De voetbalweek van S&S: Financieel gat tussen Champions en Europa League kleiner

24 oktober 2017 // Voetbal // Door: Ernst Bouwes
De voetbalweek van S&S: Financieel gat tussen Champions en Europa League kleiner
De twee remises tegen FK Rostov en vier nederlagen hebben PSV vorig seizoen in de Champions League met bijna 23 miljoen euro een net iets hogere uitkering van de UEFA opgeleverd dan de finaleplaats in de Europa League van Ajax.

De Ajacieden verdienden met dat avontuur ruim 16 miljoen en kregen voor de vier duels in de CL-kwalificatie in augustus ook nog vier miljoen. Tegenstander in de finale Manchester United ontving ruim 44 miljoen, waarmee de UEFA het verschil in prijzengeld tussen de beide competities langzaam nivelleert. 
Juventus blijft grootverdiener met dit keer 110 miljoen euro. De verliezend finalist profiteert als beste vertegenwoordiger van de Serie A in Europa al enkele seizoenen van het hoge Italiaanse televisiecontract met de UEFA. AS Roma maakt een dubbelslag door als verliezer in de CL-kwalificatie voor meer dan 10 miljoen mee te delen in de flinke Italiaans marketpool in dat toernooi om vervolgens mee te snoepen uit de dezelfde pot in Europa League, waarin het niet verder kwam dan de achtste finale. 

Bron: uefa.com

KNVB en drie provincies starten De Groene Club

De komende maanden wil de KNVB dertig amateurclubs uit Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland selecteren voor de startfase van De Groene Club. In dit project wil de voetbalbond samen met de drie provincies de voetbalverenigingen helpen bij de verduurzaming van de accommodatie en de verlaging van hun energierekening. Een bondsmedewerker komt op het complex een energiescan maken om vervolgens de wensen en behoeften van alle dertig clubs te bundelen. Met de resultaten maakt de KNVB een implementatieplan voor duurzame maatregelen en financiële oplossingen waarmee ze in drie jaar minimaal 150 verenigingen hoopt te helpen. 
De site van de KNVB geeft een overzicht van de huidige duurzaamheidsactiviteiten. In september deelde de bond LED-verlichting uit bij een prijsvraag naar de verduurzamingsvoorstellen van voetbalaccommodaties. Vorig jaar promootte de bond een verlichtingsscan voor kleedkamers en kantines. Verder kunnen verenigingen vanaf 2 januari opnieuw subsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor de aanschaf van zonnepanelen en LED-verlichting op het complex. 
Het septembernummer van Sportaccom heeft overigens duurzaamheid als thema.

bron: knvb.nl

Arjen Robben nu op iedere positie inzetbaar

Dankzij een Augmented Reality app kunnen supporters van Bayern München Arjen Robben nu overal fotograferen en het resultaat op twitter exposeren onder #FCBayARn. De Duitse kampioenenformatie is de eerste grote Europese voetbalclub na een aantal kleinere initiatieven en een spelletje van de NBA bij de start van het nieuwe basketbalseizoen in de VS, die deze technologie aanbiedt. 
Fans kunnen de app installeren op hun iPhone om vervolgens Robben of keeper Manuel Neuer in een screenshot te plaatsen met daarbij overigens een optie om direct ook het shirt te kopen. Het is de eerste stap in deze nieuwe marketingtechniek, meent The Drum, dat goed is voor de betrokkenheid van fans in eigen land maar ook over de grens. In de komende weken zal blijken waar creatieve maar ook ondeugende voetbalfans de beide spelers gaan fotograferen. 
Onbedoeld wist Bayern nog meer aandacht te trekken. Deze maand ging trainer Jupp Heynckes op de Säbener Strasse aan de slag, waardoor hij zijn familie in Schwalmtal, vlakbij de Nederlandse grens, de komende maanden weinig zal zien. Op een vraag van de pers hoe het met zijn geliefde hond 'Cando' ging, zei Der Jupp gekscherend dat deze van verdriet al enkele dagen niet had gegeten. Vervolgens verscheen de naam 'Cando' op de boarding in reclame van een dierenvoederbedrijf tijdens het duel tussen HSV en Bayern afgelopen zaterdag. Vanwege het ziekenhuisverblijf van mevrouw Heynckes wegens een knieoperatie zal de belangstelling voor de eenzame herdershond in de Duitse pers alleen nog maar toenemen.

Martens en Wiegman winnen Best FIFA Football Awards

Opnieuw stond Lieke Martens naast Cristiano Ronaldo op het podium, nadat beiden de verkiezing tot beste speler van 2017 wonnen. Bondscoach Sarina Wiegman is dit jaar de beste trainster ter wereld. De stemmen van aanvoerders en coaches van nationale teams tellen voor de helft mee, terwijl de andere 50 procent is verdeeld over een online verkiezing voor fans en een groep van tweehonderd journalisten uit de hele wereld. 
Op de shortlist voor de speelsters stond behalve Martens ook de Amerikaanse Carli Lloyd en de Venezuelaanse Deyna Castellanos. Die nominatie leidde tot een boze reactie van US-international Megan Rapinoe, aangezien Castellanos enkel bekend is vanwege een fraai goal voor Venezuala onder 17 jaar. "De prijs stelt niet veel voor als er iemand op de lijst staat, van wie ik nooit gehoord heb. Het toont aan dat FIFA niet echt geïnteresseerd is in vrouwenvoetbal." De wereldvoetbalbond neemt deze kritiek mee in de evaluatie van het gala, was het antwoord.


Evenement van de Week: Halve finales FIFA WK-U17 (India, 25 oktober)

Engeland en Spanje zijn deze week de twee Europese vertegenwoordigers in de halve finale van het WK onder 17 jaar in India. Alleen Zwitserland (2009) en Frankrijk (2001) waren Europese wereldkampioenen in deze leeftijdscategorie, waarin Nigeria met vijf de meeste titels won. Dankzij de jeugdacademies bij de Premier League-clubs beschikt Engeland over een sterk team, maar dat wil weinig zeggen over hun toekomst. Zo verliet de ster van het team, Jadon Sancho, afgelopen week het toernooi om zijn debuut te maken in de Bundesliga voor Borussia Dortmund. Hij mocht bij Manchester City vertrekken. Nog een handvol Engelse toptalenten is tegenwoordig te zien bij clubs als VfL Wolfsburg, SC Freiburg en Borussia MG. "De financiële belangen in het Engelse voetbal zijn zo groot en de cultuur zo risicomijdend, dat de clubs geen geduld meer hebben bij de opleiding van jonge talenten", constateert The Times.
Oranje O17 struikelde over de laatste kwalificatiehorde voor dit WK. De Nederlandse talenten verloren op het EK in Kroatië in mei in de kwartfinale van Duitsland, waarna ze niet tot de twee beste verliezers behoorden. Frankrijk ging als winnaar van de play-off tegen Hongarije naar India als vijfde Europese deelnemer naast de vier halve finalisten. 

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

19 september 2018
Pijl
In het hele land zijn initiatieven om ouderen meer aan ...
19 september 2018 // Overheid
18 september 2018
Ode aan de Sportvereniging door Pieter Winsemius:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
18 september 2018 // Bonden
17 september 2018
Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'
Pijl
De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een ...
17 september 2018 // Voetbal

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?