Hellendoorn profiteert nog steeds van uitverkiezing Sportgemeente van het Jaar

4 juli 2017 // Overheid // Door: Tessa de Wekker
Hellendoorn profiteert nog steeds van uitverkiezing Sportgemeente van het Jaar
Gemeenten kunnen zich tot 25 augustus inschrijven voor de Sportgemeente van het Jaar verkiezing. De sportwethouder van winnaar van 2016, Hellendoorn, raadt zijn collega’s aan mee te doen. "Onze uitverkiezing werpt nog steeds zijn vruchten af", zegt Johan Coes.

Hellendoorn liet vorig jaar de andere genomineerden Den Bosch, Noordwijk en Barneveld achter zich. De jury roemde Hellendoorn om haar moderne sportbeleid met aandacht voor speciale doelgroepen. Bovendien heeft de gemeente uitstekende faciliteiten, zowel binnen- als buitenaccommodaties en heeft Hellendoorn voldoende zwemwater. De voorzieningen en het inclusieve sport- en beweegbeleid zorgen ervoor dat de sportparticipatie in Hellendoorn hoger ligt dan gemiddeld. 

Na de uitverkiezing tot Sportgemeente van het Jaar kwam er heel wat op Hellendoorn en hemzelf af, zegt Coes. Hij gaf interviews en regelmatig werd hij door collega-wethouders van andere gemeenten gevraagd naar het beleid van Hellendoorn. "De medewerkers van Team Sport zijn druk geweest met het beantwoorden van vragen van andere gemeenten", zegt hij. 

Wat hem vooral is opgevallen is het enthousiasme binnen de gemeente. "Inwoners en sportverenigingen zijn er trots op dat we tot Sportgemeente van het Jaar zijn verkozen." Coes zegt heel bewust ‘we’.  "We doen het samen. Samen met verenigingen, scholen en andere partners." 

Niet alleen aan geld denken

Hellendoorn steekt met haar 36.000 inwoners jaarlijks 5,3 miljoen euro in sport en bewegen. "En we zijn nog niet klaar. Deze uitverkiezing schept ook verplichtingen." Maar ook Hellendoorn ontkomt niet aan het feit dat elk dubbeltje moet worden omgedraaid. Ook daar moet worden bezuinigd. Veel gemeenten bezuinigen de laatste jaren op sport. Verenigingen krijgen te maken met hogere huren en krijgen daar minder voor van de gemeente. Coes: "Ik hoor wel eens collega’s zeggen: gelukkig hoeven wij niet meer voor dat en dat te zorgen. Dat hebben we over de schutting bij de verenigingen gegooid. Dan zeg ik: Ik weet niet of je daar blij mee moet zijn, want wij krijgen dingen voor elkaar, samen met verenigingen, die jullie niet of moeizaam lukken. Ik zou willen adviseren: denk niet alleen maar aan geld en snelle bezuinigingen. Denk veel meer aan de inhoud en wat je daarmee kunt bereiken."

Onlangs  is er nog gesproken over een nieuw project. Coes: "Het doel is om met behulp van sport minder kinderen in aanraking te laten komen met jeugdzorg. Een aantal verenigingen wil daar graag mee aan de slag. Daarbij kunnen ze op ondersteuning vanuit de gemeente rekenen."

Inschrijven tot 25 augustus

De titel Sportgemeente van het Jaar helpt de gemeente in de communicatie naar verenigingen. "Ik merk dat er een hogere mate van bereidheid is voor veranderingen. Ook verenigingen weten dat de geldpot van de gemeente niet oneindig is. Ook bij ons doen verenigingen tegenwoordig meer zelf. Maar dan zeggen we niet: zo gaat het vanaf nu, zoek het uit. We ondersteunen en faciliteren ze. Het gaat erom dat je met elkaar praat in plaats van over elkaar. En je moet verenigingen niet overvragen. Want dan bereik je niets meer."

De verkiezing Sportgemeente van het Jaar wordt sinds 2006 georganiseerd door de Vereniging Sport en Gemeenten, NOC*NSF en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Gemeenten kunnen zich nog tot 25 augustus inschrijven. Meer informatie: www.sportgemeentevanhetjaar.nl


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

20 augustus 2017
Nieuwe vacatures in de sport bij: Sportief Capelle, China Plus en Wieleracademie
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
20 augustus 2017 // Bonden
18 augustus 2017
De internationale sportweek van S&S: Hero de ster van de WK Atletiek
Pijl
Deze week sloot de competitie voor het Japanse publiek om de mascotte voor de Spelen in 20...
18 augustus 2017 // Buitenland
16 augustus 2017
Met de app FIT HAPPENS verandert de stad in een groot sportterrein
Pijl
Tijdens de Nationale Sportweek in september wordt de app FIT HAPPENS 010 officieel gelance...
16 augustus 2017 // Ondernemerschap

Partnernieuws

Arko Sports Media Arko Sports Media zoekt Junior Event Professional
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: Sportief Capelle, China Plus en Wieleraca...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Tonny Pijnappels wint SPECO-award voor scriptie over identiteit van N.E.C.
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...