“Door alle plannen aan elkaar te verbinden, ben je veel effectiever”

2 oktober 2017 // Opinie // Door: Rita van Driel
“Door alle plannen aan elkaar te verbinden, ben je veel effectiever”
Begin deze maand ben ik herkozen in het bestuur van het Internationaal Paralympisch Comité. Sinds 2009 heb ik de portefeuille Development in mijn beheer en deze week bespreek ik met IPC-voorzitter Andrew Parsons hoe hij de nieuwe portefeuilleverdeling voor zich ziet.

In mijn campagne heb ik aangegeven dat er in de paralympische sport te weinig vrouwen op sleutelposities zitten. Zij worden veel te weinig gestimuleerd om de stap verder te maken. De voorzitter van de Atletencommissie is een vrouw en drie van de twaalf gekozen IPC-bestuursleden zijn vrouwen. Dat is te weinig, zeker daar onze ambitie is dat de verdeling fiftyfifty is.

Erica Terpstra zegt al jarenlang tegen me dat ik een rolmodel ben. Ik wist nooit zo goed wat ik daarmee moest, maar ik zie wel steeds meer dat ik een voorbeeld voor veel vrouwen ben. In m’n laatste termijn zou ik graag mijn pijlen op dit thema willen richten.

Development

Toen ik in 2009 verkozen werd, was het budget voor Development 100.000 euro en werd er vooral gepráát over ontwikkelingswerk. De initiatieven die van de grond kwamen stonden los van elkaar en hadden dus ook weinig impact. Zonde van het geld. In mijn eerste termijn heb ik ingezet op een lange termijnplan. Wat hebben we nodig, wat zijn onze speerpunten en hoe gaan we het aanpakken? Vervolgens zochten we in meerdere werelddelen met vijf of zes buurlanden gezamenlijk een sport uit en gingen we de diepte in. We ondersteunden ze bij het opleiden van trainers en coaches, bij het aanschaffen van materiaal en het opzetten van competities. Ook zorgden we voor aansluiting met de organisatiecomités van de Paralympische Spelen, die tot die tijd elk op hun eigen wijze met ontwikkelingsgeld omgingen. Door alle plannen te verbinden, ben je veel effectiever.

Miljoenen

Rondom de Spelen in Londen (2012) kwam er langzamerhand steeds meer geld beschikbaar voor de paralympische sport, mede door de oprichting van de Agitos Foundation. In 2015 verbond Toyota zich als World Wide Partner aan het IPC en inmiddels zijn er voor development miljoenen beschikbaar, in plaats van de 100.000 euro waarmee we begonnen. Met dat geld kunnen we nog meer impact creëren. Zo hebben we in aanloop naar de Parapan American Games in Toronto en de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro veel projecten gedraaid in de daar omliggende landen. Landen als Brazilië en Mexico waren al sterke paralympische landen, maar een land als bijvoorbeeld Colombia heeft enorme stappen vooruitgezet. In Londen wonnen ze twee medailles, vier jaar later in Rio zeventien medailles.

Wereldbeeld 

Het IPC in deze vorm bestaat sinds 1989 en bij de oprichting telde het 43 lidorganisaties. Inmiddels zijn dat er tweehonderd. Aandachtspunt voor de komende jaren is dat het IPC voor alle leden een even grote betekenis krijgt.  We zien landen als Nederland, Amerika, Engeland en China alleen maar sterker worden en het is in ons aller belang om dat verschil niet te groot te laten worden. Daarbij stimuleren we sterke landen om een voortrekkersrol te vervullen, zoals bijvoorbeeld Brazilië en Japan dat al doen. Een land als Nederland is nooit bang om kennis met andere landen te delen, maar in veel andere landen werkt het toch anders. Overall geldt dat er grote stappen gezet zijn, maar dat er nog steeds heel veel werk te doen is.

Hoogtepunten

Terugblikkend kun je stellen dat in Londen de Paralympische Spelen echt op de kaart zijn gezet. Ook Rio vormde voor mij een hoogtepunt. Enkele weken voor die tijd bleek het organisatiecomité geen geld meer te hebben en dreigden de Spelen niet door te gaan. Met veel kunst- en vliegwerk en steun van andere partijen is het toch allemaal gelukt en hebben we er een enorm succes van gemaakt. Dat was grandioos en daar kunnen we heel trots op zijn.

Andrew Parsons

De afgelopen zestien jaar was de Brit ‘Sir’ Philip Craven de voorzitter van het IPC en hij is nu opgevolgd door de Braziliaan Andrew Parsons. De schoenen om in te stappen zijn groot, maar Parsons heeft laten zien dat hij van wanten weet. Hij komt zelf uit een land dat zich op paralympisch vlak sterk ontwikkeld heeft, heeft een commerciële achtergrond en hij staat op goede voet met het Internationaal Olympisch Comité. Dat laatste is van belang, omdat de relatie met het IOC – na het besluit van het IPC om alle Russische atleten van de Spelen in Rio te weren – nog wel wat verder opgepoetst kan worden.

Energie

25 jaar geleden was ik werkzaam voor de NSKiV en kwam de gehandicaptensport toevallig op m’n pad. Bij m’n eerste Paralympische Spelen werd ik enorm getriggerd. Het wereldje intrigeerde me en ik zag veel kansen. Die zie ik nog steeds. Tijdens mijn campagne was mijn boodschap ‘I connect, I share, I empower’. Daar krijg ik energie van en daar ga ik graag nog vier jaar mee door. 


  • Rita
    Door: Rita van Driel
    Rita van Driel is programmamanager gehandicaptensport bij NOC*NSF en bestuurslid van het International Paralympic Committee (IPC). 


    Pijl
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image

Opiniemakers

Erik Lenselink
19 juni 2015
Pijl
Erik Lenselink is manager Sportontwikkeling NOC*NSF. 
Gio Lippens
22 februari 2016
Pijl
Gio Lippens is wielerverslaggever voor de NOS en voorzitt...
Stijn Verhagen
23 juli 2015
Pijl
Stijn Verhagen is lector Participatie en Maatschappelijke ...

Laatste nieuws

18 februari 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij: Watersportverbond, KNVvL en Sportbedrijf Lelystad
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
18 februari 2018 // Bonden
15 februari 2018
Rusland verovert buurlanden via de ijshockeyhal
Pijl
Terwijl de olympische beweging een vredelievende overwinning behaalde met de verwelkoming ...
15 februari 2018 // Buitenland
13 februari 2018
Los Angeles twijfelachtig als speelstad voor WK 2026
Pijl
The Boston Consulting Group heeft United 2026, het WK-bid van de Verenigde Staten, Mexico ...
13 februari 2018 // Voetbal

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: Watersportverbond, KNVvL en Sportbedrijf ...
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English Keep up your (presentation) game!