Fietslabel en WK voor Gelderland

20 september 2017 // Bonden
Fietslabel en WK voor Gelderland
Het toeristisch fietsnetwerk in heel Gelderland is 6000 kilometer lang.
De provincie Gelderland heeft deze week in Bergen het regionale fietslabel ontvangen van de UCI. De wereldwielerbond maakte in de Noorse stad ook bekend dat het WK paracycling in 2019 in Gelderland gehouden wordt. 

Het UCI Bike Region Label wordt uitgereikt aan regioís en steden die fietsen in hun regio stimuleren door het aanleggen van goede en veilige fietspaden en het organiseren van evenementen het fietsten stimuleren. Gedeputeerde Jan Markink, die de prijs namens de provincie in ontvangst nam, noemde Gelderland een echte fietsprovincie. "We investeren in mooie wielerevenementen, waaronder het WK baan in 2018. Ook de recreatieve fietser heeft Gelderland veel te bieden, we hebben goede veilige fietspaden en schitterende natuur."

WK paracycling 2019

Gelderland is ook blij met de toewijzing van het WK paracycling. Paracycling is baanwielrennen voor mensen met een beperking. Het WK werd al eerder in Gelderland gehouden in 2015. In 2019 komt dit baanwielrenspektakel naar het Omnisport centrum in Apeldoorn.

De provincie is gastheer voor tal van fietsevenementen in alle disciplines. Zo wordt elk jaar de World Cup BMX op Papendal gehouden en in 2016 startte de Giro díItalia in Gelderland. Dit jaar startten de Boels Ladies Toer en de NK wielerweken in Gelderland. 

Mooiste fietsnetwerk van Nederland

Gelderland investeert veel in fietsen. Zowel voor scholieren, forenzen als toeristen. Eerder dit jaar is het 2000 kilometer lange fietsnetwerk op de Veluwe nog vernieuwd. Het toeristisch fietsnetwerk in heel Gelderland is 6000 kilometer lang. Onlangs verkoos website fietsen123 Gelderland tot mooiste fietsprovincie van Nederland en eerder dit jaar scoorde Gelderland met vijf sterren ook al maximaal in de landelijke kwaliteitsmonitor van Stichting Fietsplatform Nederland. 

Meer snelfietsroutes

Fietsen is gezond en goed voor het milieu. Om dit te stimuleren wil de provincie fietsen nog makkelijker en veiliger maken. Inmiddels ligt langs 90 procent van de provinciale wegen in Gelderland vrij liggende fietspaden. Ook wordt er fors geÔnvesteerd in snelfietsroutes. Eerder deze maand werd de nieuwe snelfietsroute tussen Nijmegen en Beuningen geopend. Tot nu toe ligt er 40 kilometer aan snelfietsroutes in Gelderland. De provincie wil dat daar de komende jaren nog 100 kilometer bij komt. Onder andere tussen Arnhem en Dieren. 

Economisch belang


Fietsen is economisch van groot belang voor Gelderland. Niet alleen maken toeristen veel gebruik van de fietspaden. Naast de Koninklijke Gazelle in Dieren en Sparta in Apeldoorn is er ook nog het Dutch Bicycle Centre in Nijmegen. Hier zijn innovatieve fietsbedrijven gevestigd met vernieuwende fietsconcepten. Eerder dit jaar organiseerde Arnhem en Nijmegen het internationale Velo City congres. Daar werd kennis over fietsen gedeeld met 1500 bezoekers van over heel de wereld.
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image