We kunnen het ons niet permitteren dat de KNSB failliet gaat

5 juni 2017 // Opinie // Door: Bert Jonker
We kunnen het ons niet permitteren dat de KNSB failliet gaat
In de tien jaar die sinds publicatie van het rapport Schenk zijn verstreken, is er niet alleen niet hervormd maar is ook het vermogen van de KNSB volledig verdampt.

Vorig jaar was er een conflict tussen de KNSB en de merkenteams omdat de bond eenzijdig de premies en licentiegelden wilde verhogen. De bond had zelf al bezuinigd en wilde dat dat de teams, om de bond te steunen, met een extra bijdrage over de brug zouden komen. Er dreigde zelfs even een staking door de schaatsers. De belangrijkste stakeholders in het schaatsen, gewesten, atleten en merkenteams hebben toen een gezamenlijke Convenantengroep gevormd die van de ledenraad van de KNSB een tweeledige opdracht kreeg: het actuele geldconflict op te lossen, maar vooral: de schaatssport opnieuw in te richten en daarbij een nieuw, duurzaam evenwicht vinden tussen de belangen van de belangrijkste partijen: atleten, merkenteams, gewesten, verenigingen en de KNSB.


Op 1 oktober 2016 trad het bestuur van de KNSB af en werd een Raad van Toezicht geïnstalleerd. Omdat de Convenantengroep formeel geen onderdeel is van de KNSB en onduidelijk was wat de status zou zijn van haar adviezen, is vervolgens op voorstel van Pieter de Kroon van de Raad van Toezicht een nieuwe commissie ingesteld, de zogenaamde Expertgroep, met daarin naast de KNSB een evenredige vertegenwoordiging van alle partijen uit de Convenantengroep, met als opdracht het schaatslandschap bestuurlijk en organisatorisch opnieuw in te richten. In januari is de Expertgroep volop aan de slag gegaan, met als resultaat het rapport ‘Een gezonde schaatstoekomst’, dat zowel een advies voor een duurzame inrichting van de schaatssport bevat als een reeks aanbevelingen om de KNSB van faillissement te redden. Op 20 mei jl. werd het rapport integraal door de Ledenraad van de KNSB goedgekeurd.


Al sinds de komst van de Sanex-ploeg van Rintje Ritsma in 1995 worstelt de schaatssport met hetzelfde probleem: hoe stem je top- en breedtesport op elkaar af? Hoe kun je ze naast elkaar positioneren, maar bestuurlijk uit elkaar halen? Tweede belangrijke kwestie is de vraag: hoe komen we van een directieve tot een dienende KNSB? Hoe turnen we het bondsbureau om tot een instantie die tussen de partijen staat in plaats van erboven?


Geen enkele reden om daar namens de bond nog een eigen geldverslindend topsportprogramma aan toe te voegen.

Over die vragen heeft de commissie Schenk zich een jaar of tien geleden ook al gebogen. Een van de belangrijkste aanbevelingen van die commissie was de topsport te verzelfstandigen. Die aanbeveling heeft de Expertgroep overgenomen, door de introductie van de nieuwe entiteit Topsport & Commercie, waar alle profsport wordt ondergebracht. In de praktijk functioneert het trouwens al zo. De merkenteams zijn het equivalent van de BVO’s in het voetbal: zelfstandige bv’s, met een eigen waarde en eigen topsportprogramma’s. Geen enkele reden om daar namens de bond nog een eigen geldverslindend topsportprogramma aan toe te voegen. De breedtesport moet volgens ons voor 90 procent gedragen worden door vrijwilligers. Waarom zou alles zo kostbaar moeten zijn? Er zijn genoeg vrijwilligers die ook professionals zijn. Met die uitgangspunten kun je top- en breedtesport prima onderbrengen in één organisatie.


In de tien jaar die sinds publicatie van het rapport Schenk zijn verstreken, is er niet alleen niet hervormd maar is ook het vermogen van de KNSB volledig verdampt. Het weerstandsvermogen van de bond bedraagt op dit moment nog maar 1,3 miljoen euro. De begroting voor dit seizoen gaat weliswaar uit van een kleine winst, maar daar staan posten op die niet gedekt zijn. Dat is onverantwoord. Omdat we het ons niet kunnen permitteren dat de KNSB failliet gaat, moet er naar mening van de Expertgroep dit seizoen 1.050.000 euro worden bezuinigd. In het rapport wordt ook aangegeven waar die bezuinigingen gevonden kunnen worden.


Hoe kun je dienstbaar zijn aan hun belangen en de schaatssport in zijn algemeen, als je weet dat jouw salaris bijdraagt aan het faillissement van de bond?

