"Zoals Davos jaarlijks het World Economic Forum organiseert, wil ik in Noordwijk het World Sports Forum opzetten"

17 oktober 2017 // Opinie // Door: Jan Rijpstra
World Economic Forum in Davos als voorbeeld voor Noordwijk
Noordwijk is een actieve, vitale gemeente. Mensen zijn erg betrokken en zitten vol plannen. En dan komt er ook nog de fusie met Noordwijkerhout aan, die 1 januari 2019 rond moet zijn en veel tijd en energie kost. Ik ben nu 3 jaar burgemeester en ga graag door. Mijn collega in Noordwijkerhout stopt, maar dat betekent niet dat ik het automatisch word. Ik zal opnieuw benoemd moeten worden, en dat is een zaak van de nieuwe gemeenteraad en de commissaris van de Koning.

Noordwijkerhout - waar de Leeuwenhorst, het misschien wel grootste congreshotel van Nederland, is gevestigd - is nu al een echt congresoord. Samen met Noordwijk ontstaat een fusiegemeente, waar uitstekend allerlei evenementen en congressen georganiseerd kunnen worden. Er is veel hotelaccommodatie en onze ligging aan zee, met Schiphol, Den Haag en Amsterdam en Rotterdam op 30-40 minuten afstand, is ideaal. We hebben dan ook allerlei ambities op dat gebied, eigenlijk al vanaf het moment dat ik hier begon.

Behalve actief en vitaal is Noordwijk ook erg sportminded. Mede daarom zijn we namens Nederland European City of Sports 2017 geworden. Vorig jaar organiseerden we samen met het Pieter van den Hoogenband Stadion in Eindhoven, waar de binnen-wedstrijden werden gehouden, het WK-lifesaving met 4000 deelnemers. Bij ons vonden, op het strand en het open water, de buitenevenementen plaats. Maar ook het WK Hobie Cat, zeilen voor de kust, vond hier plaats, en er zijn jaarlijks tal van kitesurfevenementen.

Huis ter Duin is al jaren de traditionele verzamelplaats van het Nederlands elftal. Daarnaast komt het Nederlands elftal onder de 16 hier ieder jaar wel voor een vierlandentoernooi of wedstrijd op de velden van ons sportpark. Dat park wordt compleet vernieuwd, met nieuwe velden en nieuwe sporthal, maar de faciliteiten zijn nu al dusdanig dat ook buitenlandse voetbal- en hockeyteams hier graag en regelmatig komen. Ook het buitengebied gaan we verder ontwikkelen. Noordwijk heeft 14 kilometer stand en duinen; in samenspraak met Staatsbosbeheer en het Hoogheemraadschap Rijnland bekijken we hoe we natuur, sport en beleving nog meer bij elkaar kunnen brengen. Zo gaan we trail-running toestaan in de duinen, want we weten dat de mensen die dat doen, veel respect hebben voor de natuur.

Van alle Europese steden en plaatsen die de titel of City of Sports 2017 mogen voeren, zijn er zes geselecteerd voor de overall-titel ‘best city of sport 2017’. Daar zit Noordwijk ook bij.

Door mijn contacten met het ministerie van VWS, hebben we dit jaar in Noordwijk ook de High Level Group on Sport Diplomacy and Grassroot Sports mogen ontvangen. Dat is een internationale groep van voormalige sporters en bestuurders, die tot doel heeft sport te promoten als een integraal beleidsinstrument van landelijke en lokale overheden. Ook geeft die groep, waar namens Nederland onder onder Esther Vergeer deel van uit maakt, gevraagd en ongevraagd advies aan de Europese Commissie. Dit jaar hadden ze hun conferentie in Den Haag en deels dus ook in Noordwijk. 

In Davos vindt elk jaar het World Economic Forum plaats, en mijn droom is om bij ons ooit een soortgelijk World Sports Forum te organiseren. Waarbij ik 60 a 70 mensen uit de internationale sportwereld wil uitnodigen om een dag of vijf naar Noordwijk te komen, om hier vrijuit, zonder dat ze direct een belang hebben bij een bond of organisatie, te confereren over de rol en betekenis van sport.

Als try-out organiseren we 1 en 2 november aanstaande in Huis ter Duin het Nationaal Sport Forum, 

Zo’n positie moet je opbouwen en verdienen, en dat wil ik bereiken door in 2018 – mede gesteund door het feit dat we dit jaar zelf een European City of Sports zijn – een congres te organiseren voor plaatsen en steden in Europa die zich sinds 2003, toen de titel werd ingevoerd, City of Capital of Sport hebben mogen noemen. Dat zijn er inmiddels ruim 250, want elk EU-land heeft jaarlijks een of meerdere  plaatsen die die onderscheiding krijgen. Al die plaatsen hebben wel één of meer good practises in te brengen over wat zij in hun gemeente doen met sport en wat ze ermee hebben bereikt. Een congres kan zorgdragen voor de internationale uitwisseling van deze good practises tussen gemeenten. De EU vindt zo’n congres ook een goed idee en het staat nu gepland voor eind volgend jaar.

Als try-out organiseren we 1 en 2 november aanstaande in Huis ter Duin het Nationaal Sport Forum, een kleine conferentie waarin we samen met Robert van Nes en Martin Hersman, de inhoudelijke organisatoren, een aantal workshops, masterclasses en keynotes rond het thema sport en sportinfrastructuur brengen. Omdat Noordwijk dit jaar nog de titel voert van European City of Sports, hebben we deze conferentie bovendien kunnen doteren met een gemeentelijke subsidie, waardoor we de toegang belachelijk laag hebben kunnen houden. Doel is vooral te laten zien dat je in Noordwijk, in een prettige omgeving en met je neus in de frisse lucht, prima dit soort congressen kunt houden.

Van alle Europese steden en plaatsen die de titel of City of Sports 2017 mogen voeren, zijn er zes geselecteerd voor de overall-titel ‘best city of sport 2017’. Daar zit Noordwijk ook bij. Als we die verkiezing winnen, heet je in 2018 ook nog eens ‘best European city of Sport 2017’. Best interessant natuurlijk en extra goed voor de naamsbekendheid.


  • Jan
    Door: Jan Rijpstra
    Jan Rijpstra is burgemeester van Noordwijk en voorzitter van de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO), de Reddingsbrigade Nederland (KNBRD) en de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN). 


    Pijl

Opiniemakers

Jolanda Jansen
12 januari 2015
Directeur Ahoy Rotterdam
Pijl
Directeur Ahoy Rotterdam, organisator van o.a. ABN AMRO World Tennis Tournament en Ze...
Shari Leibbrandt
13 november 2017
Pijl
Shari Leibbrandt is bondscoach van het Nederlands herencurlingteam
Paul Hartman
7 juli 2016
Pijl
Paul Hartman is Sports Marketing Executive bij Asics Benelux.

Laatste nieuws

21 september 2018
FIFA wil exploderende en dubieuze transfermarkt aanpakken
Pijl
Afgelopen weekend publiceerde de New York Times een int...
21 september 2018 // Voetbal
20 september 2018
Sportimpulsregeling eindigt, maar resultaten projecten bieden perspectief
Pijl
Eind dit jaar stopt de Sportimpulsregeling. Als de dit ...
20 september 2018 // Overheid
19 september 2018
Pijl
In het hele land zijn initiatieven om ouderen meer aan ...
19 september 2018 // Overheid

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?