De voetbalweek van S&S: Ajax begint op het juiste moment in China

6 december 2017 // Voetbal // Door: Ernst Bouwes
De voetbalweek van S&S: Ajax begint op het juiste moment in China
Uit eerder onderzoek bleken Chinese voetballiefhebbers hun favoriete Europese clubs te kiezen op basis van de shirtsponsor of eerder een speler te volgen en daardoor makkelijker van favoriete team wisselen.
Vorige week tekende Ajax een samenwerkingsovereenkomst met Guangzhou R&F, de Chinese nummer vijf in de Super League, waar de Amsterdammers in de komende vijf jaar voor tien miljoen euro een jeugdopleiding gaan opzetten. Volgens algemeen directeur Edwin van der Sar draait deze deal vooral om voetbal, maar het zou daarnaast geen kwaad kunnen om de naam van Ajax, en in haar slipstream de Eredivisie, via deze ingang in China uit te dragen.

Volgens Andrew Collins van marketingbureau Mailman Group is dit hét moment voor competities, clubs en spelers om supporters in China te veroveren. "De technische ontwikkeling maakt dat we tegenwoordig heel dicht bij de fans kunnen komen en beter begrijpen wat zij willen." Uit eerder onderzoek van de Mailman Group bleken Chinese voetballiefhebbers hun favoriete Europese clubs te kiezen op basis van de shirtsponsor of eerder een speler te volgen en daardoor makkelijker van favoriete team wisselen. Zij missen de historische of geografische connecties van de Europese voetbalfans en hebben geen idee van de indrukwekkende prijzenkast van de Amsterdammers of namen van grote spelers uit het verleden. Ajax moet in China opnieuw beginnen en maakt daarvoor een goede start in Guangzhou.

Duitsland denkt alweer vooruit

Anderhalf jaar na de publicatie van het rapport 'Winnaars van Morgen' ontbrak het Nederlands Elftal voor de tweede keer op rij bij de loting van een groot internationaal toernooi en haalde geen enkele Eredivisieclub de tweede ronde in het Europees voetbal. Hopelijk is daarmee het dieptepunt bereikt en gaat het KNVB-plan vanaf nu vruchten afwerpen.
Het grote voorbeeld Duitsland zit intussen niet stil. Daar begon een jaar geleden de DFB-Akadamie met een denktank om de kwaliteit van het voetbal met creatieve en innovatieve projecten verder te verbeteren. Het eerste resultaat is het inpassen van Virtual Reality. Duitse wetenschappers buigen zich nu over de beste toepassing van de bril in trainingssituaties. Komend jaar richt het team zich op het voorkomen van blessures. De denktank meent dat het interdisciplinaire en internationale karakter van haar samenstelling haar sterkste punt is. Dat lijkt in het KNVB-rapport een ondergeschoven kindje. 

Bron: dfb.de

Welke Nederlanders sluit zich als eerste aan bij Common Goal?

Ruim twee maanden geleden lanceerde Juan Mata de stichting Common Goal, waarbij hij collega-voetballers in de top uitdaagt om één procent van hun salaris aan het goede doel te schenken. Mats Hummels volgde al snel en intussen is het aantal uitgegroeid tot ruim dertig. Aanvankelijk wilde Mata een elftal vormen, maar hij is dat doel nu al ruimschoots gepasseerd. 
De steun komt niet alleen van spelers. Afgelopen week voegde UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin zich bij de groep, waar onlangs ook de Duitse coach Jurgen Nagelsman en de Amerikaanse vrouweninternational Megan Rapinoe bij kwamen. De bijdragen gaan naar de organisatie Streetfootballworld, dat in meer dan honderd landen projecten ondersteunt. 
Het wachten is nu op de eerste Nederlandse participant.

Bron: uefa.com

Is iedereen welkom op het WK in Rusland?

Uitgerekend de twee laagst geklasseerde teams in de FIFA World Ranking openen het WK op 14 juni in Moskou. Nummer 63 Saoedi-ArabiŽ treft nummer 65 Rusland in het kwalitatief gezien matigste openingsduel in de historie, waardoor het toernooi voor de liefhebbers waarschijnlijk pas echt begint met Portugal-Spanje de volgende dag. Volgens The New York Times staan de eerste weken op een waakvlammetje, waarna het evenement na de uitschakeling van het gastland door lege tribunes zou kunnen doodbloeden. 
FIFA-voorzitter Gianni Infantino verwacht het beste WK in de geschiedenis en hij opende de lotingsceremonie met de verzekering dat 'iedereen in staat zal zijn om voetbal te vieren met het Russische volk'. Tijdens de Play the Game Conferentie in Eindhoven afgelopen week dacht FARE-directeur Piara Powar daar anders over. Volgens hem moeten supporters goed opletten, want in sommige delen van Rusland zijn homoseksuelen en andersgekleurden niet erg welkom. Het land heeft bovendien haar anti-homo-wetgeving nog altijd niet ingetrokken en een verzoek van Duitse en Engelse fans om een regenboogvlag mee te nemen in de stadions is door FIFA nog steeds niet beantwoord.
FARE stuurt overigens waarnemers naar ieder WK-stadion om onwelvoeglijke spreekkoren te kunnen melden bij de FIFA. Sinds de Confederations Cup van vorig jaar heeft de wereldvoetbalbond een protocol om in te grijpen via de scheidsrechter en de stadionspeaker met als uiterste middel het staken van de wedstrijd.

Evenement van de Week: UEFA Vergadering (7 december, Nyon)

Na de WK-loting door de FIFA afgelopen vrijdag is de UEFA deze week aan de beurt met haar eigen balletjes voor de eerste versie van de UEFA Nations League. Het Nederlands Elftal behoort, dankzij de zeges met bondscoach Dick Advocaat, tot de twaalf sterkste landen, waardoor het in een poule met twee toppers uitkomt. Verder is de Johan Cruijff Arena in de race voor de openingswedstrijd van Euro 2020.
Eén concurrent lijkt af te vallen, want ook Brussel stond op deze shortlist van vijf stadions. Volgens Andrew Warshaw van insideworldfootball.com is het geduld van de UEFA met de Europese hoofdstad op, nadat de termijn van twee maanden om de bouw van het Eurostadion op schema te krijgen, is verlopen. Nog altijd heeft het stadion geen omgevingsvergunning van de overheid binnen. Bij diverse omliggende gemeentes lopen bezwaarprocedures.
Daardoor komen de reservesteden Stockholm en Cardiff in beeld, maar ook daar lijkt de beslissing al gevallen. Met Wembley, Glasgow en Dublin hebben de Britse Eilanden al drie locaties, wat volgens de voetbalbond voldoende is. Kopenhagen is de enige vertegenwoordiger van ScandinaviŽ.

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

18 september 2018
Ode aan de Sportvereniging door Pieter Winsemius:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
18 september 2018 // Bonden
17 september 2018
Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'
Pijl
De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een ...
17 september 2018 // Voetbal
15 september 2018
Pijl
Ruim twintig jaar geleden behoorde het Nederlands volleybalteam tot de wereldtop met zilv...
15 september 2018 // Bonden

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een Ďschoneí investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?