Aantal sportende Nederlanders blijft maar stijgen

9 juni 2017 // NOC*NSF // Door: Leon Janssen Lok
Aantal sportende Nederlanders blijft maar stijgen
Sinds 2017 zitten we structureel boven het streefpercentage en daarmee behoren we waarschijnlijk tot de drie meest sportieve landen ter wereld.

In de eerste vier maanden van dit jaar sportten bijna 10 miljoen Nederlanders van 5 tot en met 80 jaar minstens vier keer per maand en dat zijn er flink meer dan in dezelfde periode vier jaar geleden, namelijk 8,7 miljoen. Met name de wandelsport levert een grote bijdrage aan de groei en voor de KWBN lijkt dat een teken dat de bond de juiste weg bewandelt met haar beleid.


Sinds begin 2013 meet onderzoeksbureau GfK in opdracht van NOC*NSF de sportdeelname in Nederland. Doordat maandelijks ongeveer 3.000 personen een vragenlijst invullen, ontstaat er een goed beeld van hoeveel Nederlanders sporten. Bijna maandelijks kan gemeld worden dat het aantal sporters weer is toegenomen ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. Nu in april de NOC*NSF Sportdeelname Index opnieuw een recordhoogte heeft bereikt, durft de sportkoepel het aan te stellen dat we in ons land structureel meer sporten.

Meerdere interessante aanknopingspunten

Wie de rapportage van GfK goed bestudeert, kan constateren dat er veel meer te concluderen is dan alleen het feit dat we met z’n allen structureel meer sporten. Zo is het met name de leeftijdsgroep 45 tot en met 80 jaar die de afgelopen maanden meer is gaan sporten, is de sportdeelname onder jongeren van 5 tot en 18 jaar juist wat gedaald. 
In 2015 waren wandelen, yoga en dames- en meisjesvoetbal nog de sterkste stijgers, in 2016 waren dat wandelen, hardlopen en fitness, met de aantekening dat fitness tot en met 2016 als één grote bulk werd gemeten en sinds 2017 dit in de Richtlijnen Sportonderzoek (RSO) methode is opgeknipt in verschillende vormen van fitness zoals individueel en groepslessen. Richard Kaper, hoofd Sportparticipatie bij NOC*NSF geeft verder aan: "Tussen 2013 en 2016 werd de groei met name veroorzaakt door hoogopgeleide volwassenen die invulling gaven aan een meer actieve en vitale leefstijl. De extra groei in 2017 laat zien dat nu ook Nederlanders met lagere inkomens meer zijn gaan sporten." De stijging komt overigens vooral vanuit de ongeorganiseerde of anders georganiseerde sport, het aantal lidmaatschappen bij sportverenigingen is stabiel gebleven. Uit de Sportaanbiedersmonitor van vorig jaar bleek al dat het met name de ‘open clubs’ zijn die groeien. Kaper: "Zij spelen in op de vraag die leeft bij de achterban en de buurt. Ze bieden vaak verschillende sportactiviteiten aan voor zowel de leden als ongebonden sporters. Bijvoorbeeld een voetbalclub waarbij de kantine tevens het startpunt is voor wandel- en hardloopgroepen."

Van wekelijkse sportdeelname naar sportplezier

Kaper licht toe dat NOC*NSF uiteraard verheugd is met de cijfers. "In de Sportagenda 2012-2016 waren we al overgestapt van het streven uit het Olympisch Plan naar 75% maandelijkse sporters, naar 60% wekelijke sportdeelname. Sinds 2017 zitten we structureel boven dat percentage en daarmee behoren we waarschijnlijk tot de drie meest sportieve landen ter wereld. Verdere groei is dan ook geen doel, maar we blijven het wel meten." In de Sportagenda 2017+ richt NOC*NSF haar pijlen op sportplezier. Kaper: "Ook dit meten we eens per kwartaal en vanuit de eerste metingen zien we al dat het sportplezier verschilt per sport en vooral ook afhankelijk is van de groep of het soort verband waarin je sport. Ik verwacht dat de sportdeelname nog verder zal stijgen, het aantal verenigingen licht gaat dalen en het aantal open clubs zal toenemen."

Flinke bijdrage wandelsport

De cijfers bieden vele inzichten, maar als een paal boven water staat in ieder geval dat de wandelsport een flinke bijdrage levert aan het toegenomen aantal sporters. In april bedroeg de stijging ten opzichte van diezelfde maand een jaar eerder maar liefst 470.000, hoewel gezegd moet worden dat dat verschillende redenen kan hebben, zoals bijvoorbeeld de weersomstandigheden. Kaper geeft aan dat wandelen de laatste vier jaren echter structureel stijgt: "Het gaat dan met name om mensen die wandelen nu wel als sportbeoefening beleven. Voorheen wandelden de meeste natuurlijk ook al wel, maar niet zo frequent en structureel." Dat is een mooie opsteker voor de Koninklijke Wandel Bond Nederland die ruim twee jaar geleden ontstond uit een fusie van tien wandelorganisaties. De nieuwe directeur Paul Sanders liet in maart al weten dat de bond met haar nieuwe community Wandel.nl inzet op exclusieve aanbiedingen, korting op deelname aan evenementen en speciale ledenreizen. Dat beleid lijkt nu dus al zijn vruchten af te werpen.


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image

Laatste nieuws

21 september 2018
FIFA wil exploderende en dubieuze transfermarkt aanpakken
Pijl
Afgelopen weekend publiceerde de New York Times een int...
21 september 2018 // Voetbal
20 september 2018
Sportimpulsregeling eindigt, maar resultaten projecten bieden perspectief
Pijl
Eind dit jaar stopt de Sportimpulsregeling. Als de dit ...
20 september 2018 // Overheid
19 september 2018
Pijl
In het hele land zijn initiatieven om ouderen meer aan ...
19 september 2018 // Overheid

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?