De internationale sportweek van S&S: film over volwassenwording vrouwentennis

30 november 2017 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
De internationale sportweek van S&S: film over volwassenwording vrouwentennis
In de week waarin de Oranjeselectie zich aansloot bij diverse ploegen in Europa in de strijd om betere betaling in het vrouwenvoetbal, verscheen 'The Battle of the Sexes' in de bioscoop. Deze film vertelt niet alleen het verhaal van de demonstratiepartij tussen Billy Jean King en de vooroorlogse Grand Slamwinnaar Bobby Riggs, maar ook over het ontstaan van de Womens Tennis Association (WTA).

In de openingsscne stapt King met acht andere topspeelsters uit de Amerikaanse tennisbond, nadat het prijzengeld op de US Open van 1970 voor vrouwen maar een fractie blijft van wat de mannen kunnen verdienen. 'The Original 9' sloten een contract voor één dollar met promotor Gladys Heldman, die in het sigarettenmerk Virginia Slims een sponsor vond voor een serie toernooien in de VS. 
In de film ontbreekt de officile oprichting van de WTA in juni 1973 en de gelijktrekking van het prijzengeld van de US Open. Kort daarna verslaat King Riggs in het Astrodome in Houston in drie sets, waarbij zij vreesde dat een nederlaag het vrouwentennis jaren terug zou werpen. Een mooie sporthistorische film.

Mercedes Benz Stadium behaalt LEED Platinum

Het Mercedes Benz Stadium in Atlanta, de thuisbasis van de Falcons (NFL) en United FC (MLS), is sinds half november officieel het meest duurzame sportstadion ter wereld met de toekenning van het LEED Platinum certificaat (Leadership in Energy & Environmental Design). Om boven de benodigde tachtig duurzaamheidspunten te komen is een groot aantal maatregelen getroffen. Zo verdiende het stadion de maximale score op watermanagement via een opslagsysteem van regenwater, dat het rele overstromingsgevaar in de omgeving drastisch verkleind.
Verder gaat de LED-verlichting tien keer zo lang mee als normale lampen, terwijl het zestig procent zuiniger is in verbruik. Daarnaast beschikt het stadion over vierduizend zonnepanelen en heeft het een uitgebreid fietsplan met zelfs 'valet parking'. Een voetpadennetwerk maakt verbinding met de omliggende wijken, terwijl de Falcons in de NFL al het best scoorden met openbaar vervoer gebruikende fans. 
Het stadion heeft anderhalf miljard dollar gekost en is afgelopen zomer geopend. Intussen kreeg Atlanta al de Super Bowl van 2019 toegewezen en de Final Four weekend van het collegebasketball een jaar later. 

Formule 1-racers stappen in ESports

Met een saaie slotrace in Abu Dhabi sloot de Formule 1 een seizoen af dat niet aan de hoge verwachtingen kon voldoen. De twee zeges voor Max Verstappen hielden het opgeleefde enthousiasme in ons land op peil, maar de nieuwe eigenaar Liberty Media noch het vernieuwde technische regels konden dit jaar voor meer spektakel zorgen.
Jonathan Gitlin, blogger op Ars Technica, bekeek de dag voor de race de slotwedstrijd van de F1 2017, het e-sportkampioenschap voor de Formule 1. Dat bleek aanzienlijk meer sensatie op te leveren en een half miljoen kijkers voor de finale op You Tube, waarbij het verschil in beelden met de echte wedstrijd niet eens heel groot is. Pas in de laatste ronde viel de beslissing in een strijd tussen drie wagens, die tevens bepalend was voor de kampioenschap van de F1 eSeries. 
Afgelopen week lanceerde oud-wereldkampioen Fernando Alonso een eigen gesponsord team, dat volgend seizoen gaat meerijden in diverse eSports racecategorin


Economen berekenen de winst van sociale sportactiviteiten

De nieuwste uitgave van Sports Management wijst op een interessant onderzoek in Engeland van begin dit jaar. De Street Soccer Academy (SSA), een non-profitorganisatie voor de rentegratie van kwetsbare mensen, vroeg Pro Bono Economics om een 'business case' te maken van haar activiteiten. Daaruit bleek dat iedere genvesteerde pond het tienvoudige aan economische waarde opleverde doordat de meeste succesvolle deelnemers uiteindelijk minder steun van de overheid nodig hadden en daarnaast zelf bijdroegen aan de samenleving met hun activiteiten.
Projecten van de SSA in gevangenissen bracht een significante daling van recidive onder haar deelnemers na hun vrijlating. De meesten bleven de programmas SoccerFit en StreetFit volgen. Het monetariseren van sociaal werk in de sport lijkt een goede manier om financierders de economische zin van een project aan te tonen.

Evenement van de Week: IOC-besluit over Russische deelname aan Winterspelen (5 december)

Als het aan Dick Pound ligt, dan is Rusland in februari niet welkom in PyongChang en dat vooral als voorbeeld van het IOC aan de internationale sportbonden tot het nemen van stevige maatregelen. In Eindhoven meende de voormalig WADA-directeur deze week dat bonden nauwelijks schorsingen in dopingzaken durven uit te spreken uit vrees voor een slecht imago van hun sport, omdat dat niet goed overkomt bij sponsors, uitzendrechtenhouders en voor de goede naam van de bondspresident zelf.
Volgens de New York Times stuurt het IOC volgende week aan op een verbod van iedere uiting van de Russische vlag, kleuren en muziek. De sporters zouden in Zuid-Korea in neutrale kleding mee mogen doen. Geen rechtstreekse schorsing van het land, maar erop speculerend dat Rusland reageert met een boycot van de Spelen. Dat voorkomt een juridische strijd op bondsniveau of met individuele sporters. Bewijsmateriaal is ruimschoots voorhanden, maar of het juridisch sluitend is zou pas kunnen blijken na een jarenlange procedure. De Times kreeg inzage in de geschreven dagboeken van de overgelopen dopingarts Rodchenkov, die een vrij helder beeld geven van gestructureerde staatsdopingprogramma voor en tijdens de Spelen in 2014. Eerder legde de arts grafisch uit hoe hij toegang kreeg tot het dopinglab in Sochi, waardoor hij de dopingstalen van de Russische atleten kon vervangen door schone urine. 


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image

Laatste nieuws

18 augustus 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij KNHB, Sportservice Zwolle en WSDH
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
18 augustus 2018 // Bonden
17 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Rudmer Heerema:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
17 augustus 2018 // Bonden
15 augustus 2018
Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
Pijl
Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
15 augustus 2018 // Overheid

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een schone investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij KNHB, Sportservice Zwolle en WSDH
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?