 februari 2018 // Ondernemerschap
20 februari 2018
Speciale cursus voor voetbalverslaggevers
Pijl
Het Centrum voor de toegankelijkheid van Europees voetbal (CAFE) heeft een training opgeze...
20 februari 2018 // Voetbal
18 februari 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij: Watersportverbond, KNVvL en Sportbedrijf Lelystad
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
18 februari 2018 // Bonden

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: Watersportverbond, KNVvL en Sportbedrijf ...
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English Engelse netwerkvragen die scoren