Van inactief naar veel extra beweegminuten dankzij breedtesportevenementen

20 september 2017 // Wetenschap // Door: Leon Janssen Lok
Van inactief naar veel extra beweegminuten dankzij breedtesportevenementen
Breedtesportevenementen kunnen een rol spelen in het in beweging krijgen van mensen, maar in welke mate dat het geval is en wat daarvan de gezondheidswaarde is, is nog tamelijk onbekend. De Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) deed onlangs onderzoek bij de Marikenloop en kwantificeerde de gezondheidswaarde van het sporten van mensen die vóór het evenement onvoldoende bewogen. 

"Ik roep de wetenschap op bewijs te blijven vergaren over de sociale waarde van sport", zo liet directeur van het Kenniscentrum Sport Willemijn Baken onlangs optekenen in haar voorwoord in het rapport over de sociaaleconomische waarde van sport. Het begin is er: vorige week verscheen een onderzoeksrapport van de HAN waarin de gezondheidswaarde van de Marikenloop, de ladies run die sinds 2003 jaarlijks in Nijmegen plaatsvindt, werd berekend.

Grote behoefte aan inzicht maatschappelijke waarden

In het rapport van het Kenniscentrum Sport (KCS)  en het Research-bureau Ecorys werd onder andere een getal gehangen aan de gezondheidseffecten van sport en bewegen. Precies dat aspect is het onderwerp van het onderzoek van Jelle Schoemaker, Simon van Genderen en Imre ter Horst, werkzaam bij het Sports Economics Research Centre aan de HAN. Schoemaker: "Hun rapport gaat ook uit van mensen die eerst inactief waren en welke waarde het voor ons als samenleving oplevert als deze gaan sporten en bewegen. Je ziet daarbij dat aan de gezondheidskant inmiddels best veel bekend is en wij werken met ongeveer dezelfde inzichten."

Schoemaker legt uit waarom juist dit onderzoek werd uitgevoerd: "We zien het werk van KCS en Ecorys als een belangrijke stap om de maatschappelijke waarde van sport en bewegen meer inzichtelijk te maken en te kwantificeren. We merken dat daaraan een grote behoefte is. Als je langs de kant van de Marikenloop staat, kun je niet anders dan merken dat al deze vrouwen bezig zijn geweest met sporten en bewegen en dat dit voor sommige niet zo vanzelfsprekend is geweest. Wij wilden deze veronderstelling graag concreet maken om daarmee ook een tegenwicht te bieden aan de huidige benadering van de impact van sportevenementen. Deze concentreert zich momenteel vooral rondom economische impact omdat dit redelijk gemakkelijk te meten en de uitkomst in euro’s wordt uitgedrukt. Dat is toch iets waar beleidsmakers en financiers op zitten te wachten, of je het nu leuk vindt of niet." 

Veel extra beweging door voorheen inactieve loopsters

Het onderzoek levert interessante bevindingen op. Zo luidt de belangrijkste conclusie dat de deelneemsters die voorafgaand aan de loop als inactief beschouwd kunnen worden (zij die extra gingen trainen en sporten voor de Marikenloop en voorheen minder dan 60 minuten per week intensief bewogen en daarmee niet aan de Nederlandse fitnorm voldeden) gemiddeld negen weken lang zo’n 65 minuten per week extra bewogen. Deze bijna 1.000 inactieve deelneemsters bewogen daardoor in de voorbereidingsperiode bij elkaar 600.000 extra minuten.

Volgens Engels onderzoek uit 2016 zou er om één gezond levensjaar te winnen ongeveer 2250 uur voldoende bewogen moeten worden. Op basis van dat gegeven concluderen de onderzoekers dat de voorbereidingsperiode op de Marikenloop ongeveer 4,4 extra gezonde levensjaren en de samenleving zo’n 220.000 euro aan gezondheidswaarde oplevert. "Je moet dat zien als een maat voor de kwaliteit van leven die deelneemsters hebben gerealiseerd door deelname aan het hardloopevenement", licht Schoemaker toe. "Doordat het leed van bepaalde aandoeningen (deels) wordt voorkomen, is de levensverwachting en kwaliteit van leven hoger voor mensen die regelmatig sporten en bewegen." 

Blauwdruk voor vervolg?

Schoemaker geeft aan trots te zijn op het feit dat hij en zijn collega’s een redelijke blauwdruk hebben ontwikkeld om de gezondheidswaarde van breedtesportevenementen betrekkelijk eenvoudig in kaart te brengen. Hij hoopt dan ook met de methode de weg vrijgemaakt te hebben voor meer divers onderzoek naar effecten van sportevenementen en andere sport- en beweeginterventies.

"Daarbij is het wel belangrijk dat het gaat om het in beweging brengen van inactieve mensen en dat dit een redelijke omvang beslaat. Zowel de methodiek als de onderliggende kengetallen gaat vooral op bij grote groepen of bij een lange periode. Bij de Marikenloop gaf een groot deel van de vrouwen aan dat ze van onvoldoende naar voldoende bewegen zijn gegaan en dat zij dit het komend half jaar dachten vol te houden. Dat zou nog eens 6 miljoen extra beweegminuten opleveren. Het zou een mooi vervolgonderzoek zijn om te kijken wat er van dat voornemen terecht is gekomen. Logisch dus dat we deze methode zo breed mogelijk toepasbaar willen maken voor sport- en beweeginterventies. We nodigen iedereen die geïnteresseerd is uit om contact met ons op te nemen", besluit Schoemaker.

Foto Flickr

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image

Laatste nieuws

23 november 2017
De internationale sportweek van S&S: Gezonde voeding centraal op Spotlight Night
Pijl
De Sacramento Kings zijn het basketballseizoen niet goed begonnen als hekkensluiter van de...
23 november 2017 // Buitenland
22 november 2017
De voetbalweek van S&S: voetbalbestuurder bedreigt getuige in de rechtszaal
Pijl
Afgelopen week begon in New York de strafzaak rond wereldwijde corruptie bij de internatio...
22 november 2017 // Voetbal
21 november 2017
Wat gaat de verruiming van de btw-vrijstelling betekenen voor de sport?
Pijl
Begin deze maand werd bekend dat het kabinet het Sportbesluit gaat aanpassen. De btw-vrijs...
21 november 2017 // Overheid

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNGU, Jeugdsportfonds en Rugby Nederland
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English Steenkolengels, no more!