De voetbalweek van S&S: Marketeer suggereert naamsverandering FIFA

29 november 2017 // Voetbal // Door: Ernst Bouwes
De voetbalweek van S&S: Marketeer suggereert naamsverandering FIFA
Fifa-voorzitter Gianni Infantino en Russisch president Vladimir Poetin
Het Kremlin is komende vrijdag het indrukwekkende decor van de WK-loting, die verder ieder decorum mist. Anti-dopingautoriteit WADA valt deze week de FIFA aan voor het negeren van dopingrapporten over de Russische nationale ploeg, terwijl de voormalige bestuurders van wereldvoetbalbond in New York in de beklaagdenbank zitten.

In deze omgeving proberen de marketeers van de bond wanhopig om sponsors voor het komende toernooi aan te trekken. Vanwege doorlopende contracten is de portefeuille met de duurste categorie nog goed gevuld, maar vooral de Russische bedrijven laten het afweten voor de regionale pakketten. Volgens Patrick Nally, die de sponsorpakketten ooit opzette, kan de FIFA beter haar naam kan veranderen. "Het woord FIFA heeft nu ongeveer het slechtste denkbare imago. Deze vier letters staan voor 'corruptie', dat is onverkoopbaar."

Premier League omarmt LGBT-gemeenschap

Nadat de aanvoerders van de Eredivisie vorige maand een regenboogarmband droegen in het kader van de internationale Coming Out Dag, nam de Premier League afgelopen weekend het stokje over. Als steun aan integratie van de LGBT-gemeenschap droegen alle spelers regenboogveters in hun schoenen, terwijl het logo van de Premier League aangepaste kleuren kreeg. Zoals in Nederland veel amateurclubs op de actie inhaakten door de regenboogaanvoerdersband te bestellen, kochten al bijna tweehonderdduizend Engelse supporters de gekleurde veters van de Stonewall-campagne. Deze woensdag roept de organisatie iedereen op om de veters te dragen.
Daarnaast is TeamPride opgericht, waarin de Premier League met grote bedrijven als adidas, AON, Ebay en VISA de actie gaat ondersteunen. Ook uitzendrechtenhouder SkySport heeft zich bij het team aangesloten. Uit recent onderzoek blijkt dat bijna driekwart van de voetbalfans getuige was van homofobe spreekkoren bij wedstrijden, terwijl bijna tweederde een betere acceptatie van de LGBT-gemeenschap belangrijk vindt. Veel clubs faciliteren de aanwezigheid van een LGBT-supportersclub in hun stadion, terwijl een fan van Manchester City in een filmpje op de website van de Premier League vertelt hoeveel steun de Canal Street Blues groep ontvangt.

Britten onderzoeken verband tussen ballen koppen en dementie

De FA en de Britse spelersvakbond PFA laten wetenschappelijk onderzoek instellen naar voetbalgerelateerde oorzaken van dementie bij oud-spelers. Het doel is om te bekijken of ex-profs meer last krijgen van dementie dan andere ouderen. De aanstelling is een uitvloeisel van het FA Expert Panel over Hersenschuddingen, dat bekijkt welke regels nodig zijn op het veld bij botsingen met hoofdletsel. Daarvoor is onderzoek naar langdurige schade noodzakelijk en daar heeft het, volgens het Panel, tot nu toe aan ontbroken. 
Een maand geleden publiceerde Vincent Gouttebarge, medisch onderzoeker bij de FIFA en voormalig Eredivisiespeler, de uitkomst van zijn uitgebreid rapport naar de gevolgen van hersenschuddingen bij sporten als ijshockey, rugby en ook voetbal. Depressies, slapeloosheid en angsten behoren tot de symptomen. De Amerikaanse voetbalbond heeft in het jeugdvoetbal onder de tien jaar twee jaar terug een verbod op kopballen ingesteld.

Betalingen in vrouwenvoetbal gaan omhoog

Oranjeschutter Vivianne Miedema had vorige week de Guardian nodig om het vuurtje aan te wakkeren voor een betere premie voor de Oranjeselectie. De 'usual suspects' stonden daarna in eigen land klaar om de Arsenal-spits op haar plaats te zetten. "Meisje Miedema is de weg kwijtgeraakt", meende Johan Derksen in Voetbal Inside. Minister Bruins van Sport steunt haar oproep echter via een brief aan de KNVB, dat de interland tegen Ierland in Nijmegen deze week binnen korte tijd uitverkocht zag raken. In de NRC vroeg Miedema zich af waarom dit duel in De Goffert is en niet in de Johan Cruijff Arena of De Kuip. 
Ook internationaal groeit de roep om de inkomstenverschillen tussen de genders te matigen. Noorwegen liep voorop na overleg tussen de bond en de nationale selecties. De mannen dragen uit solidariteit een deel uit hun commercile potje over aan de vrouwen. De Deense selectie dreigde dit najaar diverse malen het werk neer te leggen. Afgelopen week vond hun nationale bond alsnog een potje met bijna drie ton en verhoogde het de wedstrijdpremie met zestig procent.
Verder publiceerde Sporting Intelligence haar jaarlijkse salarisoverzicht, waarin het bureau voor het eerst onderscheid maakt tussen mannen en vrouwen. Het rapport kijkt alleen naar competities en niet naar nationale elftallen, wat nu de discussie beheerst. Zoals verwacht verdienen de mannen meer, dankzij toeschouwersaantallen, sponsors, uitzendrechten, maar het verschil blijkt enorm. 

Wedstrijd van de Week: Benevento - AC Milan (zondag 3 december)

De financile handen van hekkensluiter Roda JC dreigen in de winterstop gebonden te blijven door de onduidelijke juridische situatie rond de Russisch-Zwitserse eigenaar Aleksei Korotaev, terwijl ADO Den Haag over grootaandeelhouder Wang Hui in het Financieele Dagblad las, dat hij betrokken zou zijn bij een corruptieschandaal in Spanje.
Dat alles valt in het niet bij de situatie in Milan, waar de AC zich afvraagt wie de zakenman Li Yonghong is. Volgens New York Times is zijn mijnbouwimperium zelfs in China niet bekend, waardoor hij waarschijnlijk de achthonderd miljoen aan geleend geld om de club van Silvio Berlusconi over te nemen niet kan terugbetalen. Komend jaar dient Li een lening van driehonderd miljoen euro bij het hedgefonds Elliott Management af te lossen. Lukt dat niet, dan neemt Elliott de aandelen, en de club, over. 
Champions League-deelname zou uitkomst bieden voor de zevenvoudig Europese bekerhouder, maar via de competitie lijkt dat al onmogelijk met een achterstand van meer dan tien punten op nummer vier. Winst van de Europa League lijkt hiervoor een verplichting. Daarvoor moet het wel een uitzonderingspositie krijgen van de UEFA, dat deze week de financile gezondheid van AC Milan beoordeelt. Binnen de marges van Financial Fair Play blijven lijkt vrijwel onmogelijk voor de rossonero. Op 8 december volgt de uitspraak.


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image

Laatste nieuws

23 juni 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederland
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
23 juni 2018 // Bonden
22 juni 2018
Nieuwe EU-werkgroep voor duurzaamheid in de sport
Pijl
Nadat de EU eerder een deskundigenwerkgroep instelde voor de aanpak van matchfixing in voe...
22 juni 2018 // Buitenland
20 juni 2018
Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Pijl
Agterberg BV heeft een vacature als Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport. Lees hieronder meer ...
20 juni 2018 // Ondernemerschap

Partnernieuws

Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederlan...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Zo overtuig je bij het onderhandelen in het Engels