Allereerst kan 250.000 bezuinigd worden op betaling van het topmanagement van KNSB, een bezuiniging die al goeddeels is bereikt door het vertrek van directeur/ bestuurder Theo Fledderus. Uiteraard moet Fledderus vervangen worden en moet ook de nieuwe directeur/bestuurder betaald moeten worden, maar niet meer tegen diens salaris. Het gaat bij de KNSB grotendeels om gemeenschapsgeld, c.q. de contributies van verenigingen en leden. Hoe kun je dienstbaar zijn aan hun belangen en de schaatssport in zijn algemeen, als je weet dat jouw salaris bijdraagt aan het faillissement van de bond?


De rest van het geld wil de Expertgroep vinden door alle partijen in het schaatsen, naast hun reguliere betalingen, om een extra solidariteitsbijdrage te vragen. 100 duizend euro moet komen vanuit de gewesten, door verhoging van hun contributiegelden. Die verhoging is overigens niet incidenteel, maar structureel en vast, en gaat dus gelden voor alle komende jaren. De solidariteitsbijdragen van de andere stakeholders zijn wel eenmalig. 25 duizend vragen we aan de sponsors van de teams. Dus niet hun ploegen, maar de eigenaars c.q. naamgevers persoonlijk. Die betalen ieder 25 duizend, maakt samen 125.000 euro. Eenzelfde bedrag moet komen van de KPN Telecom als hoofdsponsor van de KNSB.


Met het Schaatser van het Jaar-gala dat straks na de Olympische Spelen het seizoen afsluit, hopen we eveneens een paar ton op te halen. Alle partijen, organisaties, media, etcetera in het schaatsen kunnen op dat gala à 8.000 euro een tafeltje kopen en daar met 8 of 10 man aanzitten. 100 tafels maken 800.000 euro. Daar moeten nog wel een paar ton kosten vanaf, maar zo kan iedereen die het schaatsen een goed hart toedraagt de toekomst van de sport helpen bestendigen. Op dat Gala wordt ook een veiling georganiseerd, bijvoorbeeld van de schaatsen waarmee Kramer of Bergsma in PyeongChang op de 10 kilometer hopelijk Olympisch goud winnen. Het geld dat je daarmee ophaalt kun je zien als de belangeloze inbreng van de atleten.


De Expertgroep heeft bedongen dat de directeur/bestuurder die deze zomer benoemd wordt, akkoord moet gaat met het rapport. Hij of zij moet dus niet alleen de bezuinigen realiseren, maar ook de overige adviezen uitvoeren. De Expertgroep wil de sollicitatiecommissie met raad en daad terzijde staan om tot de juiste keuze te komen. En ook de aanstaande directeur/bestuurder zal op ons kunnen blijven rekenen. Alleen door er samen de schouders onder te zetten, krijgen we een duurzame schaatssport.


Foto: Flickr

  • Bert
    Door: Bert Jonker
    Bert Jonker (1966) is directeur/eigenaar van CLAFIS Ingenieus, een ingenieursbureau dat sinds de oprichting in 2004 is uitgegroeid tot een organisatie met zo’n 450 medewerkers verspreid over 7 vestigingen door heel Nederland. Jonker bekleedt daarnaast diverse bestuursfuncties in met name de sportwereld.


    Pijl
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Opiniemakers

Eric Konings
28 september 2014
Sportsbook Intelligence Unibet
Pijl
Sportsbook Intelligence
Ingrid van Gelder
28 maart 2015
Pijl
Programmamanager Topsportinfrastructuur en Topsport & Onderwijs bij NOC*NSF
Paul Rosenmöller
4 juni 2014
Voorzitter Convenant Gezond Gewicht
Pijl
Paul Rosenmöller is sinds de start voorzitter van het  Convenant Gezond Gewicht. Bov...

Laatste nieuws

21 juli 2018
Droombaan in het buitenland?
Pijl
Eén van de vele fantastische aspecten van sport is de natuurlijke manier waarop he...
21 juli 2018 // Ondernemerschap
20 juli 2018
Criminele weldoeners dringen sportclubs binnen om imago op te poetsen
Pijl
Een op de drie gemeenten kampt met criminele weldoeners. Zij gebruiken hun illegaal verkre...
20 juli 2018 // Voetbal
18 juli 2018
Met Walk Challenge 2020 geeft KWBN de wandelsport een olympisch tintje
Pijl
Na een afwezigheid van zes jaar keert de Walk Challenge terug op de agenda van de avontuur...
18 juli 2018 // Bonden

Partnernieuws

Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?
Accres